За да се възстанови организмът ти по-бързо и да нямаш проблеми с кърменето, трябва да се погрижиш за храненето си след раждането.

Чувството на умора след раждането се компенсира изцяло от положителните емоции, които ти дарява детето. Още от първите минути от неговия живот ти изпитваш желание да се грижиш за него. Единственото, което ти пречи, е слабостта. Плюс всичко останало, ти се струва, че кърмата ти е много малко.

Не се притеснявай много. Ще мине малко време и всичко ще се нареди. За да ускориш процеса, трябва да се погрижиш за пълноценната си почивка и да спазваш хранителен режим след раждането.

А и няма да е много трудно. Просто следи храната ти да се усвоява лесно, да е калорична, да е хипоалергенна и да оказва положително влияние на стомашно-чревния ти тракт.

Обърни внимание, че след като ти изтекат водите, лекарите препоръчват да не ядеш нищо. Това се дължи на факта, че раждането често е съпроводено с гадене.

Затова предварително си подготви подсладена вода с лимон и пий колкото можеш. В родилното може дори да си вземеш бутилка минерална вода.

През първия ден след раждането обикновено на бременните жени не им се яде нищо. И не трябва да се караш насила. Природата го е измислила и коластрата ще е напълно достатъчна за детето. Сега най-добре легни и се наспи добре. Ще си починете не само ти, а и бебето, което е не по-малко уморено от теб.

През втория ден трябва да намалиш количеството течности, които приемаш (не повече от 1,5 литра). А когато кърмата ти „слезе“, постепенно увеличавай течностите. От всички течности най-добре пий компот от сухи плодове и слаб чай.

Когато апетитът ти най-накрая се върне, може да пристъпиш към хранителния режим след раждането. Храненето след раждане трябва да започне с леки храни – елда или овес, домашно кисело мляко или кефир, малко меко сирене, печена ябълка.

Следи продуктите да съдържат необходимите витамини и микроелементи. За теб, на първо място, са важни витамин Ц, желязо и фолиева киселина. Те ще заредят организма ти с енергия и ще те предпазят от нарушения във функциите не червата.

През първите три седмици след раждането кърмещите майки е най-добре да не консумират пресни плодове, зеленчуци и прясно мляко. Всички продукти трябва да се подлагат на топлинна обработка, а най-добре е да се приготвят на пара.

Съвети от специалистите по хранене след раждането

  • Опитай се максимално да намалиш употребата на сол.
  • Изварата можеш да замениш със сиренки или запеканка.
  • Разнообрази следродилната си диета със зеленчукови супи, салати и рагу.
  • Трябва да намалиш количеството на карфиола и бобовите растения в менюто си.
  • От месните продукти най-добите варианти са телешко, агнешко или заешко. След седмица можеш да започнеш да ядеш пилешко и морска риба (само не червените сортове и не мазна риба).
  • Диетата след раждане не трябва да е много ограничена. Ако ти се дояде нещо екзотично, не се отказвай от него, само задължително махни обелката или кората.
  • Постепенно разширявай менюто си, но внимателно. Започни с черен хляб, пъдпъдъчи яйца.
  • Ако промяната в хранителния ти режим не се отразява по никакъв начин на бебето, можеш да увеличиш порциите си. Всеки нов продукт се въвежда с интервал от два дни.

Придържай се към тези препоръки и ще усвоиш бързо основите на диетата след раждането. Защото правилното хранене е залог за здравето на твоето бебе.