Майките винаги много се притесняват, ако бебето им не качва килограми и в сравнение с другите деца на същата възраст изглежда по-дребно и слабичко. Въпреки че този параметър е обусловен от индивидуалните особености в развитието на бебето, в педиатрията съществуват конкретни норми за съотношението между ръста, възрастта и теглото на децата. И ако последният показател се отклонява много от тези норми, трябва да предприемеш съответните мерки, като се посъветваш с лекар. Иначе, ако изпуснеш момента в бебешка възраст, след това ще е по-трудно да се наваксат килограмите, което ще се отрази на здравето на детето за в бъдеще.

Тревожни сигнали

Как да разбереш? Детето действително не качва килограмите, необходими за неговата възраст, или това е само измислица и фантазия на мнителните майки и баби? Трябва да биеш тревога, ако си забелязала в развитието на детето си следните фактори:

1. Отклонения от нормалните показатели за тегло при бебетата до 1 година:

  • През първите 4 месеца бебетата всеки месец качват от 600 до 900 г;
  • На половин годинка – от 400 до 600 г.
  • От 6 до 9 месеца – от 300 до 500 г;
  • От 9 месеца до 1 година – от 100 до 300 г.

2. Състояние на кожата при бебетата:

  • Няма мастни гънки („гривнички“) по тялото;
  • Кожата изглежда по-сбръчкана и суха;
  • Не е гладка и еластична;
  • Бледа е.

3. Двигателна активност при деца под 1 година:

  • Не се движи;
  • Плаче често;
  • Няма апетит;
  • Сънят му е нарушен.

Ако новороденото бебе не качва добре килограми и присъстват дори и само някои от горепосочените тревожни симптоми, наистина трябва да се консултираш с лекар. Особено ако в семейството на детето няма слабички и дребни хора.

След прегледа лекарят ще прецени и ще те посъветва дали трябва да предприемеш някакви мерки. Във всеки случай, причините за това явление трябва да се изяснят навреме и ако може, да се премахнат.

Имай предвид! Дори и бебето ти по всички показатели да изостава малко по тегло от връстниците си, но има апетит и е жизнено и щастливо, не се притеснявай. Просто конструкцията на тялото му е такава.

Причини за тегло на бебето под нормата и как да се справиш с тях?

 За начало, опитай се да разбереш защо детето ти не качва нормално килограми – разгледай възможните причини, които могат да се отнасят до физическото му развитие.

Недостатъчно мляко

Често бебетата до годинка не качват достатъчно, защото просто не им достига кърма поради следните причини:

  • Кърмата е малко, има проблеми с кърменето, което трябва да се регулира колкото се може по-бързо;
  • Ако бебето не качва килограми и е на кърма, може да не се е оформил сукателният рефлекс все още – в този случай ще ти се наложи да го учиш как да яде;
  • Неудобна поза – разгледай подходящи видеа в интернет как да държиш бебето правилно, когато го кърмиш;
  • Болести и патологии в устната кухина (млечница), които пречат на бебето да суче – обикновено се виждат с просто око и се лекуват успешно;
  • Проблеми със зърната, заради които бебето не може да ги захване добре с устните си – в този случай ще забележиш, че бебето ти не качва достатъчно килограми още през първия месец след раждането му.

Недостигът на мляко е най-разпространената причина, поради която бебето на кърма не качва достатъчно и не отговаря на показателите за тегло. За да разбереш дали това е причината, трябва да разбереш колко изяжда бебето ти на всяко хранене и да си записваш резултатите в продължение на няколко дни, след което да коментираш това с педиатъра.

Ако лекарят потвърди, че на бебето наистина не му достига мляко, той ще ти каже какво да правиш – или ще ти изпише някакви средства за увеличаване на кърмата, или ще те посъветва да въведеш допълнителна храна. До 4 месеца това ще е адаптирано мляко, след 4-тия месец – зеленчукови пюрета.

Отказ от захранване

Ако бебето е на адаптирано мляко и при това не качва достатъчно килограми, може да не му харесва вкуса на млякото. Опитай да смениш адаптираното мляко с друго (друга марка, производител).

Същото нещо е след 6-мия месец, когато бебето започва да се захранва, но просто не му харесва пюрето от банан или карфиол след майчината кърма. Трябва да се въоръжиш с търпение – към годинката бебетата свикват с новите вкусове в хранителния им режим и започват да качват килограми спрямо нормите.

В никакъв случай не се отказвай от захранването. Първо, след 6-7-мия месец на бебето вече няма да са му достатъчни калориите от кърмата ти. Второ, заради бедното меню може да се появят проблеми с имунитета му. Така че, ако бебето ти не се храни добре и не качва килограми след като си въвела твърди храни, опитай се да му угодиш, като разнообразиш менюто му.

