Ако си намерила тази статия, сигурно си от онези 10% жени, за които е настъпила 42-рата седмица от бременността и които нямат търпение бебето им вече да се появи на бял свят.

Развитие на бебето през 42-ра седмица

Бъди сигурна, че бебето ти е също в очакване, защото му е много трудно вече да се движи в корема ти, тясно му е.

Външен вид

Ако терминът ти е точен и си точно в 42-седмица бременност, плацентата вече не може да осигурява на бебето всички необходими му хранителни вещества. Може да не му достига кислород. В резултат на това може кожата му да е синя при раждането.

Вътрешни органи

Вътрешните органи вече функционират пълноценно и са готови да работят извън утробата ти. Продължават да се сформират кости и уплътняването на черепните кости може да има нежелани последици при раждането – колкото по-меки са, толкова по-лесно бебето ще премине през родовите пътища. Но не се притеснявай – ако ултразвукът покаже такава опасност, ще родиш секцио, за да се избегнат тези рискове.

Общи показатели

Бебето в утробата ти не може да спре да се развива, така че продължава да расте на ръст и на килограми. По принцип децата, родени през 42-ра седмица от бременността, са доста големички (над 3500 грама) и високи (около 55 сантиметра).

Всички промени, които се случват на този етап с бебето, не можеш да не ги усетиш и ти, чакайки търпеливо дългоочакваното раждане на детето си.

Състояние на бременната жена през 42-ра седмица

Какви изпитания те чакат през тази седмица? Вече си „вряла и кипяла“ по въпросите за бременността и ще ти е трудно да забележиш някакви нови неща – няма да има такива.

Физическо състояние

Няма как да не усещаш как бебето ти с всеки ден става все по-тежко, а коремът ти пада все по-надолу. Болките в тазовите кости може да се засилят. Ще тичаш до тоалетната още по-често, а за пълноценен сън без пробуждания през нощта можеш само да си мечтаеш.

Психическо състояние

Ще трябва да се въоръжиш с търпение, тъй като хората около теб без чувство за такт може да ти досаждат с въпроси от сорта „Няма ли да раждаш вече?“. А и твоите собствени страхове за преносването ще ти късат нервите.

Така че ще трябва да преминеш през тази седмица от бременността нелеко, но всичките ти страхове и неприятни усещания трябва съвсем скоро да приключат с едно щастливо и успешно раждане. Какво трябва да предприемеш в тази връзка?

Какво да правиш през 42-ра седмица от бременността?

Най-доброто решение за теб сега е да си в болница, където ще си под постоянно лекарско наблюдение. От теб зависи емоционалното ти състояние, а то на свой ред оказва непосредствено влияние на физическото:

  • Не слушай страшните истории за последиците от преносването на бебе: това не важи за 42-ра седмица, а и често това значи, че просто е допусната грешка при определяне на термина;
  • Опитвай се да се поддържаш в добро настроение – слушай приятна музика, говори на малкото, заобиколи се с красиви вещи и любими хора, купи си някакви неща, това ще повдигне настроението ти;
  • Храни се правилно – сега на бебето ти са му много необходими витамини и хранителни вещества;
  • Не се притеснявай да говориш с лекарите и да им задаваш въпросите, които те интересуват.

Много е трудно да запазиш самообладание, когато бременността ти е стигнала до своя логичен край, когато всички „сестри по съдба“ вече отдавна държат бебетата си в обятията си, а ти все още чакаш твоето да се роди. Но разбери – бебето има нужда да си търпелива, иначе ще го изплашиш с негативните си мисли. Не се паникьосвай – под лекарско наблюдение си!

Преглед при лекаря през 42-ра седмица

Едва ли може да се нарече преглед, защото бременността през 42-ра седмица предполага постоянен контрол. Ако по-нататъшното износване на бебето грози с нежелани последици, ще ти предложат:

  • Секцио;
  • Изкуствено стимулиране на раждането.

Недей да нервничиш и да се притесняваш, ако бебето ти се е заседяло в утробата си до 42-ра седмица от бременността ти. Довери се на лекарите, не допускай лошите мисли и се въоръжи с търпение – на прага си на най-грандиозното събитие в живота ти – раждането на твоето дете!