През седмата седмица бременност явни признаци на „интересното ти положение“, които могат да бъдат забелязани от околните, все още няма, макар ти самата да забелязваш ясно промените в състоянието си.

Промени в организма на бебето през 7-ма седмица от бременността

В края не седмата седмица приключва вторият гестационен месец от бременността. Към този момент размерът на ембриона достига средно 9 мм (6-10 мм) и отчетливо могат да се различат вече главата и опашката, виждат се зачатъците на крайниците, които приличат на малки перчици.

На този етап от бременността активен център за кръвотворение става черният дроб на бебето – в него започват да се образуват клетки, с помощта на които през останалото време до появата му на бял свят растящите тъкани в организма му ще се снабдяват с кислород.

През този гестационен период се сформират и започват активно да се развиват зачатъците на храносмилателните органи – хранопроводът, тънките черва и правото черво. Диференцират се отделите на дихателната система – при ембриона се виждат отчетливо трахеята и бронхите, появяват се зачатъци на бели дробове. В коремната кухина се сформира важен елемент на ендокринната система – кората на надбъбречните жлези, която впоследствие ще е от огромно значение за нормалното протичане на бременността и подготвянето на майчиния организъм и на самото бебе за раждането и самостоятелното съществуване на малкото извън организма на майка му.

При провеждане на ултразвуково изследване на главата на бебето се вижда отчетливо лицето, на което постепенно се „проявяват“ очертанията на всичките му части. Очите остават затворени и през този период изглеждат като две мънички пигментни петънца. Започват да се сформират челюстите и по тях се появяват зачатъците на зъбите. Най-активно от всичко се развиват клетките на нервната система и заради стремителното развитие на главния мозък главата на ембриона изглежда несъразмерно по-голяма спрямо останалата част от тялото на бебето.

За нормалното протичане на бременността и че бебето се развива нормално спрямо периода на бременността свидетелстват:

  • Главата, която е по-голяма, наклонена към гърдите с отчетливо видимо лице, на което се различават плътно затворени очи, разположени отстрани на главата;
  • Зачатъците на крайниците със забележимо разперване в краищата (бъдещите пръстчета);
  • Виждат се зачатъците на всички отдели на централната нервна система;
  • Определя се отчетливо сърцебиенето на ембриона;
  • Виждат се зачатъците на повечето вътрешни органи.

Изменения в организма на бъдещата майка през седмата седмица бременност

На този етап при бъдещата майка се обострят рязко всички прояви на токсикозата през първата половина на бременността:

  • Появява се няколкократно гадене и повръщане през деня;
  • Рязко се увеличава слюноотделянето;
  • Може да се подуе коремът, да се появят запеци, метеоризъм, храносмилателни разстройства;
  • Влошава се апетитът и се появяват странни кулинарни предпочитания.

Освен това започват да се проявяват първите промени в гърдите по време на бременност – те стават по-големи и по-тежки, което изисква да си купиш нов сутиен (точно сега се препоръчва да си купиш специално бельо за бременни с широки презрамки). Усилва се пигментацията на ареолите около зърната, появяват се малки възелчета, а по кожата на гърдите ти като цяло се появява забележима мрежа от кръвоносни съдове.

Под влиянието на променящия се хормонален профил може да се появи безпричинна несдържаност, плач или раздразнителност – на този етап от бременността може да достигнат до своя максимум, но постепенно ще изчезнат сами и няма да има нужда от лечение.

Ако е необходимо бременността да се наблюдава, лекарят може да назначи:

  • Лабораторни изследвания – на кръв и урина за хорион гонадотропин;
  • Ултразвук за изследване органите на малкия таз – наблюдава се отчетливо сърцебиене на бебето, макар сърцето му все още да е двукамерно;
  • При изследване на гинекологичния стол (прави се само по лекарско показание) се вижда отпусната маточна шийка, в която започва да се образува лигавична тапа, която се запазва до самото раждане.