29-тата седмица е началото на последният триместър от бременността, когато и двата организма (на майката и на бебето) ще се подготвят активно за най-важното събитие в живота им – раждането. Шансовете за оцеляване на бебето, родило се сега, са почти 90%!

Развитие на бебе през 29-та седмица

Малкият организъм вече може да функционира и извън утробата на майката, но все още се „донастройсва“ и качва тегло.

Вътрешни органи

Продължава активното формиране на подкожните мазнини. Имунната система вече работи. Зъбчетата започват да се покриват с емайл. Вкусовите рецептори вече са толкова добре развити, че бебето различава на вкус всичко, което опитва майка му. То дори бърчи вежди, ако нещо не му хареса.

Двигателна активност

Малкият акробат вече трудно може да прави такива салта в къщичката си, както по-рано. Затова ще усещаш юмручетата и петичките му навсякъде по корема си.

Общи показатели

Сега малкото расте по-бавно, тъй като качва на тегло – ръстът му ще е около 40-42 см, а теглото му може да достигне до 1250 грама.

Последният триместър от бременността е особено тежък за жените и в пряк, и в преносен смисъл.

Състояние на бременната жена през 29-тата седмица бременност

Уголемяващият се корем ти пречи както „отвън“ (и ти е трудно да ходиш, и не можеш да легнеш удобно, и не можеш да се наведеш), така и „отвътре“ (матката ти вече притиска всички вътрешни органи в близост, като ги измества). Дори ако цялата ти бременност е преминала без някакви кой знае какви проблеми, сега вероятно ще усетиш цялата тежест на скъпоценния си товар. Положението ти през 29-та седмица от бременността съвсем няма да е леко:

  • Киселините ти ще станат направо непоносими;
  • Ще те притесняват временните Бракстън Хикс контракции;
  • Запеци, отоци, задух, болки в кръста – сега ще са ти неизменни спътници до края на бременността;
  • Честите пристъпи на умора и отпуснатост ти показват кога трябва да се успокоиш и да си починеш.

Ситуацията се усложнява и с това, че все още трябва да ходиш на работа. Въпреки всички тези трудности, с нетърпение ще очакваш появата на малкото същество и ще се радваш на всяко негово помръдване в корема ти. Повечето бременни жени вече са свикнали с това състояние и знаят как да се справят с едни или други трудности.

Какво да правиш през 29-та седмица от бременността?

Ако продължаваш да следиш режима си на хранене, да посещаваш лекаря си системно, да се подготвяш физически и морално за предстоящото раждане, можеш да се справиш лесно с всички проблеми през двадесет и деветата седмица от бременността си и да преживееш този нелек период.

1. Трябва да следиш в менюто ти да има всички необходими на бебето витамини:

  • За формиране на костите му са необходими калций и витамин Д;
  • За кръвта му са необходими желязо и витамин К;
  • За кръвоносните му съдове – витамин Ц;
  • За развитието на мозъка му – йод и фолиева киселина;
  • Витамин Е предотвратява преждевременното раждане.

Можеш да се спасиш от киселините с правилно хранене, без мазни и люти храни и с регулярно посещение на тоалетната по голяма нужда.

2. При Бракстън Хикс контракции, киселини, безсъние, болки в кръста е много важно да успееш да намериш подходящата поза, която ще облекчи положението ти: може да си слагаш възглавници под краката, да стоиш в полулегнало положение, да сменяш често позите си.

3. При запеци се препоръчва да ядеш повече пресни зеленчуци, да подправяш салатите си със зехтин и да намалиш употребата на тестени изделия.

4. Препоръчва се да си почиваш повече, на си навън, но да не забравяш да се движиш и да се натоварваш умерено физически, това ще ти помогне да подготвиш организма си към предстоящото раждане. Още съвети по темата можеш да прочетеш в статията ни „Как да се подготвиш за раждането?“.

5. По-честите посещения при лекаря ще са ти полезни.

Преглед при лекаря през 29-та седмица бременност

Гинекологът ти ще продължи да наблюдава параметрите на бременността ти, ще ти назначи изследвания при нужда, ще отговори на въпросите ти и ще ти даде препоръки.

Колкото и тежко да започне третият триместър от бременността, трябва да се пазиш от всякакви травми и наранявания, от болести, да се подготвиш морално за предстоящото раждане и да си само позитивна, мисли си за бебето, което чакаш толкова дълго.