25-тата седмица от бременността е ново стъпало в развитието на бебето, чието раждане наближава. Подготовката за раждането и появата на бебето трябва да върви с пълни сили. При това не трябва да пренебрегваш собственото си състояние и това на детето в утробата ти.

Развитие на бебето през 25-тата седмица от бременността

Колкото повече напредва бременността, толкова по-големи са шансовете при преждевременно раждане бебето да оцелее, тъй като всичките му основни жизненоважни системи са вече напълно сформирани.

Завършване на формирането

Притихвайки и доближавайки ухо до корема ти, бащата на детето може да чуе как бие сърцето му. През двадесет и петата седмица от развитието му вече е ясно различима половата му принадлежност – при момчетата са формират активно тестисите, а при момчетата – влагалището. През тази седмица може да се види коя ръка е водещата при детето – става ясно дали ще е левичар, или десничар. По пръстите му се образуват индивидуални отпечатъци.

Двигателна активност

В този момент много бебета в утробата на майките си вече заемат определената позиция с главата надолу за по-удобно раждане. Не се притеснявай, ако предлежанието му е неправилно – има още време да се обърне. Процесът може да се ускори със специални упражнения при седалищно предлежание.

С всяка седмица на бебето му става все по-тясно в утробата ти – ритничетата му стават все по-осезаеми. Ръчичките му вече са толкова силни, а двигателните му рефлекси са толкова осъзнати, че бебето, когато си играе, си хваща крачетата. Можеш да уловиш режима, по който живее бебето вътре в теб – в определени часове то спи и не те притеснява с ритниците си, а в определени моменти от денонощието „се раздава“.

Общи показатели

Ръстът на бебето през тази седмица от бременността е малко над 30 см, тежи около 700 грама.

Това интензивно развитие на бебето в утробата ти няма как да не се отрази на твоето състояние.

Състояние на бременната жена през 25-та седмица

Няма никакви нови, неусетени досега неща през 25-тата седмица, но може да има неприятни моменти:

  • Появяват се киселини, тъй като матката се уголемява и притиска стомаха, което провокира попадането на стомашни сокове в хранопровода;
  • Задухът се обяснява в това, че същата тази уголемяваща се матка притиска и диафрагмата;
  • Честото уриниране за бременните жени през този период вече са нещо нормално;
  • Болка, дискомфорт, умора в краката и кръста – последица от приятната тежест, която носиш;
  • Отоците, ако не ги е имало по-рано, могат да се появят през 25-та седмица от бременността.

За да не ти пречат неприятните усещания да се радваш на живота, можеш да предприемеш редица мерки, които да ти помогнат да понесеш трудностите през тази седмица.

Какво да правиш през 25-та седмица от бременността?

Концентрирай се върху онзи проблем, който ти доставя най-големи главоболия:

Киселини

Ако те мъчат киселини, преразгледай хранителния си режим, изключи от него: мазно, хляб, люто, прекалено солено. Ако постоянно имаш киселини, не забравяй да кажеш на лекаря си, който може да ти изпише нещо срещу киселините.

Задух

Задухът не е причина да спреш разходките. По маршрута ти трябва да има пейки, на които да можеш да си почиваш. Вкъщи продължавай да правиш упражнения за бременни. Но имай предвид, че ако някое от упражненията ти причинява болка или други неприятни усещания, трябва да спреш да го правиш.

Отоци

Можеш да се бориш с отоците по време на бременност по два начина – да ограничиш употребата на течности и сол и да масажираш мускулите на краката си. Масажът на крайниците ти ще подобри и кръвообращението ти, и общото ти състояние.

Болки в краката и кръста

В този случай не трябва да прекаляваш с упражненията, опитвай се да редуваш разумно физическите натоварвания с моментите на почивка. Не забравяй за колана за бременни, който трябва да стане отрано твой пръв помощник чак до раждането. Прочети подробно в статията ни „Колан за бременни – за какво се използва?“.

Гинекологът ти ще ти помогне бременността ти да протича здравословно.

Преглед при лекаря през 25-та седмица бременност

Сега се виждаш с лекаря си по-често и можеш да се консултираш с него за всички проблеми, които те тревожат през тази седмица. През 25-тата седмица могат да ти назначат поредните изследвания и да ти направят повторно ултразвуково изследване за по-детайлно изследване на плода.

Двадесет и петата седмица от бременността ще те приближи към дългоочакваното събитие, за което сигурно вече е готово цялото семейство.