Коремчето на бъдещата майка расте много бързо, като това започва от 20-тата седмица на бременността. Разбира се, натоварването върху мускулите на гърба и краката се увеличава, а коланът помага да се намали. Освен това коланът за бременни помага да се чувстваш по-комфортно, докато ходиш, и дори казват, че помага да се бориш със стриите.

Благодарение на това, че коланът по време на бременност е наистина удобен и незаменим, различните предложения за колани за бременни стават все повече. Затова вероятно ще успееш да си избереш колан за бременни специално за теб.

Това може да са например гащи с еластичен пояс, който ще обхваща и поддържа корема отдолу. Не по-малко популярен е пояс-бандажът със самозалепващи се ленти, който се слага върху долното бельо. Между другото, този колан може да се носи не само по време на бременност, а и след раждането.

Как да избереш правилно колан за бременни?

Този въпрос възниква при много бъдещи майки, макар че няма нищо сложно в това. Трябва просто да премериш обиколката на корема си и разстоянието под него. При това не е задължително да го правиш сама, гинекологът ти може да ти помогне или консултантът в магазина, от който си решила да го купиш.

В началото на статията ни вече уточнихме за какво се използва коланът за бременни, но това не е всичко. Може да стане необходим, ако бебето до 32-34-та седмица от бременността е в неправилно положение. Ситуацията може да се поправи, но без поддръжка няма да стане, затова коланът за бременни трябва да се носи до самото раждане. Обърни внимание на това, че в този случай такъв колан се слага сутрин, без да ставаш от леглото. Стегни го така, че под колана ръката ти да може да премине свободно.

А сега ще разгледаме по-подробно въпроса, който вълнува много майки: „Избавя ли коланът за бременни от стрии?“. Често казано, едва ли. Работата е там, че стриите през бременността често се появяват при жени с нарушен хормонален фон. Освен това се появяват при жени, които преди бременността си са се подлагали на много строги диети, а след това са започнали да се хранят пълноценно.

Спрямо статистиката в 80% от случаите стриите се появяват вследствие на разтягането на кожата в „проблемните“ места. Но дори и кожата ти да е здрава и еластична, това не е гаранция, че няма да имаш стрии, защото кожата не може да се разтяга безкрайно. Бебето в теб расте бързо и там, където разтягането е силно, може да се разкъсат влакна. Ситуацията може да се облекчи малко с гимнастика за бременни.

В крайна сметка, можем да кажем, че коланът за бременни е необходим, но не се надявай да те избави от стриите.