Твоето бебче вече е пораснало с още една седмица – вече си в 23-та седмица от бременността. С интерес продължаваш да следиш промените, които се случват с него в организма ти през този период.

Развитие на бебето през 23-та седмица от бременността

Организмът на бебето се подготвя много активно за появата си на бял свят: изгражда си собствен дневен режим, учи се да диша и се сдобива с мастна тъкан.

Кожа

Бебето продължава да трупа мастен слой под кожата си, но той се формира доста бавно, затова кожата на плода продължава да е набръчкана.

Системи на организма

В червата на бебето се образува мекониум първите изпражнения на бебето. Панкреасът произвежда активно инсулин – вещество, което отговаря за обмяната на веществата в малкия организъм. Дихателната система започва да се подготвя за новите условия, които очакват детето след раждането му. Образувалите се в белите дробове алвеоли произвеждат вещество, което не позволява на белодробните торбички да се слепват при първото вдишване на новороденото.

Двигателна активност

Най-накрая бебето подрежда живота си в утробата на майка си – може да забележиш с просто око, че двигателната му активност е станала периодична. Сега вече си има периоди на сън и бодърстване. По някои данни бебето може да „вижда“ нещо, което е като сънуване.

Общи показатели

Освен формирането на жизнено необходимите системи в организма, основните показатели на растящия плод са неговите ръст и тегло. През 23-тата седмица от бременността ръстът на бебето е вече 20 см, а теглото – около 450 грама.

Състояние на бременната жена през 23-та седмица

В този период не се случва нищо особено или притеснително в организма на бъдещите майки. Всичко е в норма.

Бракстън Хикс контракции

През тази седмица може да усетиш нещо ново – мускулни съкращения, които ще са доста неприятни. Това е матката ти, която „репетира“ – подготвя се за раждането.

Жажда

Може да усещаш силна жажда, но не се притеснявай – на организма ти му трябват повече течности.

Разсеяност

Отсега може да се наблюдават разсеяност и склонност да забравяш, което се обяснява с това, че си погълната само от състоянието си. Това трябва да посрещне разбиране и от роднините ти, и от самата теб.

Какво да правиш през двадесет и трета седмица от бременността?

За да облекчиш неприятните си усещания през тази седмица от бременността си и да продължаваш да помагаш на бебето си да расте, сега е моментът още веднъж да прегледаш менюто си.

Хранително меню за бременни

Ако ти се пие, най-добре утолявай жаждата си с напитки без консерванти. Препоръчваме:

  • Чиста вода (най-добре филтрирана);
  • Пресни плодови сокове;
  • Компот.

Опитай се да изключиш от водния си режим напитки като:

Отдавна вече е време да спреш кафето или поне да го намалиш до 1 на ден.

Още веднъж преразгледай менюто си от гледна точка на солта. Солта задържа водата в организма, така че съдържанието ѝ в храната, която консумираш, трябва да е минимално. Откажи се да ходиш на „МакДоналдс“ и да консумираш определени вкусотии:

  • Сушена риба;
  • Ядки;
  • Чипсове;
  • Сухари;
  • Консерви;
  • Пушени колбаси;
  • Маринати.

Преди да употребиш каквото и да е, прочети внимателно етикета дали няма противопоказания и вредни за бременни жени вещества. Особено внимателно се отнеси към съдържанието на натриев хлорид в продуктите.

Витамини

Не забравяй да помислиш за зъбите си, които страдат от бременността ти, предоставяйки калция ти на растящия скелет на бебето ти. Ето защо е толкова важно да си осигуриш достатъчно количество калций по време на бременността си.

За да избегнеш контракциите, приемай витамин Е и продукти, богати на магнезий.

Преглед при лекаря през 23-та седмица бременност

Посещенията при гинеколога сега стават по-чести – отсега нататък трябва да ходиш на женска консултация веднъж на две седмици.

Ако си предразположена към развитие на захарен диабет, ще трябва да преминеш през някои процедури, които ще помогнат да се организира правилна работа на панкреаса на бебето ти.

И между всички тези неща не забравяй да говориш на бебето си и да получаваш удоволствието от уникалното си и необикновено състояние – ти си бременна!