Бавно и полека, преодолявайки поредните трудности, стигаш до 10-та седмица от скъпоценната си бременност. Какво трябва да очакваш през този период и какви опасности могат да се очакват?

Как се развива бебето през 10-та седмица бременност?

Бебето ти от ден на ден, от седмина на седмица придобива черти на истински човек.

Скелет

На малките ръчички и крачета вече могат да се различат обособени едно от друго пръстчета. На този етап от бременността вече са оформени лакътните стави на бебето.

Глава

Езичето на бебето може да различава вкусове, а в устата му се появяват зачатъци на зъбки. Продължава да се развива активно главният мозък. Очичките на бебето вече са широко отворени.

Вътрешни органи

Сърцето на бебето вече е окончателно оформено. Въпреки че гениталиите още не могат да се видят, при момчетата вече се произвежда тестостерон. През тази седмица ще започнат да функционират бъбреците, черният дроб и червата на бебето ти. Бъбреците вече преработват околоплодната течност, която поглъща бебето, в урина и я извеждат навън. Постепенно се сформират малките съдове на белите дробове. На десетата седмица бременност вече може да се разбере каква е кръвната група на бебето.

Общи показатели

Бебето пак е пораснало и вече е с размерите на голяма слива – ръстът му е 42 милиметра, а теглото – до 5 грама.

Как се чувства бъдещата майка през 10-та седмица бременност?

Десетата седмица си има своите недостатъци и плюсове:

Поведение

Едно от най-важните неща през този период, което трябва да се изтърпи от родителите, са резките промени в настроението на бременната жена. Трябва да се научиш да сдържаш поривите си, а мъжът ти трябва да разбере, че изобщо не става дума за проява на характер – точно през 10-тата седмица в организма на бременните жени се повишава съдържанието на хормоните, с което всъщност се обяснява по-голямата избухливост и раздразнителност. За бъдещите татковци ще е полезно да прочетат статията „Как да се държиш, ако жена ти е бременна? Съвети за бъдещи татковци.

Външни прояви

През тази седмица се подготви за това, че ще започнеш да качваш най-много килограми. Може да забележиш, че венците ти стават доста крехки и дори може да започнат да кървят, а щитовидната ти жлеза става забележимо по-голяма. По ареолите на гърдите ти започват да се появяват възелчета, така наречените туберкули на Монтгомъри, които са с размер на зрънца леща.

Общо състояние

Плодът започва все повече да притиска пикочния ти мехур, затова не се притеснявай от това, че често ти се ходи по малка нужда. Но пък токсикозата ще намали проявите си: гаденето и повръщането ще започнат постепенно да преминават, а апетитът ти ще се подобри. Ще започнеш да усещаш пълнота и дори тежест в областта на таза си. Може да се появят теглещи усещания в слабините, което се дължи на напрягането на маточните връзки.

Какво да правиш през девета седмица бременност?

Как да облекчиш състоянието си през 10-тата седмица от своята бременност и какво полезно можеш да направиш за бебето си?

  • Първо, следи как се храниш – менюто ти трябва да е богато на витамини и полезни вещества. Например много полезна е рибата по време на бременност. Ако признаците на токсикоза не намаляват и всичко, което хапнеш, веднага го повръщаш, потърси бързо лекар – това изобщо не е нормално.
  • Второ, продължавай с разходките на свеж въздух поне по час на ден.
  • Трето, опитвай се да не мислиш за нищо притеснително относно бременността си и предстоящото раждане. Много жени започват да се самонавиват, да мислят лоши неща, а така губят спокойствието и съня си, което се отразява отрицателно и на нервната система на майката, и на общото състояние на бебето. Научи се да се отпускаш! А за целта може да ти помогне например гимнастиката за бременни (разгледай предложенията ни за такава гимнастика ТУК!)

Какво да очакваш от посещението си при лекаря?

Разбира се, през 10-та седмица не трябва да забравяш да продължаваш да ходиш на гинеколог и да следваш препоръките му. Лекарят ще те претегля, ще записва промените в размера на таза ти, ще ти мери кръвното. От изследванията ще те изпрати да си направиш:

  • Кръвни изследвания (обща кръвна картина и изследване за нивата на захар);
  • Изследване на урина (общо).

При кръвните ти изследвания лекарят ще обърне внимание най-вече на нивата на захар и тестостерон. На-вероятно точно през тази седмица ще се назначи ултразвук, който обикновено се назначава между 10-та и 14-та седмица. Ще ти предложи и допълнителни прегледи, които не са по здравна каса, дали да си ги правиш, или не – решаваш сама.

Подготви се за това, че лекарят ти може да те пита нещо ново – може да се поинтересува от наследствените болести в рода ти, за да предопредели клиничната картина на възможните наследствени заболявания при бебето.

Ето какво ти предстои да изпиташ през десетата седмица бременност. Най-важното е да успяваш да поддържаш доброто си настроение и да се пазиш.