Страховете по време на бременност са широко разпространено явление. И нищо чудно. Съвсем скоро бебчето ще се появи на бял свят и животът ще се промени коренно. И първото, от което се страхуват бременните, са многото проблеми, за които постоянно им разказват техните по-опитни приятелки. Неволно започват да се чувстват несигурни в силите си и започват да се страхуват, че няма да се справят. Но основателни ли са тези страхове?

Първи страх на бременните – липсата на свобода

Най-често бременните жени се страхуват да са денонощно завързани към детето си. Трябва да признаем, че този проблем наистина го има. Ако до вчера можеше да ходиш по забави, да излезеш за няколко дни извън града или да си събереш багажа и да идеш на почивка, то днес няма кога дори на фризьор да отидеш. Но само на пръв поглед е толкова плашещо, на практика…

Първо, можеш да вземеш детето със себе си. Не на дискотека, разбира се, но не е задължително да можеш да излизаш с него само на разходки в парка. Ако имаш слинг и известен опит, можеш да пътуваш не само по работа, а и да си организираш пътуване с кола с детето извън града. Да, за тази цел детето трябва да е на кърма.

Второ, не търси проблеми там, където ги няма. Приятелите ти все още ги има и това, че те нямат деца, не значи, че не можеш да се виждаш с тях. Ходете си на гости, срещай се от време на време с приятели за разходка навън или дори за кафе. Ето ти още няколко съвета как да си прекараш през уикенда.

Трето, не забравяй, че си имаш майка и свекърва, които с удоволствие ще поседят с бебето и ще ти освободят няколко часа за почивка. А кърмата можеш да цедиш в бурканчета.

Втори страх при бременните – край на кариерата

Някои бременни се страхуват, че ще изгубят квалификацията си, други – че ще изпуснат благоприятно за тях време, трети – че изобщо ще изгубят мястото си в службата. И наистина, всичко това го има, но най-често само на теория. В действителност, не е толкова страшно.

Например, за да не забравиш професионалните си умения, е достатъчно от време на време да четеш специализирана литература или през свободното си време да работиш от вкъщи. Така ще подпомогнеш и семейния бюджет.

Отделно, нека кажем и за негативното отношение на работодателите към младите майки. Разбира се, срещат се, но не навсякъде и не са всички такива, както си мислят повечето хора. Съвременните ръководители разбират прекрасно, че жената, която има дете, работи по-ефективно, умее да си разпределя времето и се отнася към задачите си по-отговорно.

Трети страх при бременните – липсата на пари

Храната на детето, козметиката, дрехите – всичко това не е много евтино и ако нямаш спестени пари или мъжът ти няма стабилен доход, невинаги можеш да купиш всичко необходимо. В този случай ще помогне рационалното планиране на начините за свиване на семейния бюджет.

Подреди си правилно приоритетите, откажи се от това, което искаш, в полза на това, от което имаш нужда. Дрехи за детето, играчки и различните съдове за него можеш да вземеш от приятелки и познати – това е доста разпространена практика. А тъй като не можеш да избегнеш гостите по повод появата на бебето на бял свят, планирай подаръците и им кажи кой какво да му купи. За да не харчиш за скъпи адаптирани млека, се погрижи да подпомогнеш кърменето си.

Четвърти страх при бременните – детският плач

При жените, които искат или не искат да имат второ дете, подобни страхове предизвикват усмивка. Но младите и неопитни майки понякога изпитват просто панически страх от плача на бебето. Това е свързано с елементарната липса на опит и се „лекува“. Може би сред приятелките ти има по-опитни майки, иди им на гости. Помоли ги да ти кажат защо бебетата плачат постоянно и как се справят те с това. Ако нямаш такива приятелки, няма проблем, запиши се на курс за бременни, ще е още по-ефективно.

Пети страх при бременните – охладняване на отношенията с мъжа

Макар че не се говори за кризата след раждането на детето, много жени мислят за това. Бременните жени се страхуват, че фигурата им може да се развали, а и безсънните нощи няма да ги направят по-привлекателни. И все пак, страховете на бременните са силно преувеличени. За да не ти се налага да се притесняваш от фигурата си, трябва да се грижиш за нея, а постоянната умора и липсата на време да се грижиш за себе си – това е само временно явление.

Затова мисли по-добре за развитието на детето си по време на бременността, а страховете ти нека отстъпят на радостта от бъдещото майчинство.