Двадесет и осмата седмица ознаменува тържествения преход към последната фаза от бременността ти – третият триместър! Сега няма страшно, ако бебето се роди преждевременно – дори и да се роди сега, бебето ще бъде оформено и ще оцелее при правилна грижа и наблюдение от страна на лекарите.

Развитие на бебе през 28-ма седмица

С всяка седмица жителят в твоето коремче все повече и повече се превръща в пълноценен човек – е, още е съвсем мъничък човек, но все пак… И вече езикът ти не може да се обърне да го наричаш плод – с всеки ден формирането на малкия организъм води до своя логичен завършек.

Външен вид

Обикновено през тази седмица бебето отваря очички – най-често са сини и заобиколени от крехки мигли. Косата продължава да расте.

Вътрешни органи

Мозъкът на бебето продължава да расте, появяват се първите гънки.

Двигателна активност

Независимо че му е тясно в утробата ти, бебето има достатъчно място, за да се подготви за раждането и да се обърне с главата напред. Така че е още рано да се притесняваш, че не е застанало правилно, най-добре прави гимнастика при седалищно предлежание. Двигателната му активност расте и достига до 10 помръдвания на час. Трябва да им обръщаш внимание и да ги броиш – всяко затишие трябва да ти прави впечатление.

Общи показатели

Към 28-мата седмица бебето вече може да тежи до 1100 грама и да е високо до 40 см, макар че всички тези показатели са много индивидуални и ориентировъчни.

Развитието на бебето и уголемяващият се корем не могат да не се отразят на състоянието ти.

Състояние на бременната жена през 28-мата седмица бременност

През 28-ма седмица от бременността ще те тормозят същите неща като по-рано:

  • Отоци;
  • Секрети от гърдите – коластра;
  • Неудобство и дори болка могат да предизвикат ритниците на растящото в теб бебе;
  • Коремът от време не време ще тегли надолу – неприятните усещания са свързани с тренировъчните контракции: матката ти понякога ще е в тонус, но за много кратко.

Ако продължаваш комплекса от мероприятия по премахването на тези неприятни прояви, можеш да сведеш до минимум влиянието им върху общото си състояние.

Какво да правиш през 28-ма седмица от бременността?

Тук няма кой знае какво различно да правиш – почивай си, храни се добре и спазвай мерките за подобряване на физическото си състояние. Бременните жени не трябва да забравят за елементарните, но много важни за бременността неща като:

  • При отоци трябва да намалиш приема на вода и да изключиш от менюто си (ако все още не си) маринованото, пушеното и соленото;
  • Да продължаваш да приемаш калций, който е необходим за формирането на костите на бебето;
  • Ако коластрата мокри сутиена ти, вземи си специални подплънки за кърмачки, които ще са ти необходими и след това – при кърменето;
  • Ако те боли, когато бебето рита, трябва да смениш позата си, да повървиш малко, да се полюлееш на люлеещия се стол – опитай се да успокоиш бушуващото се бебе някак;
  • След хранене най-добре не лягай, това може да провокира гадене и повръщане;
  • Най-добре спи на висока възглавница.

Слушай хубава музика, разхождай се повече, наслаждавай се на живота и се пази. Ако си с близнаци, вече ти се полага отпуск по майчинство. Едно от най-важните неща сега е женската консултация.

Преглед при лекаря през 28-ма седмица бременност

От тази седмица лекарят ще те покани да ходиш по-често при него – не по-рядко от веднъж на две седмици. Сега е времето да минеш редица изследвания, за да си сигурна, че бременността ти протича успешно:

  • Изследване нивата на съдържание на желязо в кръвта;
  • Тест за толерантност към глюкозата;
  • При отрицателен резус-фактор, когато има вероятност от резус-конфликт, се прави тест за антитела.

Питай лекаря си всичко, което те интересува. Включително го питай за такива важни неща като епизиотомията, обезболяването и стимулацията на раждането.

Това са особеностите на 28-мата седмица от бременността, за които трябва да знаеш, за да избегнеш непредвидени усложнения и ненужни страхове.