За всяка жена бременността носи много промени, включително и в начина ѝ на хранене. Някои жени, наслушали се на всякакви съвети, се опитват да се хранят „за двама“, други действат по-правилно и се опитват да направят менюто си по-пълноценно и балансирано. Но днес ще си поговорим не за особеностите на храненето на бременните жени, а за важността на калция по време на бременност.

Защо е толкова важен калцият за бременността?

Веднага ще отбележим, че калцият е изключително важен в организма на бъдещата майка. При това той е важен не само за бременната жена, а и за бъдещото бебе. Оказва се, че дефицитът му по време на бременност може да доведе до нарушения във формирането на костна тъкан и зъби на бебето. Който не знае – формирането на костите и зъбите започва още от 8-ма седмица на бременността.

Така че, за да избегнеш някакви проблеми, количеството получаван калций по време на бременност трябва да се увеличи двойно. Ти трябва да осигуриш достатъчно калций не само на растящия в теб организъм, а да се погрижиш и за своя собствен. Работата е там, че ако не ти достига калций, бебето така или иначе ще ти „вземе“ твоя, но това може да направи костите ти по-чупливи и да почнат да ти се развалят зъбите.

Откъде да си вземеш калций през бременността?

Помниш ли това – „Пийте, деца, мляко, за да сте здрави!“? Ето, сега обаче не важи само за децата, а и за майките им. Основните източници на калций през бременността са млякото и млечните продукти (кисело мляко, сирене). Освен това полезни ще са ядките, зелените зеленчуци и сардините.

Но въпреки цялата полезност на млякото и млечните продукти, с тях трябва да се внимава. В тях се съдържат много млечни мазнини, чийто излишък може да е опасен. Ето защо често може да чуеш, че на бременните жени им се препоръчва по-скоро обезмаслено мляко и кисело-млечни продукти с нисък процент мазнини.

Дневна норма на калций в организма за бременни жени

За да не използваме сложни цифри, които няма да означават нищо за един неподготвен човек, ще разгледаме какво трябва да ядат бременните жени, за да си осигурят дневната доза калций:

  • 170 гр сардини;
  • 85 гр сирене;
  • 25 гр фъстъци;
  • 2 чаши мляко.