Menu
Your Cart

Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall

Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Ново Най-продаван
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
26.37 лв.
Без данък: 26.37 лв.
 • Наличност: Наличен
 • Модел: Baby Vitamin D Drops 15 ml Liquid
 • SKU: BCR-377915
Прегледи: 6467

Витамин Д за деца

Едва ли има човек, който никога не е чувал за витамин Д. Но най-вече от този витамин се интересуват младите майки – да приемат или да не приемат децата им витамин Д е един от най-често задаваните въпроси на майките към лекарите на децата им. С какво е толкова специален витамин Д за децата и каква е неговата полза?

Функцията на Витамин Д и какви видове има?

Калциферол – точно така често го наричат в лечебната и научната литература – играе изключително важна роля за правилното функциониране на човешкия организъм. Това е мастноразтворим витамин, един от ключовите компоненти на човешкия метаболизъм.

Благодарение на тази му особеност витамин Д може да се натрупва в мастната тъкан и след това да се изразходва постепенно спрямо нуждите. Основното предназначение на витамин Д е да помогне за усвояването на фосфора и калция в дванадесетопръстника. Освен това той:

 • Участва в нормализиране работата на сърдечно-съдовата система, понижава кръвното;
 • Подпомага по-бързия растеж на клетките на жизненоважни органи – чревен тракт, бели дробове и други;
 • Поддържа активността на имунните клетки;
 • Защитава нервните влакна о увреждане и стимулира проводимостта на нервните импулси;
 • Регулира обмяната на минералите в организма;
 • Отговаря за съсирването на кръвта.

Рецепторите за витамин Д са в много органи, включително в мозъка, сърцето, клетките на имунната система, панкреаса.

Витамин Д съществува в човешкия организъм в 5 различни форми, но най-интересни за нас са:

 1. Д2 – ергокалциферол – той може да постъпва в организма само с храната;
 2. Д3 – холекалциферол – произвежда се под въздействието на определен спектър от слънчевите лъчи в кожата ни.

При благоприятни условия организмът ни може самичък да си синтезира витамин Д3, но най-често това не се случва в жизненоважните за нас количества.

Витамин Д за бебета и деца

Тъй като витамин Д отговаря за абсорбирането на калция, дефицитът му води до нарушения в оформянето на костната структура. Костите изтъняват, стават крехки и ронливи, податливи към деформации. Тези изменения са основата на сериозната болест при децата – рахит.

Откритието на витамин Д в началото на 20-ти век е било истински пробив за лечението на тази болест, разпространяваща се тогава главоломно по целия свят. Разбира се, рахитът е крайната степен на дефицит на витамин Д2 и Д3 в организма. Но дори и при лек дисбаланс се появяват някои определени симптоми при децата за хиповитаминоза на Витамин Д.

На какво трябва да обърнеш внимание?

 • Ако бебето/детето ти се уморява по-бързо от обикновено, ако мрънка повече;
 • Ако постоянно е неспокойно, не може да стои на едно място, реагира на резки звуци и светлини;
 • Ако не успява да се концентрира добре;
 • Ако спи леко;
 • Ако се поти много (и се обрива по главата и вратлето).

В детска и юношеска възраст трябва да обърнеш по-специално внимание на наличието на достатъчно количество витамин Д3 в организма на детето ти. В тази възраст това е много важно, защото това е времето на активен растеж, оформяне на всички системи и едновременно с това е непрекъснат процес на учене на детето на нови неща. Отделна работа са кръжоците и допълнителните курсове, които детето посещава. Всичко това създава свръхнатоварване на детския организъм, което означава, че детето има нужда от пълноценен комплекс витамини и минерални добавки.

Пълноценно хранене и хранителни добавки за бебета и деца

Много от полезните вещества и необходимите ни витамини можем да получим от хранителните продукти. Ето защо здравословното и балансирано хранене е гаранция за крепко здраве при децата. В детското меню трябва да присъстват белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри. Не допускай да има дисбаланс в приема на тези вещества. Най-богати на Д2 витамина са мазните риби и млечните продукти. Колкото и да ти изглежда странно, самото мляко не е източник на витамин Д за децата, защото от него витаминът се усвоява изключително зле.

Смята се, че основният източник на витамин Д за децата е рибеното масло. Богати на витамин Д са и сьомгата, херингата, черният хайвер, черният дроб на треска, рибата тон, яйчният жълтък и роди гъбите пачи крак.

Съгласи се, че това не са продукти, които се харесват на децата, независимо колко полезни и богати на Витамин Д са те. Повечето деца и подрастващи отказват да ядат сьомга или черен дроб на треска, а за да получат необходимото им количество витамин Д, трябва често да консумират такива рибни продукти и то в достатъчно големи порции.

Това, което получават децата чрез храната, може да не стигне, за да се попълни дневната доза витамин Д. Освен това усвояемостта на минералните вещества и витамините от хранителните продукти съвсем не е висока: губят се в процеса на готвене или невъзможността да се усвоят се дължи на особеностите на конкретния организъм – киселинност, обмяна на веществата и т.н.

В този случай на помощ идват витаминните хранителни добавки, каквато е течният Витамин Д3 за бебета и малки деца. Хубавото на този тип добавки е, че ясно и точно знаеш какво е съдържанието на една доза и има указания как да се приема витамин Д от бебета и деца.

