Бременните жени постоянно мислят за това какво им е позволено да ядат и какво – не. Сега отговаряш не само за себе си и собствения си организъм, а и за развитието на нов живот вътре в теб. И към този въпрос трябва да подходиш много отговорно, защото промяната в хранителния ти режим може да се отрази отрицателно на бебето и общото ти състояние.

На прегледите гинекологът във всички случаи ще ти каже да спазваш някакъв режим. Той се отнася, на първо място, за елиминирането на пържени и солени продукти. Но не всички лекари се впускат в подробности да уточняват кои конкретно храни можеш да ядеш и кои не трябва да ядеш.

Полезни ли са японските деликатеси при бременност?

Много хора смятат, че сушито в реден продукт, който категорично не трябва да се консумира, особено по време на бременност.

Всъщност, ако се замислиш, сушито е продукт, който е богат на високо съдържание от витамини.

  • В ориза се съдържа висок процент от необходимите белтъчини;
  • В листата нори има много фибри;
  • Червената риба подобрява общото състояние, избавя от преждевременно стареене;
  • Уасаби спасява от възможни вирусни инфекции и подобрява състоянието на зъбите.

В света е прието да се смята, че японската кухня е една от най-полезните и нискокалоричните. В продуктите не се съдържат вредни вещества. Те засищат бързо и лесно организма, премахват чувството на глад за дълго време. При това са необикновено вкусни. Неотдавна сушито дойде и в България, като си извоюва голяма популярност.

Повечето бременни жени не знаят дали могат да ядат суши. Въпреки ползата му тази храна се смята за странна и екзотична, затова много хора се страхуват да я консумират. Само искаме да отбележим нещо със сигурност – ако качеството на продуктите е на висота, тази храна е напълно допустима за бременните жени.

Но ако вместо риба производителят сложи сурими, това вече няма да отговаря на никакви норми за безопасност.

Ако си сигурна в качеството на продуктите на компанията, която произвежда суши, можеш смело да се възползваш от услугите ѝ.

Бременните жени трябва да внимават с новите производители на пазара. През този период е по-добре да не рискуваш да опитваш нещо ново, дори и да е с по-привлекателна цена.

Защо трябва да се наложи „табу“ в употребата на суши?

Има го и противоположното мнение, което диктува отказа от сушито. То се основава на това, че това е вреден продукт заради състава му.

Риба

Българското суши няма нищо общо с аналога си. То се отличава с изключително ниско качество на продукта. На първо място, това се отнася за рибата. В Япония е прието да се използва прясна риба за приготвянето на суши, която просто не се вкарва в нашата страна.

България купува замразена риба. Съответно тя е с много по-лошо качество. Освен това само в Япония могат да приготвят правилно националното си ястие. България се опитва да спести от готвачи, като не навлиза в тънкостите на самия процес на приготвянето на суши. Процесът е съобразен с масовото производство и печалбата на пари.

Качество на продуктите

Това е най-болезнената и основна причина за натравяне със суши. За съжаление, често продуктите за суши не се правят в точните условия, без нормално оборудване, без да е санитарно помещението. Храната се приготвя в много лоши условия, без да се подложи на обработка се доставя на потребителите.

В крайна сметка, имаме вече заразена с отровени бактерии продукция. Освен това се отразява отрицателно и качеството на самите компоненти. Много продавачи купуват най-евтините стоки, като така се опитват да увеличат печалбите си. А както знаем, евтиното не означава качествено.

Соев сос

Соев сос трябва да се купува само от проверени производители. Те трябва да отговарят на всички стандарти за качеството. Можеш да се отровиш не само със самите ролета, а и със соевия сос.

Джинджифил

Независимо какво е здравословното ти състояние през бременността, трябва да избягваш джинджифила, тъй като той се смята за силен алерген. А това означава, че може да навреди както на твоето, така и на здравето на бебето ти.

Уасаби

Откажи се, докато си бременна, и от уасабито, тъй като то влияе отрицателно на стомашно-чревния тракт. Може да стане причина за гадене, киселини и дори повръщане.

Разрешено ли е сушито на ранните етапи от бременността?

В ранна бременност и като цяло през цялата бременност по-добре избягвай необичайните храни, тъй като те могат да причинят редица проблеми, а именно сериозно отравяне. Бременността ти няма да продължи вечно, затова е много по-лесно да изчакаш, а след това да се насладиш на любимите си храни, отколкото да рискуваш.

Освен това през първия триместър са забранени много от лекарствата, което значи, че няма да можеш да се лекуваш пълноценно. Съответно подлагаш на още по-голяма опасност бебето си.

Има ли алтернатива на сушито?

Ако си отишла на японски ресторант и се притесняваш да рискуваш здравето си, винаги можеш да си избереш достойна алтернатива на сушито.

Зеленчуковите салати, които са обработени термично. Например в състава им влизат не само познатите на всички зеленчуци, а и месо от раци и калмари.

Извод

Най-добре си приготви суши у дома. В този случай, ще знаеш от какви продукти и в какви условия е било приготвено сушито. Задължително използвай ориз, листа нори, зеленчуци и риба. Най-добре е сушито да е приготвено от прясна червена риба.