Страниците от календара на бременността ти продължаваш да отлитат и вече стигаш до 19-та седмица. През тази седмица от бременността ти бебето ти продължава да расте активно и да палува в утробата ти само със себе си. На теб ти става все по-тежко, тъй като организмът ти те подготвя за грандиозното събитие, което вече е съвсем близо – за раждането.

Развитие на бебето през 19-та седмица от бременността

Двигателната активност на плода сега ще се увеличава с всяка седмица, така че се приготви за постоянни ритници, които е желателно да броиш и записваш. Системите в организма му се усъвършенстват и се подготвят за пълноценното си функциониране.

Двигателна активност

Активността на малкия човек в теб се увеличава с всеки ден. Бебето маха с ръчички, свива и разтваря юмручетата си, рита те. Ако можеше да видиш мимиките на бебето си, със сигурност щеше да се усмихнеш – то може да прави толкова забавни гримаси вече. Сега вече може да отваря леко очички.

Главен мозък

През тази седмица главният мозък на бебето продължава да се развива усилено. В мъничкия организъм се произвеждат и функционират хиляди неврони.

Системи в организма

През тази седмица много активно се формира дихателната система на бебето: белите му дробове се развиват изключително бързо, а бронхите му вече са цяло дърво. Далакът произвежда достатъчно кръвни клетки – моноцити, лимфоцити, които изпълняват защитни функции в малкия организъм. Досега с производството на кръв се „занимаваха“ костният мозък и черният дроб.

Общи показатели

Твоето бебе продължава да расте и да качва грамчета, ръстът му през тази седмица от темето до гръбначната опашка (сакрум) вече достига от 15 до 20 см, а теглото му се е увеличило до 200 грама, което може да се сравни с хубава, голяма тиквичка. Тялото му вече е достатъчно пропорционално, а дължината на стъпалото му е цели 2.5 см.

Състояние на бременната жена през 19-тата седмица бременност

Продължаваш да качваш килограми и почти физически усещаш как се разширяват бедрата ти, бавно, но сигурно расте коремът ти. Всички тези промени влияят на осанката ти и те притесняват нощем. За нормално се смята да качиш от 3,5 до 6,5 кг, но не повече или по-малко. Тук влизат:

  • Теглото на бебето – 200 гр;
  • Теглото на плацентата – 170 гр;
  • Матката – 320 гр;
  • Околоплодните води – 320 гр;
  • Гърдите ти се уголемяват през бременността (можеш да прочетеш статията ни „Промените в гърдите през бременността“);
  • Повечето обем на кръвта в организма ти.

Осанката ти сега вече претърпява големи промени, тъй като кръстът ти тенденциозно може да се извие напред, а тазовите ти кости се разтварят. Всичко това може да причини силни болки в гърба. Може от време на време да получаваш световъртеж заради ниското кръвно.

Какво да правиш през деветнадесета седмица от бременността си?

Най-важното нещо сега за теб като бъдеща майка е да пазиш гърба си. Ако изпитваш болки, може да опиташ следните начини да намалиш дискомфорта:

  • Носи удобен колан. Вече имаме статия за коланите за бременни, можеш да се запознаеш с нея ТУК;
  • Прави специални упражнения често;
  • Когато си легнала, подлагай между коленете и под корема си възглавници;
  • Опитвай се да не правиш резки движения.

Въпреки болката се препоръчва да продължаваш да ходиш на басейн и да се разхождаш пеша на свеж въздух.

Следи строго храненето си, да не излезеш от рамките на допустимите норми в теглото. Ако се появят някакви хипотонични пристъпи, изключи от менюто си онези продукти, които разширяват съдовете:

  • Бобови;
  • Чесън;
  • Червени боровинки;
  • Цитрусови плодове.

Не забравяй, че можеш да ходиш на училище за бъдещи майки, които могат психически да те подготвят за раждането на бебето.

Преглед при лекаря през 19-та седмица

Ако все още не си си направила биохимичен скрининг, който може да определи генетични нарушения при плода, сега е времето. Ако бременността ти върви с някакви усложнения, гинекологът ти ще може да те насочи за наблюдение към специалист „Перинатална медицина“, това е специалист, който се занимава с рискови бременности.

Ако силните болки в гърба не те отпускат дори и когато носиш колан, се обърни за помощ към мануален терапевт.

Така отлита и деветнадесетата седмина от твоята бременност и се доближаваш с още 7 дни до срещата си с ненагледното ти бебенце, което вече обичаш толкова силно, че искаш по-скоро да го видиш и целунеш.