Колко благополучно ще премине бременността, зависи до голяма степен от това как я възприемаш самата ти. Затова се опитвай да получаваш само положителни емоции.

Разбира се, безкрайните изследвания и прегледи при лекар ще те изморяват и ще ти писне. Но и в това можеш да намериш положителна страна – все пак се грижиш за здравето на детето си.

Плановите прегледи при гинеколога ще ти помогнат да разбереш как се развива бебето през бременността, как расте и какво усеща. Освен това ще разбереш през какви промени ще преминава организмът ти. Интересно е, нали?

Доброто настроение на мама сега е най-важното нещо за бебето. То ще позволи на детето да се усеща защитено и в безопасност. През 3-тия месец от бременността вече трябва да галиш коремчето си и да говориш на бебето.

Няколко съвета, които пренаталните психолози дават на бъдещите майки:

  • Бъди навън – на свеж въздух – колкото се може по-дълго. Само стой по-далеч от местата с интензивно движение;
  • В почивните дни иди на театър, на концерт с инструментална музика или на кино. Положителните емоции , които провокира хубавата музика, са много важни за бебето;
  • Ако изникнат необичайни желания – изпълни ги. Например ти се е приискало да изплетеш на бебето топли чорапки, давай смело.

Третият месец от бременността се характеризира с общо подобрение на самочувствието. И вече към края на месеца ще усетиш прилив на сили и енергия. Главоболието вече няма да те тормози толкова, токсикозата също остава в миналото. Макар положението ти сега все още да не се забелязва от околните, тялото ти постепенно започва да се променя. Сега е най-подходящото време да се погрижиш за себе си и да се заемеш с профилактичните процедури. Това ще ти помогне да избегнеш разширените вени, отоците, стриите.

  • Добре ще е да си купиш крем против стрии и да мажеш с него корема, бедрата и гърдите си. По-подробно за тази профилактика можеш да прочетеш в статията „Как да избегнеш стриите и да запазиш формата на гърдите си след раждането?“.
  • Обърни се към специалист, който може да ти състави комплекс от упражнения за укрепване и разтягане на мускулите. Само не се престаравай.
  • Когато си почиваш, вдигай краката си по-нависоко. Прави си контрастни душове, полезно е за съдовете и вените. Преди да си легнеш, помоли мъжа ти да ти масажира стъпалата.

Специално внимание през трети месец от бременността трябва да обърнеш на качеството на храната. Ето няколко препоръки:

  • Всеки ден в менюто ти трябва да присъстват млечни продукти. Но не по-малко важни за зеленчуците, плодовете и хлябът от едро смляно брашно.
  • Не яж продукти, които усилват образуването на газове.
  • Направи го правилно – преди закуска изпивай чаша топла вода с мед и лимон. Прави си салата от варено цвекло със сини сливи.
  • Започни да свикваш с храненето 5 пъти на ден.

През третия месец от бременността организмът ти върши двойна работа. Затова е напълно естествено вечер да си много уморена. Преразгледай си графика, за да не се преуморяваш.

Намирай време за следобедна почивка. Дори и да работиш, направи си допълнителна почивка.

Третият месец от бременността не е противопоказание да спортуваш, но трябва да намалиш натоварването. Кажи на треньора си, че си бременна, най-вероятно ще ти състави специална програма за тренировки.

Домашните задачи отнемат много време и сили. Помоли мъжа си да поеме част от задълженията вкъщи. Така ще се свърши всичко по-бързо и ще ти остане време да си починеш и да възстановиш силите си.