Menu
Your Cart

Хранителни добавки

EpiCor за деца | BioMall EpiCor за деца | BioMall
Ново Най-продаван Изчерпан
Партньор: BioMall
Епикор – за силна имунна система при децатаКапсулите Епикор Кидс са уникален натурален начин да се подсили имунната система на детския организъм. Съдържанието на капсулите представлява чиста форма изсушена култура от клетки на дрожди Saccharomyces Cerevisiae и ние от Смехоран ти предлагаме тази уник..
25.00 лв.
Без данък:25.00 лв.
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Ново Най-продаван
Партньор: BioMall
Витамин Д за децаЕдва ли има човек, който никога не е чувал за витамин Д. Но най-вече от този витамин се интересуват младите майки – да приемат или да не приемат децата им витамин Д е един от най-често задаваните въпроси на майките към лекарите на децата им. С какво е толкова специален витамин Д за ..
26.37 лв.
Без данък:26.37 лв.
Коластра + Мултивитамини 45 таблетки | BioMall
Ново Най-продаван
Партньор: BioMall
Коластра + Мултивитамини на таблетки от BioMall на изгодна цена!Коластрата е течност, специфичен секрет. Тя започва да се отделя веднага след раждането от млечните канали. Производство на коластра по време на бременност се забелязва при много жени. Външно коластрата прилича на полупрозрачна течност...
21.50 лв.
Без данък:21.50 лв.
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Трябват ли им на децата хранителни добавки?

Витамини, желязо, йод… Капсули, прах и гелове за деца запълват аптечните рафтове, а обогатени продукти – рафтовете на супермаркетите. Когато ги гледаш, ти е трудно да решиш кое от всичко това е необходимо за детето ти.

За да расте здраво и да спи по-добре, да е по-енергично и по-малко агресивно, да повиши способността си да се концентрира и да намали тревожността си, да има здрави кости и добре работещ мозък… Както твърдят производителите на хранителни добавки, здравословните добавки компенсират дефицита на витамини и микроелементи, причинен от неправилното хранене на днешните деца. Но може би е достатъчно просто да въведеш ред в чинията на детето си?

Пълноценното хранене е най-доброто нещо за детския организъм“ – казват специалистите гастроентеролози – „За да видиш каква пропаст дели идеалното от реалността, е достатъчно да разбереш как се храни детето ти вкъщи и на училище – пържени картофи, хамбургери, кренвирши, кебапчета, кюфтета… В България е приета програма за поддържане на здравословното хранене на децата, но все пак е много трудно ситуацията да се промени“.

Модерното омега и други

На първо място, много от децата изпитват дефицит на желязо, витамин D, йод, флуор, а също и на незаменимите мастни киселини омега-3. Клинично изследване, чиито резултати са публикувани в американското медицинско списание „Pediatrics“, демонстрира как въздейства омега-3 на поведението на детето: то става по-спокойно и по-малко тревожно, научава се да чете и пише по-лесно. Витамин D и йодът подобряват обмяната на веществата, съня и апетита на детето, желязото и микроелементите предпазват от анемия, укрепват имунитета, а флуорът защитава зъбите на децата от кариес.

Как да съставите детското меню?

Най-важното е да е разнообразно, тоест менюто на детето трябва да съдържа всички типове продукти в достатъчни количества“ – казват специалистите по здравословно хранене. Всички общоприети официални препоръки са само един съвет. Ще дадем примерен списък на продуктите, които трябва да присъстват в менюто на децата от 6 до 12-годишна възраст:

  • Млечни продукти (извара, кисело мляко, сирене, кашкавал и т.н.) – от 200 до 600 г на ден;
  • Мазнини – краве масло – 5-10 г, растително масло – 10-15 г;
  • Плодове и зеленчуци – не по-малко от 300 г на ден;
  • Пълнозърнест хляб;
  • Яйца – 1 кокоше или 2-3 пъдпъдъчени 4 пъти седмично.

Основният източник на омега-3 е прясната риба, на витамин Д – рибеното масло, на йода – водораслите и морската риба. Но децата ни консумират такива продукти относително рядко. Точно затова дефицитът на полезни вещества трябва да се попълва със специални хранителни добавки.

За всички деца под 2 години лекарите препоръчват витамин Д, ако е необходимо, на децата се предписват мултивитамини. Желязо се предписва на деца с анемия (нисък хемоглобин в кръвта). Що се отнася до флуора, всичко зависи от това как се храни детето, каква вода пие, използва ли йодирана и флуорирана сол, мие ли си зъбите с паста за зъби, която съдържа флуор. На някои деца се препоръчва допълнително флуор като хранителна добавка.

