Хорион гонадотропин е гонадотропен хормон, който се отделя от плацентата при бременност. Продуцира се от първите часове след зачеване, повишава се на 7-мата седмица от бременността с няколко хиляди пъти, след което бавно се понижава.

Много е важно да се знаят показателите му. Това позволява да се заподозре своевременно неправилното разположение на плодното яйце – когато то е извън матката. Показателите на ЧХГ при извънматочна бременност са различни от нормалните нива, характерни за този период. Колкото по-рано се открие, толкова по-малък е рискът за здравето на младата жена.

Особености на патологията

Своевременно откритите ниски показатели на ЧХГ при извънматочна бременност позволяват на лекаря да се ориентира в създалата се ситуация и да вземе единственото правилно решение. Защото това състояние е истинска трагедия за всяка жена поради следните причини:

 • Първо, няма никакъв шанс да се запази бебето.
 • Второ, не само здравето, но и животът на жената в този момент е в опасност. Извънматочната (фалопиевата) тръба, където най-често се закрепва оплодената яйцеклетка, може да се разкъса във всеки един момент и да провокира не само кръвоизлив и силна болка, а и летален изход.
 • Трето, в бъдеще става проблем пълноценното зачеване. Прочети по-подробно в статията „Планиране на бременност след замразена или извънматочна бременност, спонтанен аборт, аборт и секцио“ .
 • Четвърто, това е много коварно и опасно състояние, защото през първите месеци то протича точно така, както и обикновената бременност. И точно тук идва на помощ ЧХГ тестът при извънматочна бременност, който ще покаже отклонения от нормата и ще помогне да се проведе навреме спешна медицинска оперативна намеса.

Изследванията на кръв и урина показват недостатъчни нива на ЧХГ при извънматочна бременност, тъй като клетките на хориона (обвивката на зародиша) започват да произвеждат този хормон в по-малки количества от нормалното в този случай. Защо се случва това?

Хормонални нива

Високите нива на ЧХГ в женския организъм дават положителна реакция на теста за бременност, включително и за извънматочна. Резултатът е промяна в цвета на чертичките при контакт с урината. Още на този етап при внимателно разглеждане на теста може да се заподозре проблем и да се потърси лекарско мнение. ЧХГ хормонът при извънматочна временност се „държи“ по следния начин:

 1. Нивото му се повишава, но е по-ниско от нормалното състояние на бременност;
 2. Заради това едната чертичка на теста често не се очертава ясно, не е ярка;
 3. За да се потвърдят или изключат подозренията, лекарят назначава изследване на кръв и урина. Резултатите от ЧХГ при извънматочна бременност зависят от възрастта на плода и се сравняват с показателите от специална таблица;
 4. След това при потвърждение на подозренията се прави ултразвуково изследване;

Освен това лекарят може да изиска да се прави кръвно изследване на този хормон на всеки два дни, за да се проследи динамичността – при нормално състояние нивата му ще се удвояват, а увеличаването на нивата на ЧХГ при извънматочна бременност е незначително, няма да има динамичност и ще е чудо, ако се увеличи 2 пъти за цяла седмица.

Всички тези особености ще помогнат да се диагностицира своевременно патология и да се предприемат съответните мерки, за да се предпази жената от усложнения, да се елиминира опасността за здравето и живота ѝ. Колкото по-рано се направи операция за премахването на извънматочната бременност, толкова по-големи са шансовете жената да не пострада.

Лабораторни изследвания

Точни данни дали ЧХГ показва извънматочна бременност могат да дадат само изследванията. Тестът показва съмнителни резултати, най-добре не разчитай на него и провери подозренията си с помощта на лабораторни изследвания, които в тази ситуация се назначават от лекар.

Кръвно изследване

Лабораторното разчитане на ЧХГ при извънматочна бременност по резултатите от кръвното изследване се смята за най-точното и сигурното. То показва повишаване нивата на този хормон само 4 дни след оплождането и дори по-рано. Нивото на ЧХГ в кръвта при нормално протичане на бременността е над 15 мЕд/мл, при извънматочна този показател може да е малко по-нисък.

Кръвното изследване на ЧХГ се прави с взимане на кръв от вена, по принцип сутрин. Ще те предупредят да не ядеш нищо, тоест кръвта трябва да се вземе на гладно. Препоръчва се това изследване да се направи не по-рано от 3-4-ти ден след закъснението на менструацията. За да се уточнят резултатите, лекарите обикновено повтарят изследването след два дни.

Изследване на урина

Малко по-ниска е точността на изследването на урината за ЧХГ при извънматочна бременност. Предният ден не трябва да пиеш повече от 2 литра вода, иначе резултатите могат да не са много достоверни.

Ултразвуково изследване

Ако лекарят е заподозрял спрямо резултатите от изследванията на кръв и урина извънматочна бременност, той ще назначи ултразвуково изследване още на ранните етапи от бременността. В този случай всяко забавяне може да провокира сериозно влошаване на състоянието ти (фалопиевата тръба може да се разкъса във всеки един момент). На ултразвук ембрионът не може да се види, когато е в матката, но когато е на фалопиевата тръба, се вижда много ясно кръгло образувание.

