Ето че още една седмица излетя от календара на бременността ти и за това време се случиха сериозни промени в развитието на твоето бъдещо дете. Какво да очакваш през 8-мата седмица от своята бременност? Как да се организираш в този период, за да не навредиш на детето си?

Как се развива бебето през осмата седмица?

Движения

Най-важното събитие през тази седмица е двигателната активност на бебето ти! Първите му движения са спонтанни, но ръчичките му вече могат да се сгъват в малките лакти и китки, тъй като сега се сформират активно костите и ставите му. То дори се опитва да върти главица. Ако не знаеш, трябва да броиш движенията на бебето през бременността, прочети тази статия.

Черти на лицето

Вече са напълно различими горните устни, малкото носле и ушичките на бебето. Очите му са раздалечени едно от друго, но веждите му вече започват постепенно да придобиват форма. Полукълбата на главния му мозък вече са ясно очертани, започва да се формират активно кората и дори извивките.

Скелет

Ръцете се виждат добре, формират се пръстите по тях. Засега още няма долни крайници.

Вътрешни органи

Формирането на сърцето на практика вече е завършено – изгражда се връзката на сърцето с кръвоносните съдове. Стомахът вече е на мястото си, в коремната кухина. Ако е момче, се формират тестисите.

Общи показатели

Ръстът на малчугана вече е 20 мм и тежи цели 3 грама.

Как се чувства бременната жена в 8-ма седмица бременност?

През тази седмица няма да усещаш никакви притеснения и най-накрая ще си отдъхнеш от трудностите от предходната седмица, макар че някои неразположения все още ще са налице:

  • Симптоми на токсикоза (неприятни киселини, рядко повръщане, досадно гадене) още може да се проявяват, но вече не толкова интензивно;
  • Още една отличителна особеност на този период, за която трябва да знаеш и да не се притесняваш – ще започнеш бързо и без причина да се уморяваш, а нощем може дори да се появи безсъние. Единственото лекарство е да се разхождат преди лягане.
  • Отсега матката ти ще се уголемява постепенно, но засега все още няма да го усещаш. Но при някои бременни се отчитат известни спазми, които приличат на дискомфорта по време на цикъл. Ако започне да те притеснява остра болка в долната част на гърба, която има потрепващ характер, кажи на лекаря си, но не се притеснявай – матката ти притиска седалищния нерв. За да облекчиш тази болка, полежи няколко минути на другата страна и болката ще те отпусне.
  • Гърдите ти ще започнат да се „наливат“ със специфична тежест, а зърната ти ще потъмнеят. При натиск може да усещаш известна болка. По-подробно можеш да се запознаеш с тези промени в статията ни „Промените в гърдите през бременността“.
  • Дрехите вече започват да ти отесняват в талията. Вече се мери по-често на кантара – ще започнеш да качваш.

Не се притеснявай от неприятните симптоми, които могат да се появят през тази седмица от бременността ти – организмът ти започва да се пренастройва за тесния контакт с бебето.

Какво да правиш през осма седмица от бременността?

Бъди спокойна

Най-важното нещо през тази седмица е да си спокойна и да не се притесняваш. Слушай отпускаща музика, мисли си само за някакви приятни, красиви неща. Опитвай се да се пазиш от външни дразнители, които могат да нарушат спокойствието ти.

Свеж въздух

Сега се опитвай да си повече време навън, на разходка.

Смени си гардероба

Заеми се с гардероба си, особено със смяната на бельото. Вземи си нов сутиен, който да е мек, обемен и да не притиска зърната ти. Презрамките му трябва да са широки. Най-добре е да си купиш безшевно бельо (това се отнася и за бикините). Точно през тази седмица е добре да се сбогуваш с високите обувки – откажи се от токчетата, а на празници може да носиш обувки на дебел ток, но да не е повече от 4 см.

Какво се случва при лекаря през 8-ма седмица бременност?

Когато посетиш гинеколога през тази седмица, ще разбереш индивидуалния си план на посещения (женската консултация).

Може да ти изпишат препарати за хормонално поддържане на бременността и необходими витамини за бременни (прочети повече в статията ни „Какви витамини трябва да приемаш по време на бременност?“).

Относително спокойната осма седмица бременност преминава бързо, без някакви кой-знае какви притеснения, и неусетно ще преминеш към следващия етап – чакат те изненади през деветата седмица.