В други статии вече разгледахме какво представлява плацентата, какви функции изпълнява тя в организма на бъдещата майка и говорихме за проблемите, които могат да се случат с нея, в частност с какво е опасно ниското предлежание на плацентата при бременност . За съжаление, това съвсем не е единственото притеснително отклонение. Има и по-сериозна диагноза – предлежание на плацентата.

И наистина, това заболяване е много по-опасно. Единственото нещо, което не може да не те радва, е че се среща изключително рядко. Но няма да се разсейваме, нека да разгледаме с две думи с какво е опасна предлежащата плацента и как се отразява тя на раждането.

За начало, ще уточним, че предлежанието бива пълно и частично, в зависимост от това и степента на опасност е различна. При пълно предлежание на плацентата изходът на матката се затваря напълно, а това е опасно, защото бебето няма да може да се появи самостоятелно на бял свят. Единственият изход в тази ситуация е секциото.

Що се отнася до частично предлежащата плацента, често прогнозите са много по-оптимистични. В този случай плацентата затваря само частично отвора на матката, затова не е изключено да родиш естествено, без странична намеса.

Веднага ни се иска да отбележим, че не съществува някакво лечение или корекция на това състояние. Единственото, което може да се направи в тази ситуация, е да се наблюдаваш регулярно от лекар и да се надяваш все пак, че ще си от тези, които раждат по естествен път.

Предлежащата плацента е опасна още и заради риска от маточни кръвоизливи. При това те могат да започнат както след физическо натоварване или нервно напрежение (прочети повече по темата в статията „Как да не се ядосваш през бременността?“ ), така и без видима причина. Лекарите отбелязват, че най-вероятният период за такива проблеми е третият триместър, но всичко зависи от прикрепването на плацентата – колкото по-ниско е, толкова по-рано могат да започнат кръвоизливите.

Маточните кръвоизливи са изключително опасни както за бъдещата майка, така и за бебето. Затова, ако на ултразвук се види предлежаща плацента, ще те предупредят, че има голяма опасност и ще ти обяснят, че при най-малкия кръвоизлив трябва незабавно да извикаш бърза помощ и да бъдеш настанена в болница.