Вече разгледахме симптомите на глисти при децата, видовете и някои методи за борба с тях (ТУК!). Всъщност, когато подготвяхме материалите за тези статии и просто като четяхме тематичните блогове, неведнъж ни се наложи да видим много интересни мнения. Дори невинаги може да се разбере на какво са основани. В тази статия ще се опитаме да разгледаме най-популярните митове за глистите при децата, а те са най-малко 5!

1. Първият симптом за наличието на глисти е скърцането със зъби

Съгласи се, това е много разпространено мнение. Какво казват специалистите обаче? Оказва се, че само при 3% от децата, които скърцат със зъби, откриват глисти. Ето ти го мнението на хората с опит.

2. Изследване на изпражнения – това е най-точния метод за диагностициране на глисти

Наистина, при най-малкото съмнение, че детето има глисти, ще те насочат да направиш такова изследване. Оказва се, че точността на това изследване е 12-20%, докато кръвното изследване за наличието на антитела към хелминти дава резултат в границите 60-95%. Но и то не е най-точното. Най-добър резултат дава вегетативно-резонансният тест, който се изразява във фиксиране на електромагнитни колебания, излъчвани от паразитите.

3. Ако детето има глисти, то яде много, но отслабва

Логично, но невярно. Медиците казват, че детето може да е добре охранено и слабо (ориентировъчните норми можеш да откриеш в таблиците за тегло на децата), да има много добър апетит и да се храни с неохота. При пълноценно хранене глистите изобщо рядко се издават. Друга работа е, ако детето си чеше постоянно дупето, уморява се бързо, често е бледо, боледува, нощем се наблюдава увеличено слюноотделяне. В този случай трябва да се изследва.

4. Всичките проблеми са заради котката/кучето вкъщи

Разбира се, има доза истина в това. Но всъщност, ако храниш домашните си любимци със сварено месо или риба и му даваш веднъж на 3 месеца таблетка срещу вътрешни паразити, няма никакъв риск да се зарази детето от тях. Често виновник са немитите плодове, зеленчуци и недобре свареното месо и риба.

5. Чесънът и горчивите билки са най-доброто средство срещу паразити

Това не е настинка… Те не оказват никакъв ефект в борбата с паразитите. Няма нужда да откриваш Америка, лекарството, което ще изпише лекарят, ще реши всичките проблеми за броени дни.