Четвъртата седмица от бременността е онзи период, когато тестът може вече да покаже заветните две чертички, които свидетелстват за това, че ще ставаш майка. Наличието на две чертички на теста е заради повишените нива на HCG (човешкият хорионгонадотропен хормон – ЧХГ).

Настъпването на бременност се ознаменува за организма с фундаментални пренастройвания, затова състоянието на бременната жена се променя много често. Макар че има случаи, когато липсата на менструация не се съпровожда с никакви други свидетелства за бременност, а самата липса на менструация се приема като поредното нарушение на месечния цикъл. Но често промените в организма са толкова големи, че е трудно да не се забележат.

Симптоми и признаци на бременност в 4-та седмица

  • Гадене, което се появява най-вече в сутрешните часове (прочети повече по темата в статията „Токсикоза през бременността“);
  • Уголемяване на гърдите (чети подробно за промените в гърдите по време на бременност ТУК);
  • Повишено слюноотделяне, което може да се наблюдава както по време на сън, така и при разговор, след прием на храна;
  • Загуба на апетит или желание да изядеш невероятно количество храна;
  • Неприятни миризми, а също и вкус на някои продукти;
  • Нарушения в работата на червата, които се съпровождат със значително образуване на газове, запек и други неприятности. В резултат на това коремът ти може много да се подуе;
  • Промени в носоглътката. Можеш да кихаш често, да се появи внезапно хъркане нощем, да ти тече кръв от носа, макар че тези симптоми се появяват много рядко;
  • Пигментиране на част от кожата в долната част на корема. Освен това често потъмняват и ареолите на зърната;
  • Поява на метален вкус в устата, което се дължи на промените в много от химичните процеси в организма.

Развитие на плода през 4-та седмица от бременността

В момента на зачеването бебето ти е плоден сак, който през четвъртата седмица започва да се превръща по удивителен начин в ембрион. В плодния сак се образуват три зародишни листчета, всяко от които ще бъде основа за формирането и развитието на определена група органи.

  • Панкреасът, белите дробове, черният дроб и стомашно-чревният трак са в зоната на ендодермата, тоест вътрешното листенце.
  • На свой ред, следното листенце (мезодермата) сформира сърдечно-съдовата система, скелета, бъбреците, мускулната система.
  • А нервната система, косата, кожата, зъбния емайл са задача на ектодермата.

Четвърта седмица бременност е началото на периода на образуването на плацента и пъпче, чието развитие започва с формирането на жълтъчна торбичка, хорион и амнион. Тяхната задача е да осигурят качествено хранене, дишане, биохимично поддържане на плода.

След известно време жлъчната торбичка ще стане част от пъпната връв, амнионът ще се превърне в околоплоден мехур, а хорионът ще се превърне в плацента.

Начин на живот на бременната жена в 4-тата седмица

Настъпването на бременност означава, че сега ще трябва да се грижиш не само за себе си, а и за това малко същество вътре в теб, затова помни, че здравословният начин на живот е една прекрасна възможност да износиш наистина здраво бебе. Освен това през първите месеци се полагат основите на всички органи на бебето, които след това само се усъвършенстват. По-подробно можеш да прочетеш за това в статията ни „Развитие на бебето през бременността“ . Затова трябва да спазваш следните препоръки:

  • Ако имаш вредни навици, трябва незабавно да забравиш за тях и в рамките на няколко месеца да зачеркнеш от живота си цигарите, алкохола и т.н.;
  • Желателно е да преразгледаш менюто си и да избираш качествени храни, витаминозни ястия. Ако получиш токсикоза, трябва да се храниш много често на съвсем малки порции. А и по принцип е добре да се храниш по 5-6 пъти на ден. Препоръчва се да изключиш употребата на газирани напитки, продукти с консерванти, овкусители, изкуствени оцветители и други химични продукти.
  • Тренирай умерено – разхождай се повече навън, плувай в басейн и т.н. И последно, удовлетворявай желанията си, защото често организмът сигнализира за нуждите си.
  • Ако ти се иска да поспиш, дремни малко, ако ти се ядат ягоди – поглези се. Повярвай, организмът ти ще оцени грижите ти за него.