Бременността в живота на всяка жена е истинско чудо, ставаш различна – усещането ти за света, вижданията ти, вкусовете ти и дори размерите на собственото ти тяло се променят временно. И заради тези променящи се размери е много важно да избереш правилно удобни и комфортни дрехи.

Къде продават дрехи за бременни?

Преди всичко, трябва да решиш откъде точно ще си набавяш дрехите за бременни – ще си шиеш по поръчка при шивач или ще си ги купуваш от специализирани магазини или от такива, в които се продават дрехи за бременни?

Дрехи за бременни по поръчка

Разбира се, най-добрият вариант е да си шиеш дрехите за бременни по поръчка, защото:

  • Можеш да си избереш сама модела и материята;
  • Можеш да контролираш и управляваш ушиването им;
  • При шиенето на бременски дрехи може да се използват някакви приспособления, които ще ти позволяват да носиш дрехите не само от първия до последния месец от бременността, а и след раждането;
  • При дрехите по поръчка винаги се вземат предвид индивидуалните особености на тялото.

Ако смяташ да си шиеш дрехите при шивач, най-добре го организирай отрано, веднага щом разбереш, че си бременна, защото е необходимо време за ушиването им.

Магазин за дрехи за бременни

Ако нямаш време да си шиеш дрехи при шивач, да чакаш да станат готови, прекрасно място за набавянето на облекло за бременни са магазините, салоните и бутиците, в които се продават дрехи за бременни. Те също си имат техните предимства:

  • Ще получиш помощ от продавач-консултантите;
  • Продукцията е сертифицирана, което предполага качествени материи, които не вредят на бременността.

Не рискувай да си купуваш дрехи от пазара, които няма да са нито със специална кройка, нито ще са качествени. Най-добре разгледай дрехите за бременни в интернет – много е удобно, дори няма да ти се налага да излизаш от вкъщи.

Избираме дрехи за бъдещи майки

Следващият въпрос касае самите дрехи – какво точно трябва да има в гардероба на една бременна жена?

Бельо

Преди всичко, трябва да се погрижиш за бельото си:

  • Сутиенът трябва да е с няколко степени на закопчаване, да е с широки презрамки и дълбоки чашки;
  • Бикините трябва да са или специални – за бременни, или с ниска талия.

Бельото ти трябва да е направено от дишаща материя. И не забравяй да си купиш и колан за бременни, няма да е излишен.

Обувки

За обувките също е добре да се погрижиш отрано:

  • Откажи се от високите токчета;
  • Обувките трябва да са широки и свободни;
  • Всичките ти обувки трябва да са максимално здрави и удобни.

Връхни дрехи

Много жени, в стремежа си да спестят, предпочитат да не сменят връхните си дрехи по време на бременността си. Но те могат да започнат да стягат в областта на корема и да причинят неудобство на бъдещата майка. Ако последните седмици от бременността се падат през студения период от годината, а коремът ти е много голям, вземи си широки модели горни дрехи.

Поли, панталони, рокли, блузи

Тези дрехи трябва да са леки, свободни и да се регулират с някакви връзки и лепенки. При панталоните и полите талията трябва да е ниска. Блузите и роклите трябва да са широки не само в талията, а и в гърдите.

За всяка избрана от теб дреха има общи препоръки за материята и размерите.

Дрехи за бременни – избираме материята

Много неща при дрехите за бременни зависят от материята, от която са ушити. На всички бременни жени се препоръчва да избират дрехи само от естествени материи – лен, памук, коприна. Синтетичните материи могат да причинят дразнене по кожата и различни алергични реакции, което е недопустимо през бременността.

Дрехи за бременни – как да изберем размера?

Е, разбира се, размерите. Как да се предпазиш от обновяване на гардероба си всеки месец от бременността? Различни размери при бременните, разбира се, няма. Най-добре е да се консултираш с продавача или с шивача – те трябва да могат да ти помогнат в избора на необходимите ти дрехи. Когато купуваш нещо, обръщай внимание на следните фактори:

  • Разтяга ли се материята, от която е направена дрехата? Имай предвид, че коремът ти ще расте постоянно – няма ли да ти отеснее след време дрехата?
  • В областта на корема дрехите трябва да имат закопчалки, коланчета, лепенки, връзки и други приспособления, които ще позволят да регулираш талията на дрехата спрямо размера на растящия ти корем.

Всички съвети са с общ, универсален характер, но не забравяй, че всяка жена си има личен вкус и предпочитания за дрехи.