Настъпилата тридесет и трета седмица бременност може да се запомни от някои жени с това, че бебето се е обърнало в утробата им и е застанало в правилно предлежание, а от други (особено тези, които са с първа бременност)  с „падането“ на корема. И двете събития са признаци, че скоро ще настъпи раждането.

Развитие на бебето през 33-та седмица

Бебето продължава да се подготвя активно за появата си на бял свят – формирането на много жизненоважни системи вече е приключило, така че ако графикът не се спази и раждането започне през 33-та седмица, бебето ще оцелее.

Външен вид

Червенината по кожата на бебето започва да изчезва, сладките му бръчици се изглаждат, пухената косичка постепенно пада, частите на тялото му стават пропорционални, така че малкото човече сега си прилича на истинско детенце.

Вътрешни органи

Белите дробове на бебето най-накрая произвеждат вещество, което ще им помогне да се разтворят при раждането. Бебето сънува, трупа подкожни мазнини, продължава да се развива активно нервната му система и главният мозък. Единственото му слабо място е имунитетът, който се сформира малко по-късно.

Общи показатели

Бебето набира килограми устремено и може вече да тежи около 2 килограма. Ръстът му може да е до 44 сантиметра.

Бебето е готово да види белия свят, а колко готова си ти?

Състояние на бременната жена през 33-та седмица

Задачата ти сега е да се погрижиш за себе си и за бебето както физически, така и морално.

Уголемяване на корема

Струваше ти се, че коремът ти е толкова голям, че няма накъде повече да расте? От тази седмица нататък коремът ти ще расте още по-бързо от преди.

„Падане“ на корема

Най-важното събитие през 33-тата седмица от бременността за много жени е, че коремът им пада надолу, бебето, заедно с матката, отива надолу и заема предродилно положение в тазовите кости. Това е напълно нормално явление, за което трябва да си подготвена.

Предродилни страхове

Може да се появи предродилна депресия, продиктувана от страховете от неизвестното.

Всичко върви по график, всички промени в състоянието ти през 33-тата седмица са напълно очаквани, предсказуеми, а проблемите – решими.

Какво да правиш през 33-та седмица от бременността?

Всички бременни преминават през 33-тата седмица различно – някои се наслаждават на заслужената почивка и на радостта си в очакването на чудото, а други плачат, заровили глава във възглавницата, страхуват се от неизвестното бъдеще и се чувстват като най-нещастните жени на света. Това състояние трябва да се преживее стоически, помни, че всички тези притеснения и страхове ги усеща и съществото, което расте вътре в теб.

Обнови гардероба си

Тъй като коремът ти сега ще расте с всеки час, е време да прегледаш гардероба си отново – да няма никакви стягащи колани и презрамки. Нищо не трябва да стиска корема ти и да ти доставя дискомфорт.

Дишай свободно

„Падането“ на корема, което често се случва през 33-та седмица от бременността, ще ти позволи да дишаш свободно, а на стомаха ти – да работи както преди – матката ти повече няма да притиска диафрагмата и стомаха ти. Но сега може да се появят болки в тазовите кости, тъй като цялата тежест се е пренесла там. Търси удобна поза, така болката ще утихне.

Релаксирай

Продължавай да се бориш с онези страхове, които се опитват да завладеят мислите ти. Не мисли за лоши неща, не слушай страшни истории за неуспешни раждания от всезнаещите съседки, доброжелатели и близки хора, сега трябва да си заобиколена само от светлина и приказност.

Не се страхувай – помни, че страховете ни оживяват. А ако се отнасяш към бременността си с лекота и радост, всичко ще премине бързо и незабележимо, така че скоро самата ти ще поискаш вече да му дойде края на бременността.

Преглед при лекаря през 33-та седмица

От всички непредвидени трудности те предпазва твоят лекар, който наблюдава бременността ти. Ако има някакви отклонения, ти вече знаеш за тях – той ти е казал. През тази седмица няма да се случва нищо особено при лекаря ти – планов преглед, общи изследвания, отговори на интересуващите те въпроси – нищо повече.

Тридесет и третата седмица е поредният етап в развитието на бременността, който трябва да преминете с достойнство и бебето ти, и ти.