Menu
Your Cart

Витамини и добавки за бременни

Vitamin Code Raw Prenatal 90/180 капсули | BioMall Vitamin Code Raw Prenatal 90/180 капсули | BioMall
Ново Най-продаван
Партньор: BioMall
Страхотни, широкоспектърни мултивитамини за бременниСурова, пълноценна, здравословна добавкаС пробиотици и ензимиБиологично отгледани плодове и зеленчуциБез свързващи и слепващи вещества или пълнителиВерифициран с Non-GMO ProjectСертифициран с NFS за продукт без глутенПълноценни мултивитаминиСтрахот..
135.00 лв.
Без данък:135.00 лв.
Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall Витамин Д за бебета и деца на капки | BioMall
Ново Най-продаван
Партньор: BioMall
Витамин Д за децаЕдва ли има човек, който никога не е чувал за витамин Д. Но най-вече от този витамин се интересуват младите майки – да приемат или да не приемат децата им витамин Д е един от най-често задаваните въпроси на майките към лекарите на децата им. С какво е толкова специален витамин Д за ..
26.37 лв.
Без данък:26.37 лв.
Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Витамини и добавки за бременни жени – погрижи се за себе си и своето дете още сега!

Защо още на етап планиране на бременността лекарите настояват жените да приемат витамини? Нали уж балансираното, богато на полезни вещества меню би трябвало да е достатъчно?

Оказва се, че не е. Медицинската практика показва, че повечето бъдещи майки, дори тези, които се придържат към правилата за здравословен начин на живот, още в началото на своята бременност изпитват недостиг на три и повече важни вещества.

Какви са нормите за употреба на полезни вещества при износване на дете, какви витамини трябва да приема една бременна жена и има ли „най-добри“ витамини?

Как влияе бременността на нуждите от витамини и минерали на жените?

За никого не е чудно, че през бременността жената инстинктивно употребява повече продукти, при това понякога такива, които никога преди това не е обичала. Смята се, че вкусовите ѝ предпочитания я подканват да избира продукти, необходими за детето в дадения момент. От какви вещества има нужда организмът на жената и на бебето най-много?

И така, през бременността, трябва да употребяваш:

  • 30% и повече йод, витамини Б6 и Б12, цинк;
  • В 1,5 пъти повече калций;
  • Два пъти повече фолиева киселина;
  • Два пъти повече желязо.

Ако не попълниш нуждите си от тези вещества, рискуваш много, защото през бременността ти отговаряш не само за своя живот, а и за живота на бъдещото си дете.

През първия триместър недостигът на витамини и микроелементи може да стане причина за аномалия в развитието на плода, а в тежките случаи причинява загиването му. Авитаминозата може да доведе до нарушение в работата на нервната система, сърдечно-съдовата система, храносмилателната и други системи на детето, до пороци в развитието на редица органи. При това нуждата от вещества е различна на всеки от етапите на бременността.

Например през 2-рия и 3-тия триместър от бременността нуждите от витамини и минерали се увеличава с 30-40%. При това в никакъв случай не трябва да преяждаш в този период, тъй като това може да причини проблеми както за бебето, така и за теб.

Ако говорим за състоянието на бременните жени, повече признават, че най-тежки са първият и третият триместър. Първият – заради токсикозата, а третият – заради увеличеното натоварване върху организма на бременната жена, което може да се прояви с отоци, варикоза, високо кръвно налягане и други усложнения. В това число, майката трябва да подготви организма си за раждането, а детето – за появата му на бял свят.

Решението си идва явно само: трябва да обогатиш хранителния си режим максимално с витамини, микро- и макроелементи. С помощта само на диета едва ли можеш да решиш тази задача. Продуктите по стелажите и витрините в супермаркетите често не са толкова полезни. А и да са полезни, да ядеш например по 800 г пилешки гърди на ден, за да попълниш нуждите си от витамин B12, едва ли ще можеш.

Точно затова експертите препоръчват специални витаминно-минерални комплекси (мултивитамини), богати на фолиева киселина, йод, цинк, желязо, лутеин, рутин и други необходими витамини и минерали.

Но тогава пред теб, като бъдеща майка, застава въпросът – кой комплекс да избереш. Въобще, по лавиците в магазините за хранителни добавки и аптеките човек може да стане наистина разноглед. Проучването на състава също няма да облекчи задачата: за ползата например на йода или рутина едва ли знае всяка бъдеща майка.

Има решение на проблема – предварително да проучиш въпроса и да си изясниш кои вещества и защо са необходими те на бременните жени. И вече, когато имаш в арсенала си тази безценна информация, да избереш подходящите за теб мултивитамини.

По-долу изброяваме основните необходими за бременни жени вещества и дневните им норми, като отбелязваме и ролята на отделните витамини и минерали в развитието на плода и влиянието им върху състоянието на бременната жена.

Топ витамини за бременни

Фолиева киселина (витамин B9)

Най-известният витамин за бременни, това е много важен елемент, който отговаря за процеса на отмиране на старите клетки и появяването на нови. Участва активно в оформянето на плацентата. Дефицитът му може да причини увреждане на невралната тръба на бебето, да провокира спонтанен аборт. По препоръка на СЗО за предотвратяване на такива усложнения на жените им трябват 400 мкг фолиева киселина дневно, но не повече, тъй като има опасност от предозиране.

Витамини от група B

Ключовите витамини от група Б, освен фолиевата киселина, са витамините B6 и B12. Те влияят на нормалното развитие на плода и на състоянието на бъдещата майка, включително отговарят за:

  • Повечето обменни процеси, случващите се между организма на майката и този на бебето;
  • Пълноценното усвояване на хранителните вещества;
  • Развитието на нервната, сърдечно-съдовата, имунната и ендокринната системи на бебето.