Неправилно хранене

Често родителите с удивление забелязват, че детето се храни добре, но не качва достатъчно, и не могат да разберат причините за това. Възможно е да става въпрос за неправилно съставено хранително меню на бебето. Ще ти дадем примерни препоръки за подобряване менюто на бебето:

  • Добави в храната 5 грама масло (растително или краве) на 100 мл супа (или пюре);
  • Направи менюто на бебето по-разнообразно;
  • Намали захарта в храната на бебето, за да не пречи за пълноценното усвояване на хранителните вещества.

Ако не си сигурна кое е правилно хранене за бебето, посъветвай се с педиатър по този въпрос. Може би след като промениш менюто му, бебето да започне да качва постепенно килограми и да настигне връстниците си.

Хиперактивност

Ако бебе на 1 годинка не качва килограми, наблюдавай поведението му и си отговори на следните въпроси:

  1. Рано ли е проходило?
  2. Винаги ли е бодро и весело?
  3. Движи ли се постоянно?
  4. Винаги ли има нужда от внимание, да играеш с него постоянно?
  5. Немирно и пъргаво ли е?

Ако отговорите на всички тези въпроси са положителни, значи причината не е до проблем с килограмите, детето ти просто е хиперактивно. Просто успява да изгори всички калории, които са постъпили в организма му с храната, и дори повече. Активността му хаби енергия, в тялото му не успяват да се натрупат мазнини. В този случай няма нужда да се притесняваш. Важното е след това хиперактивността да не прерасне в нервност и безпокойство.

Болести

Ако бебето ти, което е на кърма, не качва килограми, при това кърмата му стига, храни се добре, храненето му е балансирано, активността му не е извън рамките, е време да посетите педиатъра. Възможно е проблемът да е по-сериозен и да се крие в някакво вътрешно заболяване.

Основните причини за невъзможността от качване на килограми при бебетата са:

  • Муковисцидоза – наследствено заболяване, при което се увреждат органите, отделящи секрети;
  • Целиакия – нарушение в храносмилането;
  • Глисти;
  • Нарушения в работата на щитовидната жлеза;
  • Диабет тип I;
  • Ниски нива на хемоглобин;
  • Проблеми от неврологичен характер.

Ако се установи някое от тези заолявания, се провежда лечение, в резултат на което бебето може да наддаде достатъчно.

Недоносени бебета

Ако недоносено бебе не качва добре, трябва да обърнеш специално внимание на здравето му. Обикновено недоносените деца се раждат с патологии или нарушения в работата на вътрешните органи. Родителите знаят за това и трябва да направят всичко възможно, спрямо предписанията на лекарите, за да може бебето до първата си годинка да настигне връстниците си по килограми. Особено ако е на адаптирано мляко заради определени обстоятелства.

Изкуствено хранене (адаптирано мляко)

Битува мнението, че бебетата на адаптирано мляко наддават по-бавно от своите връстници, които са на кърма. От една страна, логично е – кърмачетата получават повече хранителни вещества. От друга, точно при децата на кърма обмяната на веществата е регулирана от най-ранна детска възраст и те не страдат от затлъстяване. Точно затова при децата на адаптирано мляко се появява този проблем – ако не са в нормата, то са над нея. Затова и всички педиатри в един глас казват, че адаптираното мляко не може да се смята за причина за недостатъчно тегло при бебетата.

Не вреди! Забелязвайки, че бебетата им са слабички за възрастта си, загрижените майки и баби започват да захранват децата по-рано, което влошава ситуацията. Много по-трудна е борбата с развиващото се впоследствие затлъстяване.

Какво да правиш, ако детето ти не наддава нормално?

Какво да правиш, ако мислиш, че детето ти не качва достатъчно килограми? Полезните съвети от опитни педиатри ще ти помогнат да контролираш тази ситуация.

  • Кажи на лекаря за своите притеснения и изслушай квалифицираното му мнение.
  • Провери дали детето не страда от някакво вътрешно заболяване.
  • Опитай се да откриеш причината за това, че детето ти тежи по-малко за възрастта си, и я елиминирай.
  • Не си прави експерименти с адаптираното мляко и захранването. Опитай се да кърмиш колкото се може повече (ако кърмата ти спре, опитай се да я върнеш).
  • Докато кърмиш, пази спокойствието си, не се притеснявай, не се ядосвай. Страховете и стресът се предават от майката на детето и то не може да се храни нормално и спокойно.
  • Детето трябва да се храни в спокойна обстановка, независимо на каква възраст е, трябва да създадеш приятен ритуал за целта, атмосферата да е отпускаща, за да може да се подпомогне усвояването на хранителни вещества от малкия организъм на бебето ти.
  • Изгради на бебето си хранителен режим. Но ако не качва достатъчно, а иска да яде извън рамките на установения график, не бъди прекалено строга – дай му това, което иска.
  • Ставай и храни бебето си до годинката нощем, ако има нужда от това.

Забелязала си, че бебето ти не качва килограми спрямо нормата? Не се паникьосвай! Първо, разпитай родителите си ти каква си била като бебе. Може да е наследствено. Но може причините да са по-сериозни и да трябва да обърнеш специално внимание и да ги премахнеш възможно най-бързо. Иначе това може да се отрази върху здравето на детето за в бъдеще.