Багажът е събран, морално вече си се подготвила за неизбежното, така че от ден на ден чакаш търпеливо от бебенцето сигнала, който ще ти подаде, когато ще е готово да напусне топлия си и уютен дом – утробата ти.

Развитие на бебето през 38-ма седмица

Бебето вече е готово да се роди и е един пълноценно функциониращ организъм.

Външни данни

През 38-ма седмица от вътреутробното си развитие на бебето му пада пухът, който е обвивал телцето му. И първородната смазка е намаляла, така че кожата му се е поизчистила.

Вътрешни органи

Стомахчето му може да е пълно с мекониум. Може да се изходи, недочакало раждането, и в този случай бебето може да се появи на бял свят, поктито със зеленикава слуз: това е нормално, не се притеснявай.

Общи показатели

Различните деца се раждат с различни тегло и ръст, така че бебето ти може да се роди и 3 килограма, може и 4. През тази седмица вече ръстът му ще е около 50 см. Сега то започва да расте бавно, така че няма да „дръпне“ много – няма място.

Бебето е спокойно, но организмът му се готви за предстоящото събитие и никой, както теб, не усеща тези промени с цялото си тяло.

Състояние на бременната жена през 38-ма седмица бременност

38-ма седмица е преди всичко очакване на предстоящото раждане и изострено внимание към всичко, което се случва вътре в теб. Трябва да усетиш навреме онези контракции, които ще те качат на родилната маса. Много е важно да не ги объркаш с подготвителните контракции. Бъди готова за следните моменти:

  • Подготвителните контракции могат да зачестят, но няма да те карат да лазиш по стената, както е при истинските контракции, макар че в последните дни преди раждането на този етап може да са доста силни;
  • Рядко, но може да усещаш как едно неприятно и болезнено усещане преминава през тялото ти, точно като ток – не се притеснявай, бебето ти пада надолу и закача по пътя си нервни клетки.

Ще забележиш и че кантарът ти вече не показва покачване на теглото ти, може дори да отслабнеш с 1,5-2 килограма, но няма нищо притеснително в това, тъй като околоплодните ти води сега намаляват.

Какво да правиш през 38-ма седмица бременност?

Багажът вече отдавна е събран, детската стая е подготвена, морално вече си готова за раждането. Заради нервното напрежение може да изгубиш апетит, но трябва да се караш да ядеш, тъй като нямаш право да държиш бебето си гладно. Какво да правиш през 38-ма седмица?

Избор на име

Време е да претеглиш всички „за“ и „против“ за името, което си избрала, и да се разбереш с мъжа си за това важно нещо, за да не стане объркване в последния момент. Много често се случва бащата да иде да запише детето със съвсем друго име, докато майката е в родилното с него. За да не се получи така, обсъди с бащата още веднъж как ще се казва детето, името е много важно нещо в живота на всеки човек.

Релаксация

Поглези себе си и бебето с нещо вкусно, но натурално. Гледай любими филми, слушай спокойна музика, чети на бебето приспивни приказки – последните дни преди раждането трябва да преминат в спокойна и приятна атмосфера и за двама ви. Избягвай всякакви дразнители, конфликти и караници – могат да провокират раждането по-рано.

Не позволявай меланхолията и апатията да те обладаят. Сега, както никога, трябва да си концентрирана и внимателна. Не се отпускай и продължавай да мислиш само хубави неща, колкото и тежко да ти е през последните дни на това толкова интересно твое положение, за което скоро ще останат само приятните спомени.

Преглед при лекаря през 38-ма седмица от бременността

Лекарят продължава да наблюдава развитието на бременността ти, но вече не предприема никакви активни мерки. Може да ти даде:

  • Направление за хоспитализация, ако трябва да лежиш за задържане;
  • Направление за изследвания, които ще помогнат да се открият процеси, протичащи в организма ти.

Трябва да отбележим, че само 5% от раждалите жени достигат до повече от 38-ма седмица от бременността, така че ако това не ти е първа бременност, пожелаваме ти търпение и успешно раждане!