Кърмата по принцип се смята за най-полезна. В нея се съдържат най-много витамини и минерални компоненти. Няма нищо по-хубаво на света от майка, която кърми бебето си. Това е специален процес, който олицетворява уединение и несравнимо с нищо тайнство.

Но кърменето си има и своите минуси, на първо място, те се отнасят до жената, по-точно до майката. Тя може да изпитва някои трудности. Те се изразяват в лактостаза, лесно или неволно потичане на кърма от гърдите.

Що се отнася до първите, това си е реален проблем, с който трябва да се справиш с лекарска помощ. Ако говорим за неволното потичане на кърма, това, за съжаление, няма как да предотвратиш, но всяка жена трябва да знае как да се бори с това, за да не се чувства неудобно.

По рафтовете в магазините можеш да видиш подплънки за кърмачки. Те не са необходими на всички майки. Но все повече жени ги използват активно. Това се случва заради прекалено многото кърма в организма на жената.

За съжаление, няма как да направиш така, че да имаш толкова кърма, колкото на бебето ти му трябва. Всяка жена си е отделен организъм, към който трябва да се настройва.

Ако не знаеш за какво се използват подплънките за гърди, трябва да се запознаеш с основните им функции и предназначения:

  • Най-важното – защитават дрехите и бельото ти от намокряне. Кърмата може да тече толкова силно, че да попие не само в сутиена ти, а и в дрехите, които си си облякла. По тях ще се образуват големи мокри петна. Може дори да повредят дрехите ти. Сама по себе си кърмата няма определен цвят. Но е с толкова разнообразен, а именно мазен и сладък състав, че на мига изсъхва или оставя жълти петна.
  • При кърмене зърната се уголемяват и стават по-чувствителни. Затова е изключително неприятно, когато се допират в дрехите. Ако поставиш специални подплънки за гърди, ще ти е много по-удобно.
  • Подплънките за кърмачки трябва да се сменят често, за да се намали рискът от развитие на всякакви инфекции и мастит.
  • Често при кърмене зърната се нацепват и трябва да се лекуват.

В противен случай, ще те боли много и просто няма да можеш да кърмиш детето си. Специалните подплънки за кърмачки ще помогнат раните да заздравеят по-бързо. Ще осигурят комфорт на гърдите ти и ще изключат възможността зърната ти да се трият в дрехите ти, което може да провокира разраняване.

Как се използват подплънките за гърди?

Важно е не само да купиш подплънки, но и да ги използваш правилно. Не пести, не използвай само по една на ден. Дори и подплънките да не са се напоили с кърма напълно, това изобщо не означава, че не трябва да ги сменяш.

В кърмата се натрупват вредоносни бактерии. Съответно е голям рискът от развитие на инфекция, която ще пренесеш и на бебето си. Подплънките са хигиенично средство за грижа за теб и за бебето ти и трябва да подходиш отговорно.

Независимо от това какви подплънки ще си купиш, на кой производител ще са, те се използват по един и същи начин. Но все пак се запознай с инструкциите, прочети внимателно отзивите и тогава избери и започни да ги използваш.

  • Отвори една подплънка. В повечето случаи подплънките за гърди се продават в картонена кутия, където абсолютно всяка една подплънка е в отделна опаковка. Разпечатай я.
  • Сложи подплънката в сутиена си, като лицевата ѝ страна трябва да е към зърното. Повечето подплънки са с лепенка в задната част, която се залепя лесно за сутиена.
  • Залепи подплънката така, че зърното ти да е точно в средата ѝ.
  • Постави чашката на сутиена си на място.

Видове подплънки за гърди

Подплънки за гърди има не само на различни производители, но има и различни видове. Класически е прието да се делят на еднократни и многократни. Основната им разлика е честотата на подмяната им.

Еднократни подплънки за кърмачки

Смело можем да кажем, че еднократните подплънки за гърди са най-разпространените, тъй като се използват лесно, а и са на добра цена.

Производителите са се постарали и са направили подплънки, които са дишащи, но в същото време попиват много добре течността.

Има различни материали, от които се правят подплънките за гърди:

  • Памук;
  • Вискоза;
  • Гел;
  • Полиестер.

Що се отнася до първия вариант, той е най-евтиният, тъй като представлява обикновена пресована вата. Минусът на тези подплънки за гърди е необходимостта да се сменят много често тези аксесоари, тъй като може бързо да пропуснат и да оставят следи по дрехите.

Многократни подплънки за гърди

Смята се, че са по-изгодни от еднократните. Но изискват доста грижи. След всяко използване трябва да ги переш и сушиш. Ако си купиш няколко наведнъж, може да ти излязат много скъпо.

