Външният вид на новородените често предизвиква удивление у родителите. Те са си представяли едно бебенце с розова кожа, както в рекламите, а в действителност то съвсем не изглежда така. Ще разгледаме някои особености във външния вид на новородените.

Глава

Появата на бял свят е труден процес не само за майката, а и за бебето. При преминаването през родовите пътища то е подложено на сериозно натоварване, в резултат на което главата му може да е малко сплескана и деформирана. Недей да се притесняваш, буквално след няколко дни всичко ще се нормализира. Ако видиш и разкъсани кръвоносни съдове в очите му, причината е същата.

Кожа

Жълтеникавият оттенък на кожата през първата седмица е нещо съвсем нормално. Причинява се от разпадането на феталния хемоглобин в кръвта на новороденото и образуването на билирубин.

За справка. Хемоглобинът се съдържа в еритроцитите. Благодарение на него се усвояват молекулите на кислорода. А тъй като след раждането му при детето се променя начинът, по който получава кислород, в кръвта му се образуват нови еритроцити и се разрушава феталният хемоглобин, което води до повишаването на нивата му в кръвта. Точно това причинява и физиологичната жълтеница при новородените.

Билирубинът се преработва и се извежда от организма с помощта на чернодробните ензими. Според специалистите по-ранното слагане на бебето на гърда помага жълтеницата да премине по-бързо. Ако физиологичната жълтеница не преминава дълго време, трябва да се премине през допълнителни изследвания.

Обърни внимание, че в момента на появата си на бял свят бебето е покрито с родилна слуз, която измиват веднага. Когато кожата изсъхне, тя започва да се бели. Няма повод за притеснение, това е нормален процес.

Още едно нещо, което предизвиква притеснение у родителите – еритемата на новородените. За тези, които не знаят, тя се проявява във формата на червени петна с много червени пъпчици. Към края на първата седмица след раждането на бебето тя изчезва безследно.

Ако по лицето на бебето се появят малки бели пъпчици, това е свидетелство за хормонално пренастройване на организма му. Не трябва да се лекуват или премахват, скоро ще изчезнат от само себе си.

Това са основните моменти, за които, ако знаеш, няма да имаш въпроси относно външния вид на новороденото си бебе.