Всички ние знаем колко впечатлителни могат да бъдат бъдещите майки. Те си създават проблеми там, където ги няма, а след това се ядосват заради това. Добре щеше да е, ако това създаваше неудобства само на околните, те сигурно щяха да търпят, но и самите жени страдат от това. При това те разбират перфектно, че не трябва да се ядосват, докато са бременни, но нищо не могат да направят. А трябва да се направи нещо…

Език мой – враг мой

Преди да говорим за външни дразнители, трябва да погледнем първо себе си. Често виновник за всички нерви е самата бременна жена. Някои жени стават прекалено открити, опитват се да си излеят душата пред всеки, дори и да е несъзнателно.

Прост пример. Срещаш приветливата си съседка и сутрешният поздрав се превръща в половинчасов разговор. В резултат на това ти и разказваш всичките си радости и мъки, подсъзнателно или съзнателно опитвайки се да получиш някаква подкрепа. А вместо това ти става по-тежко… И ето, вече се упрекваш, че си се разговорила повече от необходимото. Как да не се ядосаш? Запомни, думите ти могат да провокират съвсем различна реакция от очакваната. Не допускай странични хора в свят, където се заражда нов живот. Точно обратното, опитвай се да запазиш психологическото единство на майката и детето.

Съвет съвета избива

Достатъчно обстойно разглеждаме темите за съветите по време на бременността (ТУК! ) и как да реагираш на съветите, когато ти идват в повече (ТУК!). Смисълът на тези статии се свежда до това, че прекаленото внимание е повече вредно, отколкото полезно, и трябва да се бориш някак си с това.

Как може да не се ядосваш, докато си бременна, когато ежедневно чуваш десетки съвети от загрижените си роднини? Разбира се, те искат най-доброто за теб, но всичко трябва да е с мярка. В края на краищата, имаш си глава на раменете. Затова прави така…

Когато усещаш, че за пореден път някой ще започне да ти дава съвети, веднага смени темата. Как? Всъщност не е толкова трудно, знаеш от какво се интересуват близките ти, попитай ги нещо по техните теми. В краен случай, поискай да ти препоръчат някоя интересна книга или филм.

Настрой се правилно

Ако си човек, който гледа с удоволствие филми на ужасите, трилъри и обича да чете такива книги, все пак ще трябва да промениш предпочитанията си. Дори и радиото „за фон“, докато готвиш или чистиш, може да те ядоса. Там от време на време изкачат притеснителни новини. Тогава какво, ще попиташ, да живееш в пълна изолация ли?

Изобщо не е задължително. Просто смени филмите с по-весели и оптимистични, а новините нека ти ги разкаже мъжът ти, като пропуска тези, които могат да те изнервят. Освен това тук има и още едно положително нещо – винаги ще има за какво да си говорите.

Книгите са си съвсем отделна тема на разговор. Всички съветват да се чете класика, сякаш няма друго време за четене. Класиката наистина заслужава вниманието ни, но не сега. Как да не нервничиш през бременността, докато четеш за тежката съдба на главната героиня? Точно обратното, минаваш заедно с нея през всички трудности и тревоги. Трябва ли ти такова нещо?

Сега много по-полезно ще ти е да четеш за хобито си (цветя, ръкоделие, кулинария), списания за бременни, за да трупаш опит, или книги за пътешествия. Всичко това ще ти помогне да си организираш тиха атмосфера и да спреш да се ядосваш за глупости. А това на свой ред ще се отрази добре на развитието на бебето през бременността ти.