Много жени се питат какъв чай могат да пият по време на бременност, без това да застраши здравето и безопасността на бебето им, и кои чайове не трябва да пият. За никого не е тайна, че в състава на съвсем обикновената напитка има много активни вещества, които могат да повлияят отрицателно на плода и на общото състояние на бременните жени. Какво да правиш в този случай?

Какви чайове можеш да пиеш, ако си бременна?

Има много сортове чайове, които са разрешени за употреба по време на бременност. Но това съвсем не значи, че можеш да ги пиеш с литри. Те са разрешени, но в ограничени количества, винаги имай предвид, че в чая се съдържат активни вещества, които са много агресивни по въздействие върху още неродилото се бебе. Чаша-две чай на ден е напълно достатъчно, а най-важното – безопасно е. И при това чаят трябва да е много слаб, тъй като в него се съдържа много кофеин. За бременни жени е позволено да употребяват следните видове чай:

  • Черен – съдържа теофилин, теобромин, витамини (B, K, PP), минерални вещества (фосфор, лакций, магнезий, калий, флуор);
  • Зелен – прави кръвоносните съдове еластични и проницаеми, поддържа имунитета;
  • От джинджифил;
  • Билков чай от шипка и касис, от листа на малина и коприва;
  • Чай от мента – помага да се решат проблемите с храносмилането, тъй като тази билка има антибактериални, антиалергични и противовирусни свойства.

Да се поглезиш с чаша чай в това интересно твое положение е нещо свято, по което обаче не трябва да се увличаш. Много по-лесно е да попълниш запасите си от течности в организма с пресни сокове или минерална вода. Чаят е напитка, която ободрява организма и го вдига в много различни направления, въздействайки на нервната ти система, кръвообращението ти, стомашно-чревния ти тракт. Това регулярно тонизиране не е необходимо на една бременна жена. А ако тези чайове се допускат, то има редица сортове и видове чай, които са категорично забранени по време на бременност.

Какъв чай не трябва да пиеш, ако си бременна?

Задачата на всяка бременна жена е да опази бебето си от всички нежелани последици и да намали всички рискове за него до 0. Затова трябва задължително да знаеш кои чайове са противопоказни по време на бременност заради силно действащите им компоненти.

Разбира се, за някои може да са безопасни, тъй като всеки човешки организъм реагира различно на едни или други вещества, но в повечето случаи те провокират не просто леко гадене и стомашни разстройства, може да се стигне до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Така че не си играй с това в никакъв случай. По време на бременност лекарите забраняват следните видове чай:

  • Сварените много силно черен и зелен чай ще съдържат ударна доза кофеин, който възпрепятства усвояването на калция от организма;
  • Билкови чайове: лайка (провокира спонтанен аборт), женшен, ресник, бряст, блатна мента, див пелин, резене, женско биле, градински чай, обикновен сминдух, пелин, звъника, черен кохош, хмел.

Чаят е много вкусна, любима на всички, обикновена напитка, от която човек трудно може да се откаже. Но бременността не е постоянно състояние, временно е и преминава, така че е добре да се въоръжиш с търпение и да ограничиш употребата на чай в този период. А в някои случаи може да се наложи и изобщо да спреш да пиеш чай, докато си бременна.