Гинеколозите и акушерите броят настъпването на бременност от първия ден на последната менструация. Трета гестационна седмица е началото на развитието на бъдещия нов живот.

Какво се случва в корема си през 3-та седмица от бременността?

Активен растеж. Плодното яйце вече съдържа пълен генетичен набор за бъдещия човек: пол, черти на лицето, цвят на очите и косата, ръст и други наследствени особености, получени от мама и татко. Точно сега се определя на кого ще прилича детето. След оплождането яйцеклетката започва да се дели много активно и става по-голяма:

  • 1-вия ден – 2 клетки;
  • 2-рия ден – 8 клетки и т.н.

Имплантация. На 3-тата седмица от бременността плодното яйце се придвижва в матката и се прикрепва към стената ѝ. Този процес се нарича имплантация. Това е вълнуващо събитие на пълно физическо сливане на майката и бъдещото ѝ дете.

Важно! Имплантацията е един от критичните моменти за развитието на енмбиона. Ако процесът премине успешно, бременността ще се развива по-нататък.

Промени в подхранването на плодното яйце. До този момент плодното яйце е получавало хранителни вещества от скромните запаси на яйцеклетката. След като е влязло изцяло и се е закрепило в тялото на матката, бъдещето дете започва вече да получава храна, за да расте и да се развива, от кръвоносната система на майката. Сега ти и бебето сте неразривно свързани помежду си.

Състоянието на бременната жена в 3-та седмица

Обикновено през третата седмица от бременността бременните жени още не могат да знаят със сигурност, че са в „интересно“ положение. Тестовете за бременност ще покажат заветните две чертички едва в края на четвъртата, началото на петата седмица. Но първите признаци на бременността преди закъснението на месечния цикъл вече могат да се отразят върху бъдещата майка.

  • Симптоми на настинка. Тъй като в имунната система на жената се случват резки промени (започва да се произвежда хормонът EPF), може да се появи треска, усещане за запушен нос, може да се чувстваш „като парцал“, появява се умора, сънят ти може да се наруши.
  • Цистит. Може да усещаш учестени, но безболезнени позиви за уриниране. Това всъщност не е цистит, а е последица от резкия прилив на кръв към малкия таз.
  • Кървене. В периода на имплантация на плодното яйце, който може да продължи до 40 часа, може да се появят малки кървави секрети. Безболезнени са и изглеждат като кървави петънца по бельото.
  • Някои жени усещат гърдите си подути. Това е предизвикано от повишаване нивата на прогестерон в хормоналния фон.
  • Промени в настроението и апетита също могат да се появят през 3-тата седмица от бременността. Това се дължи на случващите се промени в хормоналния ти фон.

Изброените по-горе симптоми могат да се появят през третата седмица от бременността, но може и изобщо да не ги усетиш. Всъщност много от тези признаци може да ги усеща и жена, която не е бременна. Например при предместруален синдром. Затова не съди по тях за наличието на бременност, все още е рано. Най-добре потърпи още малко и изчакай резултатите от теста.

Препоръки за третата седмица от бременността

Ако знаеш предварително с какво да започнеш планирането на бременността си и наистина си правиш планове, зачеването може да се случи по всяко време. Затова трябва задължително:

  • Да си направиш гинекологичен преглед и да си направиш изследванията, които той ще ти препоръча.
  • Да приемаш мултивитамини (поне 800 мкг фолиева киселина и 150 мкг йод, а също и други минерални вещества и витамини).
  • Незабавно да спреш цигарите, алкохола и другите вредни навици.
  • Да се храниш пълноценно. Редувай умерените физически упражнения с пълноценна почивка.