И ето че настъпи дългоочакваната финална права, към която се стремеше цели 9 месеца. Но ако бебето не бърза да излиза, ще трябва да потърпиш още малко и да се подготвиш за едно пълноценно раждане.

Развитие на бебето през 40-та седмица бременност

Не мисли, че след като бебето вече е напълно оформено, ще спре да се развива. Работата на вътрешните му органи продължава да се усъвършенства, за да бъде животът му извън корема на майка му максимално комфортен.

Външни данни

Личицето и телцето на бебето вече са напълно оформени, но то може да се роди в не съвсем прегледен вид и ти трябва да си готова за това, чети по-подробно в статията ни „Външен вид на новородените – важни особености“. Може да е покрито със слуз, мъх и дори с мекониум. Костите на черепа му при преминаването му през родовите пътища се деформират и главата на бебето може да е с неправилна, удължена форма, която ще се оправи само след 2-3 дни.

Вътрешни органи

Особено активно сега продължава да се формира нервната система на бебето. В кръвта му се повишават нивата на антистресови хормони, които ще му помогнат да се появи на бял свят. Малкото му стомахче е пълно с мекониум – първородните изпражнения, от които то ще се избави при раждането си.

Общи показатели

Средностатистическо новородено тези около 3500 грама, а ръстът му е около 50 сантиметра, но ти вече знаеш, че тези параметри са много относителни, и няма да се притесниш, ако бебето ти се роди малко по-голямо или по-малко.

Бебето се наслаждава на последните минутки под сърцето ти – скоро ще го посрещне истинският, големият свят.

Състояние на бременната жена през 40-та седмица бременност

Вече си изморена от положението си, затова емоциите ти много са се притъпили, включително и страховете ти. Но няма как да се отървеш от физическите несгоди, които съпътстват тази седмица от бременността:

  • Бракстън-Хикс контракциите могат да станат много силни и регулярни;
  • Ще се засили общото ти усещане са умора и липса на сили;
  • Може да изгубиш апетит и да се наруши сънят ти;
  • Може да се увеличи раздразнителността и нервността ти.

Тази седмица не ти е подготвила нищо ново. Научи се да разчиташ знаците, които ти изпраща тялото ти, и да разпознаеш истинските контракции, които ще ти подскажат, че раждането започва.

Какво да правиш пред 40-та седмица от бременността си?

Много жени през този период са в болницата, тъй като раждането вече е започнало. Какво можем да те посъветваме, за да се облекчиш?

  • При подготвителните контракции тренирай – усвоявай дихателната гимнастика за бременни и се опитвай да репетираш за раждането веднага щом започнат контракциите. Повярвай, това много ще облекчи раждането ти.
  • За да не те обземе нервност, си почивай повече и се изпълвай с положителни емоции – гледай предавания и филми, които ти харесват, рисувай, слушай любимата си музика, разхождай се с близки, приятни хора.
  • Задължително говори на бебето си – подготви го за предстоящото събитие и не забравяй да му повтаряш колко много го чакаш и как искаш да го прегърнеш. То ще те разбере и ще положи усилия да се роди.
  • Не се притеснявай, ако някоя от познатите и приятелките ти е родила преди 40-тата седмица, а ти все още не си. Всичко си е в реда на нещата и бебето ще се появи на бял свят. Няма нищо патологично – всичко зависи от индивидуалните показатели на организма на майката и общите характеристики на бременността.
  • Не забравяй да ядеш плодове и зеленчуци и да се разхождаш на свеж въздух.

Физически организмът ти вече е готов за предстоящото раждане, затова е много важно да си спокойна през тази седмица от бременността си.

Преглед при лекаря през 40-та седмица

Прегледите ти при лекаря през тази седмица най-вероятно ще приключат, защото сега от него нищо не зависи – задължителните изследвания са направени, всички документи вече са ти предоставени, избрала си къде ще раждаш и можеш да държиш връзка с лекаря си само по телефона.

Ако нещо те тревожи през 40-тата седмица от бременността ти, директно отивай в родилното. В момента, в който приижда някоя вълна от страх от предстоящото раждане, веднага си спомни, че съвсем скоро ще видиш, ще гушнеш и ще целунеш мъничето си, което толкова месеци живееше вътре в теб!