Привет, скъпа мамо в 13-та седмица от бременността ти. Няма за кога да се отпускаш – тук те чакат трудности и малки радости. Бебето в теб се превръща в пълноценен човек, а за токсикозата си спомняш само в кошмарите ти.

Развитие на бебето през 13-та седмица бременност

Скелет

Фигурата на бебето става все по-пропорционална, тъй като размерът на главата спрямо тялото постепенно се нормализира. Най-сформирани през този период са костите на черепа му. Бебето ти вече има цяла двойка ребра. На малките му пръстчета са се появили знаците на неговата индивидуалност – отпечатъците.

Глава

Мозъкът на бебето не спира да се усъвършенства и да се развива активно. На бебето ти вече са му се сформирали всички зъбчета и ще чакат с нетърпение момента, в който ще избият.

Вътрешни органи

Панкреасът на бебето може да произвежда инсулин, а черният дроб – жлъчка. При момиченцата вече има яйцеклетки, а при момчетата – простата. Сърчицето на бебето работи активно и може да изпомпи над 23 литра кръв за денонощие.

Общи показатели

Твоето бебенце продължава да расте, вече е 8 сантиметра и почти 20 грама. Сега бебето ще се издължава, а ще качва преди самото раждане. Движенията му стават по-малко хаотични, дори започва да си смуче палеца. Появява се лагуно – така се нарича първият мъх по тялото и главата на бебето, който впоследствие ще се превърне в коса и косми.

Плацента

Най-накрая и плацентата приключва своето формиране. Сега тя ще изпълнява изцяло функциите си за отделяне на отпадъчните продукти, хранене на бебето и снабдяването му с кислород. Освен това тя вече може да произвежда прогестерон и стриол.

Състояние на бременната жена през 13-та седмица от бременността

Тази седмица ще е изпълнена с не много приятни усещания.

  • Проблеми с храносмилането. Чревната ти перисталтика по време на бременността се забавя и причинява не много комфортен процес на образуване на газове. Освен това, бъди готова за запеци.
  • Главоболие.

План за действие през тринадесета седмица от бременността

За начало, трябва да облекчиш храносмилането си по някакъв начин. Как да направиш това?

  • Увеличи продуктите, които имат слабителен ефект – настъргано цвекло, морско зеле, пшеничени трици, отвара от сини сливи или сушени кайсии;
  • Не прекалявай с продуктите, които имат стягащ ефекти: круши, мак, бъз;
  • Движи се активно: разхождай се пеша, ходи на басейн и прави лесни физически упражнения. Разгледай подробно статията ни „Аква аеробика за бременни“;

Втората задача е да намалиш главоболието. Тук е важно да помниш, че медикаментозните средства от аптечката са забранени. Какво да правиш тогава, ако те боли силно глава?

  • Първо, полегни и си осигури спокойствие и тишина;
  • Проветри стаята;
  • Сложи си студен компрес на челото;
  • Може да пиеш слаба отвара от маточина или лайка;
  • Най-добре не пий мента, но можеш да сложиш една клонка до възглавницата си;
  • Може да си позволиш да заспиш.

Не забравяй за системната профилактика на  стриите, които след раждането ще ти съсипят настроението. За целта:

  • Следи стриктно теглото си, не допускай да качиш много;
  • Прави си контрастни душове;
  • Прави си масажи.

Точно през тази седмица от бременността можеш да се запишеш, заедно с мъжа си, на специален курс за подготовка за раждането. На него, освен всичко друго, можеш да разбереш какви са симптомите на раждането и как да се подготвиш за него.

Посещение при лекаря през 13-та седмица бременност

През тази седмица посещението ти при наблюдаващия те лекар няма да премине в нови процедури или допълнителни задължителни изследвания. Първото изследване през бременността ти мина, така че сега лекарят ти може само да те консултира по онези въпроси, които те притесняват (запекът не минава, мъчи те силно главоболие). И ако поради някаква причина през предишната седмица не ти е правен ултразвук, сега е времето да видиш бебето си за първи път.

Така ще протече тринадесетата седмица от твоята бременност, скъпа майчице. Пази се, обръщай внимание на това, което се случва вътре в теб, и всичко ще върви точно по план.