В нашия Смехорански магазин ще откриеш и комплекси от витамини и минерали с точни оптимални дневни дози за деца, с което ще знаеш точно по колко и какво получава детето ти. Този вид мултивитамини са идеалното решение за профилактика на витаминен дефицит.

И така, перфектното решение на проблемите с детското здраве е децата да се хранят правилно и разнообразно и да приемат добавки от витамини и минерали – мултивитамини. При консултация с лекар ще се установи дали детето ти има нужда от мултивитамини, или само от Витамин Д за деца.

Дневни дози витамин Д3 за бебе, дете,бременна жена и възрастен

Има точна дневна доза на витамин Д3 за бебета, деца и възрастни – тя е различна в зависимост от възрастта. Смята се в така наречените международни единици (МЕ), които ще видиш най-често изписани с IU (International Units).

 • Бебе до една година има нужда от 400 IU Витамин Д3 на ден.
 • От 1 до 14-15-годишна възраст децата имат нужда от 600 IU Витамин Д дневно.
 • Възрастните трябва да приемат Витамин Д около 800 МЕ дневно. След 60-годишна възраст способността на човека да усвоява витамин Д от продуктите намалява, затова дневната доза необходим Витамин Д е 1000 IU.
 • Бременните и кърмачките, във връзка с увеличеното натоварване върху системите в организма им, трябва да употребяват 1000 МЕ витамин Д дневно.

Това е най-ниската доза за витамин Д, необходима на организма ежедневно. Не е желателно да се приема по-малко от оптималната дневна доза Витамин Д. Дефицитът му може да се забележи и без изследвания. Проявата на определени симптоми трябва да ти сигнализира, че нещо става с детето ти.

Косвените признаци на дефицит на витамин Д3 при децата са:

 • Влошаване на зрението;
 • Нервност и раздразнителност (особено ако допреди това детето е било по-спокойно);
 • Бързо изморяване и вялост;
 • Нестабилна работа на стомашно-чревния тракт;
 • Проблеми с апетита.

Витамин Д3 за бебета

Много е важно витамин Д да се дава в правилната доза от най-ранна детска възраст, тъй като точно на този етап се сформират и усъвършенстват всички жизненоважни системи в организма. При недостиг на витамин Д през първата година на бебето рискът да се появят проблеми с опорно-двигателния апарат в бъдеще е много висок, освен това може да се развие затлъстяване, захарен диабет и болести на сърдечно-съдовата система.

Днес вече е очевидна и доказана връзката между оформянето на речевите умения на детето и това дали майката му е осигурявала достатъчно витамин Д3 през бременността. Витамин Д3 за бебета, който нашият партньор BioMall предлага чрез нашия сайт, е подходящ за употреба и от бременни жени.

Всички знаем, че е много по-трудно, продължително и скъпо да се лекуваме, вместо да си осигурим профилактика. С Витамин Д3 за бебета и деца ще е много по-лесно да предпазиш децата си от авитаминоза като цяло и от недостиг на витамин D в частност, отколкото да се наложи лечение на последиците от неговия дефицит.

Други профилактични мерки, които можеш да предприемеш, за да предотвратиш авитаминоза на витамин Д3 при бебета е:

 • Да се храниш правилно през бременността си и докато кърмиш детето си;
 • Да извеждаш детето си на разходка на свеж въздух и на слънце (с изключение на периодите на висока слънчева активност през деня);
 • Да се спазва режимът за сън и хранене на детето (дневният режим на бебето);
 • Да спазваш препоръките за въвеждане на твърди храни и да предоставяш на бебето разнообразие в хранителния му режим.

Един от честите въпроси към педиатрите е трябва ли бебето да приема витамин Д3, ако е на кърма и майката приема витамин Д3. Отговорът е: Да, трябва! Нуждите на бебето от витамин Д не могат да бъдат напълно задоволени с кърмата, тъй като концентрацията му в нея е много ниска. Ако бебето е на адаптирано мляко, то съдържа определена доза витамин Д, най-често под формата на витамин Д3, но това също няма да е достатъчно, за да се осигури необходимата дневна доза за бебето.

И така, всяко бебе, независимо дали е на кърма, или на адаптирано мляко, трябва да приема витамин Д. За децата, които все още не могат да дъвчат или са малки да приемат хапчета и капсули, ние предлагаме течен витамин Д3 за бебета и деца на страхотна цена, като всяка капка съдържа определено количество от витамина и така лесно ще можеш да дозираш спрямо възрастта на своето дете.

Имай предвид, че лятото, независимо, че има много слънце, не трябва да спираш да даваш витамин Д3 на бебето, тъй като екологичната среда в цял свят в момента пречи на слънчевите лъчи да достигнат качествено до кожата му и детето да получи необходимата си доза от Витамин Д3 по естествен начин.

Как се използва Витамин Д за бебета и деца на капки от BioMall?

Можеш да добавиш 3 капки във водата, млякото или храната на детето, можеш и да ги капнеш директно в устата му. Това е оптималната доза за дебе, препоръчана от производителя BioCare.

3 капки от течния витамин Д3 съдържа 300 IU витамин D.

Други съставки: средноверижни триглицериди, екстра върджин зехтин, антиоксиданти (DL-алфа токоферол).

Производител: BioCare

Партньор: BioMall

Напиши отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лошо Добро