Бременността е важен етап от живота на всяка жена. Той се характеризира, на първо място, с нормализиране на храненето. Това значи, че бременните жени трябва да настроят грамотно и максимално точно хранителния си режим.

Лекарите са стигнали до единодушно мнение за правилното хранене: необходими са достатъчно витамини и полезни микроелементи. Храната трябва да е богата на тях, за да се чувства пълноценно една жена през своята бременност и да успее да износи здраво бебе.

Същността на проблема

Много спорове се водят в момента относно вегетарианството. Този тип хранене някои го смятат за едно от най-полезните, а други – за едно от най-вредните. Никой не се придържа само към едната гледна точка.

Но много по-сложен е този въпрос относно бременната жена. По време на бременността трябва да следиш по-внимателно здравето си. Затова е добре да разгледаме един от важните въпроси относно хранителния режим.

Първо, ще разгледаме защо има толкова разногласия и спорове по този проблем. Само по себе си вегетарианството е специален тип хранене, при което в менюто се консумират само продукти от растителен произход.

Вегетарианците смятат своя тип хранене за специална религия, която им помага да се пречистят не само вътрешно, а и духовно. Те призовават всички хора да се хранят правилно, за да подобрят здравето си и психическото си състояние.

Има няколко вида вегетарианство, които се основават на изключване на едни или други продукти. Например по-малко строгият вид включва в менюто всичко, което е получено с помощта на животните. Към тези храни се отнасят млякото, сиренето, яйцата. Ако животното не е убито в процес на добиване на препитание, този тип хранене е допустим за вегетарианците.

Най-строгият вид е веганството. То изключва напълно всички продукти, които по някакъв начин са свързани с животните. Например недопустими в менюто са яйцата, медът, млечните продукти.

Вегетарианският режим на хранене означава консумация само на растителни продукти. Това значи, че няма как да получиш някои определени микроелементи. Съответно ще усетиш остър дефицит на витамини.

Особено необходимо е да получаваш витамини през бременността, когато организмът ти и без това има нужда от двойна доза полезни вещества. Много хора си мислят, че липсата на необходимото количество микроелементи ще се отрази на здравето на бебето, при което може да се развият редица патологии и хронични болести.

Всъщност няма нито едно практическо доказателство, което да потвърди тази теория.

Доводите ПРОТИВ

Преди да решиш към кой тип хранене да се придържаш през бременността си, трябва да проучиш мнението на лекарите. Първо, посъветвай се с лекуващия те лекар. В повечето случаи, той няма да е съгласен и ще си има своите доводи.

Дефицит на протеини

Всеки триместър се характеризира с определен набор от необходими витамини. През втория триместър имаш остра нужда от протеинова храна. Тя е необходима, за да се сформира правилно невралната тръба на бебето ти.

Белтъчини вегетарианците получават от млечните продукти и бобовите храни. Но що се отнася до млечните продукти, те се усвояват от организма само на 80%, а ако говорим за бобовите, процентът на тяхното усвояване е още по-малък – 60%. Високо ниво на белтъчни витамини се съдържа в месото и рибата. То е с добро ниво на усвояване.

Дефицитът на протеини впоследствие може да се прояви като отклонение в работата на централната нервна система. Това не значи, че детето ще се роди със синдром на Даун или церебрална парализа. Отклонението ще се крие в многото фобии и развиващ се аутизъм.

Напълно е възможно такова дете да е със забавено развитие спрямо връстниците си.

Дефицит на желязо

Един от най-важните признаци е липсата на желязо в необходимото количество в организма. Вследствие на това при жените се развива анемия. Всъщност това е много тежко заболяване, което засяга черния дроб, бъбреците и костния мозък,

Безспорно, вегетарианците се опитват да получат желязо от такива продукти като морско зеле, ябълки, бобови растения, шипки, сини сливи, ядки. Но всички споменати хранителни продукти могат да са само допълнение към основното, а именно – месото.

Доводите ЗА

Има и алтернативно мнение, което също се основава само на предположения, които не са потвърдени с теоретични и практически данни.

  • Смята се, че убитото животно изработва в невероятно големи количества хормони на страха. Съответно, ако се употребява заразен хранителен продукт, самият хормон ще се пренесе и във възрастния организъм. Ако бебето не е яло месо, то никога няма да изпитва страх и няма да знае какво представлява тази емоция.
  • В плодовете и зеленчуците се съдържат много витамини и полезни микроелементи.
  • Подобрява се работата на стомашно-чревния тракт, вследствие на това се елиминира рискът от запек или диария.
  • Нормализира се хормоналният фон.
  • Намалява рискът от отравяне.

Наистина, не можем да спорим с факта, че в плодовете и зеленчуците се съдържа необходимото количество витамини, което ще помогне както на майката, така и на бебето. Но независимо от това, все пак трябва да знаем как стоят нещата на практика.

А как е на практика?

Както вече казахме, няма нито едно научно изследване, което да потвърждава теорията за това, че децата на вегетарианците ще се родят болни. Може вегетарианският режим да е още една причина за това, но не е единствената.

За съжаление, в решението си да приемеш или да не приемеш вегетарианството трябва да те водят мненията във форумите и личния опит на вече родилите вегетарианки. По принцип те:

  • Раждат здрави деца без патология и сериозни отклонения;
  • Много жени през бременността си променят вкусовите си предпочитания, като ядат месо и риба;
  • В повечето случаи се наблюдават нисък хемоглобин и анемия;
  • Дори и най-строгите вегани през бременността си са употребявали яйца, млечни продукти, сирене.

Много е малко информацията за това как все пак протичат бременността и раждането при най-стриктните вегетарианки. Изхождайки от това, е много сложно да се правят еднозначни изводи.

Отношението на официалната медицина

Имайки предвид, че липсва научно доказана база, лекарите трудно излагат доводи за и против вегетарианството. В повечето случаи гинеколозите казват, че не е възможно такъв режим по време на бременност.

Като цяло, причината се крие в неоснователния риск, който може да повлияе на развитието на отклонения както при майката, така и при бебето. Затова няма причина да се рискува със здравето.

Дори детето да се роди здраво, а майката да се чувства добре, впоследствие никой не може да отговори на въпросите за развитието на това дете. Не се знае дали ще изостава от връстниците си в умствено отношение, дали няма да е с отслабен имунитет или с отклонения в нервната система. За съжаление, такива изследвания не са се провеждали.

Препоръки

Ако все пак си решила да се придържаш към специален хранителен режим през бременността си, трябва да се придържаш към някои съвети:

  • Ако се появят някакви отклонения, свързани със здравето ти, недобри резултати от кръвните ти изследвания, трябва да включиш месо и риба в менюто си. В твоя случай няма как да износиш дете без тези хранителни продукти.
  • Не започвай вегетарианство по време на бременността. Организмът ти трябва да е настроен много преди това на този начин на хранене.
  • Пий мултивитамини, които съдържат необходимото количество дефицитни за теб микроелементи. Подбери с лекаря си онзи комплекс, който е подходящ за теб.
  • Включи в диетата си колкото се може по-разнообразни продукти, които ще попълват запасите от витамини.
  • Трябва да се погрижиш и за мазнините, използвай маслиново масло.

Заключение

Ако отдавна и успешно се придържаш към вегетарианството, можеш да опиташ да продължиш и по време на бременността си. Но при най-малките промени, хронични патологии, трябва веднага да преразгледаш хранителния си режим, като включиш в него продукти от животински произход.