Всички знаем, че след раждането поставят новороденото на корема на мама, само че едва ли всеки знае как да обясни нормално защо се прави това. Какво е – просто някаква традиция или неотменна част от появата на бял свят? Оказва се, че учените отдавна са отговорили на този въпрос.

Макар че и така става ясно, че първите минути от живота на бебето са невероятно важни. От това как ще преминат те, до голяма степен зависи целият живот на детето занапред. Но на учените не са им достатъчни просто някакви предположения и са си поставили за цел да обяснят всичко това от научна гледна точка...

Това е успял да направи един чешки психиатър – С. Гроф, който е провеждал изследвания години наред в тази област. Той е доказал, че вътреутробното съществуване на бебето, усещанията му в момента на раждането и в рамките на няколко дни след това са силно психологическо изпитание за него. Те се записват в подсъзнанието му и влияят на целия му живот занапред. За това можем да пишем още много, но няма да навлизаме в подробности, по-добре е да разгледаме какво се получава на практика.

От една страна, не можем да не се радваме, че поставянето на бебето върху корема на майка му след раждането става все по-популярна практика. От друга, в повечето случаи това е просто мода. А всъщност поставянето на бебето на корема на мама е нещо изключително важно. Когато поставят бебето на корема на майка му, то усеща топлото ѝ тяло, познатия мирис, биенето на сърцето ѝ… Точно в този момент се прекъсва здравата връзка между майката и детето. Не по-важен и вълнуващ момент е и за майката. Първият контакт с бебето събужда мощния ѝ майчински инстинкт.

Поставянето на бебето върху корема на майка му е важно не само в психологически план. Бебето се ражда стерилно и трябва веднага в лигавиците му да се населят приятелски бактерии. А за това помага първото кърмене. Майчината коластра ще помогне да се създаде имунна бариера, която ще защити бебето от дисбактериоза, настинки, алергии, стафилококи и други болести. И всичко това благодарение на съдържането на цял спектър от хормони, антитела, витамини, минерали и незаменими аминокиселини в коластрата.

Между другото, неслучайно най-силно се проявява смукателният рефлекс през първите 30 минути след раждането на бебето.