Ако майката е яла риба през бременността си, бебето се ражда с високи IQ показатели. Това се случва заради това, че рибата съдържа компонент, който помага за изграждане на тъканите на главния мозък.

Но трябва да започнеш да захранваш бебето си с риба много внимателно, защото при някои деца рибата причинява алергия. Ако бебето ти е на адаптирано мляко, опитай да му въведеш риба през 9-тия месец. А ако е на кърма, можеш да пробваш въвеждане на риба в менюто му през 10-тия месец.

При първото запознанство на детето ти с рибата е достатъчно да му дадеш половин чаена лъжичка. След това постепенно увеличавай количеството, докато не достигнеш до 50 грама на ден. Най-добре е да даваш на детето си риба за закуска. Така до вечерта ще видиш дали няма да се прояви алергия. За дете до 1 годинка е достатъчно да даваш риба веднъж седмично.

Готви рибата на пара (поне на първо време), след това внимателно отделяй месото от костите и я мели с месомелачка. Рибата се усвоява много добре със зеленчуци, затова можеш да смесиш смляната риба със зеленчуково пюре (в пропорции 1:1).

След 2-3 седмици опитай да направиш рибени кюфтенца. Можеш да я правиш и във фолио. Но пушена и пържена риба не трябва да се дава на толкова малко дете. Черният дроб и панкреасът на бебето все още не са готови за такава храна. Това се отнася и за рибения бульон. Можеш да го въведеш след годинката.

Как да избереш риба за първото захранване?

  1. Среда на обитаване. За предпочитане е морската риба. В нея се съдържа йод, който липсва в речната. Освен това в сладководните риби има соли на тежки метали, които са вредни за детския организъм. Изключение прави пъстървата. Тя е перфектна за децата.
  2. Свежест. Най-вкусната и най-полезната риба е прясната риба. Затова, ако купуваш цяла риба, разгледай хрилете (в тях трябва да има слуз) и дали на очите има филм. Люспите трябва да блестят. Когато купуваш рибено филе, трябва да обръщаш внимание на цвета му. Ако филето е качествено, то ще е бяло или бледорозово.
  3. Масленост. Всеки сорт риба се отличава със степен на масленост. За да му е по-лесно на детето да я обработи, избирай немазна риба.

В рибата се съдържат витамините A, D, B6, B12, а също ниацин и желязо (не по-малко, отколкото в месото). Освен това тя е с перфектен аминокиселинен състав, затова се усвоява много добре от детския организъм. Но най-важният компонент в рибата са омега-3 мастните киселини. Те изграждат влакната на нервната тъкан и главния мозък, а освен това нормализират обмяната на веществата.

В зависимост от маслеността на рибата, може да се раздели на 3 групи:

  • 1-ва група (до 4% масленост) – калкан, хек, треска, минтай, мерлуза;
  • 2-ра група (4-8% масленост) – горбуша, куча сьомга, бяла риба, пъстърва, морски костур;
  • 3-та група (8-9% масленост) – сьомга, херинга, скумрия, халибут.