Въпреки увеличаващата се с всеки ден тежест, бременната жена може да въздъхне с облекчение именно през тридесетата седмица от своята бременност, защото отсега нататък започва дългоочакваният отпуск по майчинство. Най-накрая можеш да се посветиш на подготовката за раждането и да изхвърлиш от главата си проблемите на работа. Сега е времето да се съсредоточиш върху малкото, което в момента е почти оформен човек.

Развитие на бебето през 30-та седмица от бременността

Малко му остана на малкото ти чудо да живее в теб и с всички сили се подготвя да се появи на бял свят.

Предлежание

Повечето бебета към 30-тата седмица вече са се обърнали в утробата надолу с главата и не променят положението си до самото раждане. А ако нещо не се случи по план, препоръчваме да се запознаеш с основите на упражненията за седалищно предлежание.

Двигателна активност

Сега на бебето наистина му е тясно в къщичката му – започва да мърда по-рядко, но всяко негово помръдване става все по-силно.

Общи показатели

Сега ще се издължи с още 0,5-1 см, а теглото му вече може да достига 1500 гр.

Бебето ще усети, че майка му най-накрая може да си почине от работата и да се наслади на положението си в пълна степен.

Състояние на бременната жена през 30-та седмица бременност

Морално ще се чувстваш страхотно – няма да трябва да ставаш рано за работа, да се ядосваш на проблемите на работа, да се натоварваш с отговорности. Но физически няма да е толкова страхотно:

Тежест

Тежестта на растящия корем ще я усещаш буквално с цялото си тяло: кръстът ще те боли, краката също, уголемяващата се матка ще притиска диафрагмата ти, стомаха ти, пикочния ти мехур, ще се увеличат отоците. В резултат на това ще те мъчи задух, киселини и често уриниране.

Повишаване на теглото

Грешка на много жени, които излизат в отпуск по майчинство, е да започнат да се хранят повече, да ограничат движението си, да започнат да водят застоял начин на живот. Всичко това може да провокира наднормено тегло, което само ще затрудни раждането.

Страхове преди раждането

Много бременни жени, на които скоро им предстои раждане, започват да изпитват страхове – всичко ли ще мине по план, ще има ли усложнения и дали бебето ще се роди здраво? Особено много ги интересува как да облекчат болката при раждането. Всички тези притеснения ги е имало и по-рано, просто сега може да се обострят и да провокират вниманието ти, тъй като сега имаш време да им обръщаш внимание.

Какво да правиш през 30-тата седмица от бременността?

Как да облекчиш състоянието си и да подготвиш организма си за предстоящото раждане?

Облекчи тежестта

Болките в гърба и краката могат да се намалят с лек масаж, удобна поза, максимум почивка. За да облекчиш диафрагмата си, е време да проучиш упражненията от дихателната гимнастика. На стомаха си можеш да помогнеш с правилно хранене (нищо мазно и люто). А за да не тичаш на всеки половин час до тоалетната, е достатъчно да регулираш приема си на вода и да не злоупотребяваш със солта и маринованите храни.

Следи теглото си

Всеки ден трябва да се теглиш и да се консултираш с лекар относно качените килограми. Не яж постоянно, а прави специална гимнастика за бременни, разхождай се, дори и за кратко, по няколко пъти на ден.

За правилно предлежание

Ако бебето ти още не се е обърнало, време е да се запознаеш с комплекса от специални упражнения, които ще му помогнат да се обърне правилно преди раждането. Прочети подробно в статията “Упражнения при седалищно предлежание“.

Премахни страховете

Много е важно да се подготвиш за раждането си морално – за целта не трябва да допускаш да имаш лоши мисли и да циклиш върху страховете си, трябва да правиш само това, което ти харесва, да се глезиш с нови покупки и приятни занимания, за да може да премахваш безпокойството си. Роднините ти трябва да ти показват загриженост и любов, за да усещаш подкрепата им. Още едно предимство на тази седмица от бременността е, че сега няма нужда да излизаш от работа, за да идеш на лекар и да си направиш поредните изследвания.

Преглед при лекаря през 30-та седмица бременност

Какво можеш да очакваш през тази седмица бременност при лекаря си?

  • Изследване на кръв и урина за определяне количеството белтък в организма;
  • Вагинално изследване за възпаления, които трябва да се лекуват;
  • Ултразвук на 30-та седмица по принцип няма.

Поздравяваме те за тридесетата седмица от твоята бременност и дългоочаквания отпуск по майчинство, от който трябва да използваш всяка минута за подготовката за раждането правилно.