При повечето млади семейства след раждането на бебето се появяват проблеми във взаимоотношенията, което се нарича още криза във взаимоотношенията след раждането. Нека се опитаме да разберем защо се случва това.

До голяма степен всичко зависи от това какви са били взаимоотношенията на родителите преди появата на бебето. Ако съпрузите вече са се „нагодили“, тоест всеки си има роля и не стават скандали за дреболии, при раждането на детето ще им е доста по-лесно да намерят общ език.

Ако често са се карали и дори не са можели да определят кой ще мие чиниите и кой ще чисти, кой ще ходи до магазина, ще им е трудно. Не стига, че още не са се научили да бъдат съпруг и съпруга, а сега трябва да усвояват и ролята на майка и баща. Но трудно не значи невъзможно…

Коренът на тези проблеми се вижда още през бременността, тъй като жената вече се чувства майка, а мъжът все още не се приема за баща. Поведението на бъдещата майка се променя. Ако по-рано е обичала да си почива активно, сега тя предпочита да си стои у дома. А мъжът не е успял да се пренастрои и си кара по старому. В тази ситуация жената често се обижда, а мъжът започва да се чувства самотен.

След раждането на детето при двойката се появяват нови роли – майка и баща. Всеки от тях се опитва да разбере как да се държи в новото си аплоа. И проблемът тук е, че всеки си има собствена представа за съвършения родител. При това обикновено тя се основава на опита, получен в семейството им със собствените им родители.

Но трябва да разберат, че те приемат готови образци на поведение от родителските семейства с всичките им стереотипи и искат партньорът им да се съгласи с това. А той на свой ред си има свое собствено виждане и също иска всичко да е по неговите правила!

Сега става ясно защо през първата година от живота на детето има толкова много проблеми. Но вместо многобройните скандали, двойката трябва да разбере, че това е начин нещата да се нареждат, че трябва да се договарят, да изграждат правила в семейството си, а не да използват сляпо опита на техните родители. Ако им се получи, всичко ще се нареди.

Разбира се, има и приятни изключения, когато хората са били възпитавани в семейства със сходни ценности, излезли са от една и съща среда и са с еднакви разбирания за живота. При тях обикновено няма поводи за скандали.

Има и двойки, в които и двамата партньори се слушат един-друг и си отстъпват взаимно. Някои започват с това отношение в самото начало на връзката си, на други са им нужни няколко години. А има и такива, които се развеждат, без да си засвидетелстват никакво уважение.

Както и да протича свързаната с раждането на детето криза при теб и мъжа ти, помни, че точно този човек обичаш и точно него искаш за баща на детето си. Просто семейството ви изпитва още една проверка за това колко е здраво… И ще издържи!

Как да смекчиш кризата в семейния ви живот след раждането на детето?

  1. Не трябва да чакаш и да се боиш от кризата.
  2. Виж родителите на мъжа си. Той сигурно ще се опитва да бъде такъв, какъвто е баща му, и ще поиска да заприличаш на майка му.
  3. Не забравяй, че и ти си имаш стереотипи. Може би в началото ще се държиш като майка си и ще очакваш поведението на мъжа ти да е като на баща ти.
  4. Заедно с мъжа ти обсъдете първите три точки и се опитайте да постигнете консенсус.
  5. Когато обсъждате въпросите, свързани с изпълнението на родителските функции, не трябва да взимате предвид само личните си интересни, опитайте се да намерите компромисен вариант, за да бъде всяка страна печеливша.

Разбира се, това не гарантира, че за в бъдеще няма да има конфликти между вас, но това ще помогне и на двама ви да намерите по-бързо общ език.