Поредната, вече 27-ма седмица от бременността ти ще продължи очакването на чудното ти бебе, което сега все още е едно цяло с майка си. При вътреутробното му развитие и в твоето състояние не се очакват никакви резки промени, ако всичко протича нормално.

Развитие на бебето през 27-ма седмица

Тъй като физическото формиране на плода към 27-мата седмица от бременността на практика е завършено и ще се внасят само някои поправки до края на бременността, на този етап започва да се усъвършенства нервната система на бебето и да расте ролята на околоплодните води във вътреутробния му живот.

Развитие на нервната система на бебето

Нервните клетки на още нероденото бебе започват да се формират активно и така усъвършенстват сетивните органи – изостря се слухът, подобрява се зрението, дори всяка вкусова гама на околоплодните води му става достъпна, пръстчетата му усещат всичко, което може да хване (пъпната връв или собствените му крачета).

Двигателна активност

Тъй като малкото продължава да качва стремглаво тегло, му става по-тясно в малкия му дом, а му се иска да се движи все по-активно. Все по-често и по-силно бута майка си в корема с малките си юмручета и петички. Това може дори да я събуди посред нощ. Не забравяй, че специалистите препоръчват да броиш движенията на бебето си по време на бременност (прочети подробно по темата ТУК!).

Общи показатели

Някои от бебетата през 27-мата седмица бременност достигат вече 1 килограм. Ръстът на бебето е около 35 см.

Ролята на околоплодните води

Околоплодните води на този етап за бебето са много важна среда на обитаване, която му помага да се формира, защитава го от нараняване и му осигурява всички необходими вещества – протеини, минерални елементи, витамини, хормони и кислород.

Активното развитие на бебето през двадесет и седмата седмица от бременността по най-естествения начин се отразява на състоянието на майка му.

Състояние на бременната жена през 27-ма седмица

С всяка седмица все повече усещаш с цялото си тяло тежестта на приятния товар. За някои бременни жени все още не причинява дискомфорт, тъй като свикват по-бързо. Двадесет и седмата седмица може да се характеризира със следните усещания:

  • Започваш по-устремено да качваш на тегло, в сравнение с предишните седмици, но не се притеснявай, естествено е;
  • Течностите могат да се отлагат активно в тъканите и това да причинява отоци. В този случай ще е полезно да прочетеш „Как да се справиш безопасно с отоците през бременността?“;
  • Световъртежът, който може да се задълбочи дори до притъмняване през очите или припадъци, е провокиран от повишаването на централното венозно кръвообращение: първо, увеличава се обемът на циркулираща кръв, второ, уголемяващата се матка притиска големите съдове около себе си;
  • Заради изместването на центъра на тежестта продължава да те боли кръстът.

За да облекчиш живота си на този етап от бременността, можеш да предприемеш мерки, които ще облекчат положението ти и ще го направят по-приятно.

Какво да правиш през 27-ма седмица бременност?

През двадесет и седмата седмица се препоръчва:

  • Да следиш покачването на теглото си – не ти трябват излишни килограми;
  • Следи храненето си – изключи сладкото (подробно можеш да прочетеш в статията „Можеш ли да ядеш сладко по време на бременност?“,  солено и мазно;
  • Ограничи приема на вода до 1 литър дневно;
  • По-често си почивай в полулегнало положение;
  • Дишай свеж въздух (разхождай се вечер);
  • Не прави резки движения и не прекалявай с физическото натоварване;
  • Внимавай да не се нараниш или простудиш, прекомерното излагане на слънце също не е желателно – ултравиолетовите лъчи на този етап няма да са полезни нито за теб, нито за бебето в утробата ти;
  • Следи стойката си, не спи по гръб, прави леки физически упражнения за мускулите на гърба си. ТУК можеш да прочетеш за ползите от спорта по време на бременност.

И не трябва да забравяш да отделяш време и за женските консултации.

Преглед при лекаря през 27-ма седмица бременност

Наблюдаващият те гинеколог ще продължава да следи развитието на бебето и твоето състояние, като ще ти назначи обичайните изследвания (обща кръвна картина и изследване на урина) и ще те прегледа (ще мери теглото, размерът на таза ти, кръвното ти).

Преминавайки през двадесет и седна седмица от бременността си, трябва да продължаваш да се наслаждаваш на необикновеното си положение и да се радваш на живота, подготвяйки се към най-чудесното събитие – раждането на твоето бебе.