При съмнителни резултати изследвания на урина и кръв е най-добре да се правят през два дни, за да се проследи динамичността на повишаване нивата на хормона. Това се прави така, защото при извънматочна бременност ЧХГ се увеличава много по-бавно, отколкото при обикновената бременност. Проследявайки динамичността, лекарят минимизира риска от грешно диагностициране. Освен нивото на хорион гонадотропин може да се провери и по специална таблица.

Таблица

Има специална таблица за ЧХГ за бременни, която определя рамките на нормалните показатели на нивото на този хормон. Ако резултатите от изследванията ти се вписват в тях, няма за какво да се притесняваш – бременността ти протича без патология. Но ако резултатите ти са по-ниски, трябва да си направиш допълнителни изследвания и да провериш дали не си с извънматочна бременност. Нормата на ЧХГ при отсъствие на бременност е от 0 до 5. Мерната единица е мЕд/мл. Нормалните показатели на хорион гонадотропин по седмици при бременност са отразени в следната таблица:

Седмица от бременността, считано

от 1-ви ден на последната менструация

Примерни нива на ЧХГ, 

Мед/мл

Седмица от бременността, считано

от 1-ви ден на последната менструация

Примерни нива на ЧХГ, 

Мед/мл

250-3009-1032500-130000
3-41500-500010-1130000-120000
4-510000-3000011-1227500-110000
5-620000-10000013-1425000-100000
6-750000-20000015-1620000-80000
7-840000-20000017-2115000-60000
8-935000-140000


Имайки предвид данните от тази таблица, само лекар може да реши дали е възможно да има извънматочна бременност. Ако интерпретираш сама тези показатели, може да сгрешиш и това да доведе до много лоши последици. Защото ниското ниво на ЧХГ в това състояние може да означава и друго – неразвита, замразена бременност, опасност от прекъсване на бременността, хронична плацентарна недостатъчност, пренатална смърт на плода. Освен това няма да можеш без специалист да работиш с ЧХГ таблицата, защото тя си има особености.

Особености на ЧХГ таблицата

Жените, които поради някаква причина подозират, че имат извънматочна бременност, се вглеждат прекалено в показателите от тази таблица, без да знаят, че тя си има някои особености. Ако знаеш за тях, ще можеш да избегнеш трагични грешки и да не си вадиш прибързани изводи за състоянието си.

Нормите на хорион гонадотропин в таблицата по различните седмици бременност са за етапите, които се смятат от момента на зачеване. А много жени си мислят, че трябва да се смята от първия ден на последваната менструация.

Имай предвид, че показателите на ЧХГ, посочени в тази таблица, съвсем не са еталон. В днешно време в медицината има много други, по-точни и надеждни начини и методи за диагностициране на извънматочна бременност по нивата на ЧХГ. И всеки от тях ще си има собствени интерпретации и числа.

Лабораториите, които правят изследване на хормоналния фон на бременните жени, са много. И всяка от тях може да установява норми, различни от другите. Така че при оценяване резултатите от изследванията на ЧХГ трябва да се позоваваш само на показателите на конкретната лаборатория, където си правила изследването.

Хората, които се готвят да станат родители, трябва да разбират, че само лекуващият лекар ще може да интерпретира показателите на ЧХГ по таблицата грамотно и правилно. Само той ще може да разясни отклоненията от едни или други норми в тази таблица, ще назначи ултразвук, ще направи съответните изводи и ще вземе решение. Извънматочната бременност е прекалено опасно състояние за всяка жена, за да се опираш само на собствените си съмнения и подозрения. В този случай е добре да знаеш и другите симптоми на тази патология.

Други симптоми на извънматочна бременност

Тъй като слабото повишаване на нивата на ЧХГ хормона може да свидетелства не само за извънматочна бременност, но и за други патологии при бременност, трябва да знаеш и за другите симптоми на това състояние. Наличието им ще потвърди съмненията, а отсъствието им ще ти даде надежда, че подозренията ти за били грешни. Към признаците за извънматочна бременност, освен бавното увеличаване на ЧХГ, са:

 • Оскъдни, с непонятен произход кръвни секрети вместо следваща менструация;
 • Теглещи, много болезнени усещания в областта на корема, близо до долната му част;
 • Влошено състояние – световъртеж, бързо изтощение, резки спадове в настроението (или обратното – безсъние), загуба на апетит, намалена работоспособност – при обикновената бременност на ранните ѝ етапи всички тези симптоми не са така ярко изразени, но извънматочната се отличава по това;
 • Ако бременността вече е по-напреднала, е възможна честа загуба на съзнание, висока температура, треска.

Така че ниските нива на хормона ЧХГ при извънматочна бременност съвсем не са единственият симптом на това опасно състояние. Ако се вслушваш внимателно в собствения си организъм, ще усетиш, че има нещо не в реда на нещата още през първите седмици. Това може да е истинско спасение за теб. При своевременно диагностициране на извънматочна бременност, бременността може да бъде прекъсната медикаментозно. Но колкото по-напреднала е бременността, толкова по-голям е рискът от разкъсване на фалопиевата тръба, което може да доведе до летален изход. В този случай се взима решение за оперативно лечение.