Още една седмица от бременността мина и настъпва 11-та седмица, която е символичната граница за ембрионалния период на развитие.

Развитие на бебето през 11-та седмица от бременността

Виждайки как се променя бебето с всяка седмица, сигурно се сещаш за поговорката „Не с дни, с часове расте.“. И наистина, плодът придобива черти на истинско дете.

Скелет

Скелетът на бебето заздравява много. Малките юмручета ту се свиват, ту се отпускат неволно – това е проява на рефлексът за хващане. Крачетата му още са непропорционално малки спрямо тялото.

Глава

Вратлето на бебето вече е толкова укрепнало, че може да оттласква тежката главица от гърдите и малко да я повдига. Мозъкът на бебето продължава да се развива много активно. Започва да се оформя ирисът на окото. Бебето започва да усеща вкуса и мириса на околоплодните води, които поглъща.

Вътрешни органи

Развива се активно кръвоносната система, но засега в кръвта на малкото човече има само еритроцити, няма левкоцити. Оформя се диафрагмата, така че малкото започва да хълца често през този период. Започват да функционират и червата, независимо че по-голямата им част все още пада в пъпната връв. Теглото на черния дроб на бебето през 11-та седмица бременност е 1/10 от общото тегло на бебето! Бъбреците му работят и дори произвеждат урина в околоплодната течност.

Общи показатели

Бебето ти през 11-та седмица тежи 6-8 грама и е високо 6 см.

Развитие на плацентата

Стремителният растеж на бебето изисква все повече храна и затова системата от кръвоносни съдове в плацентата се разширява значително.

Състояние на бъдещата майка през единадесетата седмица от бременността

Що се отнася до твоето състояние, през тази седмица се наблюдават такива положителни тенденции като:

  • Възстановява се апетита;
  • Затихва токсикозата.

Но проблемите продължават и през тази седмица, така че трябва да се готвиш за такива неприятни усещания като:

  • Тежест в стомаха, киселини;
  • Температура, повишено потене, постоянна жажда – това е вследствие ускоряване обмяната на веществата с цели 25% от по-рано;
  • Тежест в краката;
  • Резки промени в настроението (за мъжа ти ще е полезно да прочете съветите за бъдещи татковци ТУК);
  • Запек.

Може, въртейки се пред огледалото, накрая да забележиш леко закръгляне на коремчето ти.

Какво да правиш през 11-та седмица от своята бременност?

С какво можеш да помогнеш на бебето си и на себе си през единайсетата седмица бременност?

1. Първо, помни, че бебето сега има нужда от пълноценно хранене, така че включи в менюто си повече свежи плодове и зеленчуци. И заради активното оформяне на скелета му му осигури следните витамини и минерали:

  • Калций – пий повече мляко, кефир, яж извара, ядки, сирене;
  • Фосфор – особено полезна е рибата през бременността, а също и ежедневно яж черен дроб, телешко и трици;
  • Магнезий – опитвай се да включиш в ежедневното си меню повече елда, овес, диня и киви.

2. Второ, краката ти, върху които натоварването се усилва, ще имат нужда от твоята помощ. За да се предпазиш от разширени вени по време на бременност, трябва да правиш профилактика:

  • След разходка легни да си починеш за 15-20 минути, това ще разтовари краката ти;
  • Обувай си специални антиварикозни чорапи и чорапогащи, които можеш да си купиш от аптека или специализиран магазин;
  • Всеки ден трябва някой да ти прави лек масаж на краката (помоли мъжа си).

3. Трето, не забравяй да стоиш повече на въздух и да се наспиваш добре.

4. Четвърто, ако вече не можеш да контролираш настроението си и усещаш, че мъжът ти също губи търпение, не се притеснявай да посетите заедно психолог – това ще е много полезно на този етап от бременността.

5. Пето, точно сега трябва да се пазиш от никотина, алкохола и химичните вещества, които могат да предизвикат необратими пороци в развитието на мозъка на бебето.

Преглед при лекаря

През тази седмица от бременността вече може да ти назначат УЗИ. Не се притеснявай, ултразвукът не може да навреди толкова рано на плода, това са само слухове, в медицината не са известни никакви отрицателни въздействия на ултразвука върху бебето в утробата ти. Може да ти назначат кръвно изследване за HCG (човешкият хорион гонадотропин хормон), което ще помогне да се открият патологии и да се потвърди срокът на бременността.

Ето тези усещания ще ти подари единадесетата седмица от твоята бременност.