Всеки ден хиляди жени се питат кои са ранните признаци на бременността. Разбира се, че не можеш да тичаш към болницата при най-малкото нещо. Освен това често не е и нужно, достатъчно е да знаеш основните признаци, които свидетелстват за бременност, и да можеш да се вслушваш в организма си.

Разбира се, не трябва да разчиташ на тях на сто процента, нещо по-конкретно ще могат да ти кажат само лекарите, но не можеш и изобщо да не се доверяваш на признаците на бременност. Само имай предвид, че съвпадението на един-два признака не е показател, но когато са налице почти всички, е много вероятно скоро да станеш майка. И така…

Признаци на бременност преди закъснението на менструацията

Секрети

Някъде между 6-тия и 12-тия ден след зачеването може да имаш малки (буквално няколко капки) кръвни секрети. Ако цикълът ти е редовен (не ти закъснява постоянно) и овулацията ти е нормална, това може да е много достоверен признак, че си бременна.

Слабост, умора

Да, много жени не обръщат внимание на този признак на бременност, като смятат, че за това е виновна някоя настинка. Но температурата и умората се проявяват и през първия триместър от бременността. Затова се опитай да разбереш с какво са свързани.

Промяна в базалната температура

За да не се впускаме в сложната терминология, ще се ограничим до следния факт: при бременност във втората фаза на менструалния цикъл базалната температура се понижава рязко за един ден.

Увеличена чувствителност на гърдите

Седмица-две след зачеването може да се проявят следните признаци на бременността: гърдите се уголемяват и реагират на всяко докосване, появява се болка, кожата около ареолите потъмнява.

Тежест в корема ниско долу

При настъпване на бременност матката започва да се уголемява, а заедно с нея и протокът на кръв към органите на малкия таз, което предизвиква тези усещания.

Сънливост и апатия

Буквално от първата седмица на бременността започва да се променя хормоналният фон, тъй като организмът започва да се подготвя за износването на дете. Което води до апатия.

Пробождания в матката

Те ще са леки и няма да са постоянни, но е добре да им обърнеш внимание, защото този признак на бременността се проявява още през първата седмица.

Топло-студено

Понижаването на артериалното налягане и повишаването на телесната температура през 1-вия триместър води до това, че може да мръзнеш в топла стая, увила се в одеяло, или обратното, в студеното време да се разхождаш само по една блузка и да ти е много добре.

Проблеми със съня

Сънят ти може да стане неспокоен, да се промени режимът и продължителността му. Например ще заспиваш рано, а след това ще се будиш в 5 сутринта и повече няма да можеш да заспиш.

Гадене

От втората седмица на бременността се появява по-голяма чувствителност към миризмите, а заедно с това и гаденето и повръщането, предимно в сутрешните часове.

Изброихме ти 10-те най-популярни ранни признаци на бременността преди закъснението на менструацията, но това не е всичко. Може да има и други:

  • Главоболие;
  • Отоци;
  • Болки в кръста;
  • Често уриниране;
  • Промени във вкусовите ти предпочитания.