Обогатени продукти

Според френския диетолог Тиери Сукар (Thierry Souccar) дори да се изпълняват стриктно препоръките за здравословно хранене, няма как детето да се избави от дефицит на всичките полезни вещества.

Точно затова, за да се приближат към перфектното, производителите подобряват качеството на продуктите си, като ги обогатяват с различни „приставки“. В брашното, макароните, хляба и ориза например добавят предимно витамини B1, B2 и PP. Млечните продукти и маргаринът се обогатяват с витамини A и D, плодовите сокове и напитки, колбасите и месните консерви – с витамин C.

Също така с такива цели използват растителни екстракти, които, от една страна, ароматизират и придават на продуктите апетитен вид, а от друга, ги витаминизират, доколкото имат необходимите свойства за това (антиоксидантни, стабилизиращи и лечебно-профилактични).

Често растителните екстракти се използват за обогатяване на киселото мляко, маслото, майонезата и топлените сирена с витамини B, A и Е.

Нито едно хапче…

Някои специалисти, които критикуват принципа на предписване на хранителни добавки за деца, се притесняват от перспективата хората да не променят начина си на хранене и да започнат да разчитат само на добавките, които трябва да компенсират недостига на полезни вещества. Според тях това поведение е абсурдно точно толкова, колкото е абсурдно да дадеш на разсъблеченото си дете витамин C, за да не настине.

Какво отговарят привържениците на хранителните добавки? Тиери Сукат смята, че хранителните добавки са нищо повече от помощници за здравето и приканя да не се избира между добавките и храната.

Трябват ли му на детето ми хранителни добавки?

Какво са хранителните добавки?

Хранителните добавки са композиции от натурални или идентични на натуралните биологично активни вещества. Някои хранителни добавки се добавят в храната, а някои попадат на трапезата ни под формата на така наречените обогатени продукти.

Защо хората пият добавки? За да направят менюто си по-наситено с определени хранителни или биологично активни вещества или комплекси от тях. Към хранителните добавки за деца се отнасят средствата с пробиотична и пребиотична активност, тоест тези, които поддържат нормалния баланс на чревната микрофлора, а също и витамините и други полезни вещества, които по една или друга причина не постъпват в достатъчни количества в детския организъм с храната.

Многогодишни изследвания, проведени от специалисти, изреждат основните нарушения в хранителните навици на повечето хора. Консумираме прекалено много животински мазнини, захар и сол, не ни достигат пълноценни животински белтъчини, хранителни влакна (фибри) и нишесте.

Всички имаме нужда от допълнителни източници на полезни вещества, имайки предвид екологичните проблеми и това как се отглежда, обработва и приготвя всичко, което попада на масата ни за хранене. Това е причината за „основните“ болести на нашето време – алергиите, дисбактериозата, затлъстяването (при децата в предучилищна възраст се среща в 25-30% от случаите), проблемите с имунитета.

Как се проявява дефицитът на витамини и минерални вещества при децата? По принцип такива деца се изморяват повече от обичайното, по-нервни са, имат проблеми с концентрацията. „Ако забележите нещо подобно, се консултирайте с лекар – запознавайки се с историята на детето (сън, хранене, прекарани болести), получавайки резултатите от изследванията, лекарят ще прецени от кои точно вещества се нуждае детето Ви“ – съветват специалистите.

Безопасни ли са хранителните добавки за децата?

Висококачествените хранителни добавки, чието производство се контролира стриктно, не са опасни за здравето на децата – казват специалистите. Но трябва да се внимава със самолечението. Използването на хранителни добавки трябва да е целенасочено, ограничено във времето и да отговаря на действителните нужди на децата.

Ако детето приеме повече магнезий или витамин Ц, излишъкът ще бъде изведен с урината. Не са известни случаи на предозиране с омега-3 мазнините, а за да прекалиш с витамин Д, количеството му трябва да се увеличи с три пъти (на втората година от живота на детето през есента, зимата и пролетта нормата е три-четири капки воден разтвор). Предозирането с флуор предизвиква малки нарези на зъбите. И прекомерното постъпване на мастноразтворимите витамини (освен витамин Д, към тях се отнасят витамините А и Е) може да навреди. Затова такива добавки трябва да се използват по лекарско предписание.

И все пак, да даваш или да не даваш на детето си хранителни добавки? От позицията на прагматиците, трябва да си по-гъвкав към действителността и да компенсираш дефицитите, които носи със себе си нашето време. От позицията на идеалистите, истинското решение на проблема е в цялостната промяна на отношението ти към хранителния режим на детето ти. И само едно знаем със сигурност: хранителните добавки не трябва да се противопоставят на правилното и здравословно хранене.