Най-често се използват следните видове материал:

  • Бамбук;
  • Памук;
  • Мембрана;
  • Силикон.

Доста скъп, но и доста ефективен е вариантът за многослойни подплънки за гърди, при които е използват няколко вида материали.

Подплънките за кърмачки се перат по специален начин. Производителите са се погрижили за това и продават продуктите си заедно със специална мрежичка. В нея трябва да се поставят подплънките и да се перат на 40 градуса температура на водата.

Как да избереш подплънки за гърди?

Трябва да обърнеш специално внимание на критериите за избор на подплънки за кърмачки. В никакъв случай не си купувай, преди да родиш. Много често в детските магазини съветват да си купиш такива подплънки, като казват, че ще са ти нужни. Но никой не може да знае предварително дали ще ти тече кърмата, или няма да тече.

Подплънки за гърди трябва да избереш, изхождайки от количеството кърма, която имаш. Може да са само няколко капки на ден, може да е много.

Сред еднократните подплънки

Със сигурност можем да кажем, че еднократните подплънки за гърди се смятат за най-удобния вариант. Те са със специални лепенки, които фиксират много добре подплънката за сутиена. Освен това подплънките се изхвърлят лесно след употреба.

Обърни внимание на опаковката, там производителят със сигурност описва моментите, които ще ти помогнат да избереш правилно:

  • Степен на попиване – обозначава се със специални капки, както е при женските превръзки. Максимум са 4 капки, минимум – 1.
  • Дълбочина на центъра – най-ефективно подплънките за кърмачки се избират спрямо формата на гърдите. Ако не избереш правилно, самото положение на подплънките няма да е правилно.
  • Опаковка – важен фактор, ако работиш или излизаш често от дома си. По-скъпо излизат подплънките за гърди в отделни опаковки. Удобно е обаче да си вземеш няколко и да си ги сложиш в чантата. Така ще си сигурна, че подплънките ще останат защитени от бактерии и различни инфекции.

Сред многократните подплънки за кърмачки

Няма как да си купиш само един чифт многократни подплънки. За да имаш време за себе си, ти трябват 4-5 чифта. Тогава ще можеш да ги сменяш спокойно, да ги переш и да не се притесняваш, че няма да имаш.

Многократните подплънки за майки попиват по-зле от еднократните. Но това не значи, че не са ефективни, а по-скоро че трябва да ги сменяш много по-често.

Определящи фактори при избора на подплънки за кърмещи жени са:

  • Материалът – самият пълнител най-често е плат или гел. Отзад подплънките имат по-здрава гумирана основа, която позволява те да бъдат много по-обемни. Но при избора си трябва да обърнеш внимание на външната им страна. Трябва да избереш най-приятния за кожата си вариант, който ще ти стои удобно на гърдите.
  • Помисли за това как ще фиксираш подплънките за сутиена си. ако водиш умерен и отчасти пасивен начин на живот, подходящи за подплънките без лепенки. Но ако си активна, помисли за тези, които са със специални лепенки за закрепване на сутиена. 
  • Не можеш да ги използваш безкрайно. Най-много 40-50 пъти. Задължително прочети инструкциите, в които се посочва това.

Можеш ли да си направиш сама подплънки за кърмачки?

За да спестиш пари, винаги можеш да си ушиеш подплънки и сама. Всъщност този вариант е доста привлекателен. Защото можеш сама да си избереш плата и пълнежа.

Освен това за един ден можеш да си направиш много подплънки и да не се притесняваш занапред. Познавайки собственото си тяло, можеш да се съобразиш с индивидуалните си особености и да се ориентираш.

Трябват ти фланела, можеш да използваш дори и пелени, флис и тънък конец. Ще трябва да изрежеш три еднакви кръга, два от които ще са от плат, а третият – от флис. Този от флис е пълнителят за подплънките.

Свържи трите части, като поставиш пълнежа вътре, закрепи ги по краищата с игли или конец, след което заший равно по целия кръг. Срежи от едната страна точно до средата. След това препокрий краищата и ги заший. Така ще получиш конусообразна форма, в която ще бъде гърдата ти.

От кой производител да избереш подплънките си за гърди?

На пазара днес се предлага широк асортимент от най-различни подплънки. Когато избираш, ти избираш производителя. Ако си имаш любим производител на вещи за бебета и деца, избери него. Ако ли не, прочети отзивите за подплънки за гърди на други кърмещи майки в интернет, разпитай приятелки и познати и така ще можеш да направиш правилен избор.

Заключение

Може да изпитваш много трудности при кърменето. Но всяка отговорна майка може да регулира този процес и да направи имунната система на бебето си здрава и силна. За щастие, съвременните производители са на страната на майките, поддържайки ги по всеки възможен начин с лесни за употреба и безвредни аксесоари.