Освен всичко това, витамин Б12 подпомага пълноценното усвояване на фолиевата киселина. А Б6 (пиридоксин) отговаря за синтеза на протеини, от които се „построяват“ клетките на организма на малкото, влияе на растежа на мозъка и за развитието на нервната система на плода. Дефицитът на витамин Б6 предизвиква токсикоза при бременните, повръщане, влошаване на апетита, проблеми със съня, раздразнителност.

Витамин E (токоферол)

Играе ролята на антиоксидант и участва в дишането на тъканите. Недостигът на токоферол причинява слабост, болка в мускулите при майката, може да доведе до спонтанен аборт. Дневната доза при бременност е не повече от 10 мг, превишаването на това количество може да доведе до предозиране.

Витамин Д3 (холекалциферол)

Синтезира се под въздействието на ултравиолетовите (слънчевите) лъчи, включително и затова на бременните жени се препоръчва по-често да излизат на свеж въздух. Витамин Д3 повишава биодостъпността на калция и фосфора. Невинаги витаминът може да се получи от храната, затова по време на бременност се изписват мултивитамини, в които в правилни пропорции се съдържа този елемент. При това е важно да не се допуска превишаване на нормите му.

Витамин А (ретинол, бета-каротин)

Задачата на този витамин е участва в общото развитие и подхранване на бъдещото бебе. Ако при износването на дете се наблюдава съществен дефицит на ретинолтеглото на новороденото ще е малко. Освен това дефицитът способства за развитието на анемия. Дневната норма на витамин А е над 3300 IU. Затова е важно да обръщаш внимание на това дали този витамин го има в мултивитамините, които избираш – нормата е 50-100% от дневната доза.

Забележка: ако си заченала в периода от януари до март месец, вероятността да имаш дефицит на витамин D е висока, защото през тези месеци слънцето не е толкова много. Това може да стане причина за забавяне в развитието на бебето. Това може да се предотврати с хранителни добавки, които съдържат витамин Д.

Витамините не са единствените необходими вещества по време на бременност. Спрямо препоръките на СЗО  към най-важните за бременни вещества се отнасят:

Йод

Важен минерал, необходим и на теб, и на бебето ти. Към последиците от йоден дефицит се отнасят:

  • Нарушения в развитието на централната нервна система, особено в ранна детска възраст;
  • Повишен риск от спонтанно прекъсване на бременността;
  • Ниско тегло на новороденото и други.

Йодът подпомага пълноценното развитие на умствените и физическите особености на бебето.

Цинк

Според експертите над 80% от бременните жени не получават достатъчно цинк. Цинко-дефицитните състояния се съпровождат с раждане на недостатъчно узряло или с ниско тегло бебе, а също и с формирането на пороци в развитието на различни органи и системи. Затова на бременните жени често се препоръчват мултивитамини с цинк, който, освен всичко друго, стимулира процесите на регенерация на кожата и растежа на коса на бъдещата майка, а също така оказва имуномодулиращо действие.

Желязо

Дефицитът на желязо може да доведе до развитие на анемия, затова трябва всеки ден да получаваш дневната норма от 12-18 мг желязо. Ако избираш мултивитамини за бременни с желязо, трябва да знаеш, че високите дози – над нормата за деня – могат да станат причина за запек и гадене.

Калций

Необходим е не само за развитието на костите и мускулите на бебето, а и за оформянето на нервната му система. Недостигът на калций влече след себе си негативни последици за плода, освен това може да стане причина за преждевременно прекъсване на бременността.

Освен това лекарите все по-често предписват по време на бременност прием на още две вещества:

Лутеин

Необходим е за пълноценното развитие на очите на бебето, освен това участва в развитието на мозъка на бебетата. Лутеинът трябва да постъпва в организма на бременната жена през цялата ѝ бременност. В противен случай, може да се влоши зрението на майката, а освен това може да се появят нарушения в оформянето на ретината на очите на бебето.

Лутеин е особено важно вещество за бъдещите майки на възраст 30 и над 30 години, когато собствените запаси на веществото се изхабяват. Особено активно се изразходва лутеинът в периода на кърмене, затова след раждането на бебето може да продължиш да приемаш мултивитаминикоито съдържат лутеин.

Рутин (витамин P)

Този елемент оказва антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, като помага на клетките да се борят с проникването на вируси. Той е полезен както за самата майка, така и за малкото – под влиянието на рутин се развива кората на главния мозък. През първия триместър той помага да се потиснат алергичните реакции, а в началото на 2-рия става още по-важен, защото защитава капилярите и създава антивирусен ефект при оформянето на плацентата.

Рутинът е необходим на бременните жени за предпазване на съдови заболявания, в частност приемът му служи за профилактика на разширени вени. Освен това веществото помага в борбата с разпространения женски проблем през бременността – отичането на кракатаНормата на рутин на ден при бременност е около 30-50 мг.

И накрая, но може би на първо място по важност – дори и да си избереш мултивитамини за бременни спрямо препоръките, които ти се дават, единственият човек, който може да одобри твоя избор, е лекарят, който проследява бременността ти. Иначе казано, както често сигурно си виждала надписите по различни здравни продукти – „Консултирай се с лекар, преди да започнеш да използваш този продукт!“.

Само твоят акушер-гинеколог може да прецени от колко и от какви точно вещества имаш нужда спрямо регулярните изследвания, които си правиш по време на бременността си. Затова те съветваме при всяка избрана от теб добавка или мултивитамини, първо да се консултираш с него.