Нова дата в календара на бременносттадевета седмица от бременността, която отваря третия месец. Това е период на големи промени в развитието на бъдещото бебе и в състоянието на самата майка. Трябва да си много внимателна към всички симптоми и да отделяш повече време на своя дневен режим.

Как се развива бебето през 9-тата седмица бременност?

Скелет

Най-накрая бебето изправя осанката си, но тежестта и непропорционално големите размери на главата му все още я теглят надолу към гърдите. Вече има мускули, така че продължава да извършва спонтанни движения, които засега могат да се „хванат“ само с ултразвук. Ципите между малките пръстчета вече започват постепенно да изчезват. Ембрионалната опашка през тази седмица постепенно изсъхва и пада.

Глава

Oчите вече започват да приемат необходимите очертания и форма, но още ги стяга лек филм – мембрана. Затова пък клепачите са вече оформени и могат да затварят малките очички. Главният мозък продължава да се изгражда активно и през деветата седмица от бременността се появява зачатъкът на малкия мозък. Освен това ще започнат да се сформират и надбъбречните жлези.

Плацента

Плацентата започва да функционира: тя храни бебето, като му доставя храна, а на теб ти връща отработените продукти. А по-рано бебето се е хранело от стените на матката ти.

Общо показатели

За една седмица бебето вече е пораснало и може да достигне 30 мм! Теглото на малкото все още е 4 грама.

Как се чувства бременната жена през 9-тата седмица?

Трудностите през този период ще се проявяват по следния начин:

  • Ще продължават да се уморяваш бързо;
  • Може да ти се гади;
  • При някои бременни жени се наблюдава лек световъртеж.

Околните могат да не забелязват нищо, но самата ти ще усещаш промените, които се случват в организма ти. Точно през деветата седмица ще усетиш, че кожата ти е станала по-равна, а косата ти – по-суха, така че се препоръчва да си миеш главата не по-често от 2 пъти седмично.

Гърдите ти ще продължават да се уголемяват, ще стават по-чувствителни при докосване. Подробно можеш да прочетеш за това в статията ни „Промените в гърдите през бременността“.

Може да се появят специфични жълтеникави секрети от влагалището ти – това е напълно естествено нещо, не трябва да те притеснява или плаши.

Точно през тази седмица от бременността се случват повечето спонтанни аборти. С какво е свързано това? Със сформирането и началото на пълноценното функциониране на плацентата. Ако условията за нейното изграждане са били нарушени по някакъв начин, тя може да прехвърли върху себе си основната си функция – да храни бебето, чието развитие спира, и може да доведе до спонтанен аборт. Ако преодолееш критичната граница на деветата седмица, това си е един вид триумф, на който можеш да се порадваш и да си отдъхнеш с облекчение: бременността ти протича нормално! Макар че критичните периоди през бременността не приключват с това.

Как да се справиш с трудностите през девета седмица от бременността?

Препоръчва се през тази седмица да ограничиш вдигането на тежко и да не правиш упражнения за бременни, а също и да избягваш да натоварваш корема си. Време е за ходене: дългото седене или стоене на едно място се отразяват зле и на развитието на плода, и на твоето състояние. Ако лежиш или седиш, се опитвай да поставяш краката си по-нависоко.

Гардероб

Обнови гардероба си със специални еластични чорапогащи и чорапи за бременни, които могат:

  • Да разтоварят подкожните ти вени;
  • Да нормализират кръвообращението в краката ти.

Грижа за тялото

Точно сега е добре да помислиш за възможното развитие на разширени вени и на стрии, което може да се получи в най-скоро време. Така че трябва да започнеш профилактиката им още сега. На пазара можеш да откриеш много гелове и лосиони, които да те предпазят от тези усложнения. Посъветвай се с лекуващия те лекар и започни да използваш такива продукти.

Какво се случва при гинеколога през 9-та седмица бременност?

Лекарят ти ще те посъветва да продължиш да приемаш витамини, а освен това ще провери нивото на хемоглобин в кръвта ти. Ако страдаш от анемия или хемоглобинът ти е под нормата, ще ти предпише допълнителни препарати или добавки със съдържание на фолиева киселина и желязо.

Ще ти даде направление за ендокринолог, ако е необходимо, за да се провери работата на щитовидната ти жлеза, която влияе непосредствено на развитието на бебето.

Съвсем наскоро разбра, че ще ставаш майка, а вече си в девета седмица от желаната бременност. Въпреки всички трудности на този период, опитвай се да си мислиш само хубави неща и да не се притесняваш за нищо.