Седалищното предлежание на плода може да се промени в главично с помощта на специални упражнения. Тези упражнения можеш да правиш от 32-седмица от бременността си, но само след като го съгласуваш с лекар. Без своеволия!

Ще разгледаме кои упражнения включва тази физзарядка при седалищно предлежание и как се правят. Те са само три:

1. Превъртания от едната страна на другата

За изпълнението на това упражнение е желателно да имаш вкъщи тренировъчна постелка, но може да ползваш и сгънато на няколко пласта одеяло. И така, постели килимчето на пода и легни на страната, на която е главата на бебето (често е или под лявото, или под дясното ребро), и се настани удобно, може дори да си сложиш възглавница под главата или между коленете. Ето, това е всичко, сега полежи в тази поза от 5 до 10 минути и се обърни на другата страна. Изпълнявай това упражнение по два пъти на ден по три повторения.

Повдигане и фиксиране на таза

За това упражнение освен тренировъчна постелка ще ти трябва и малка възглавничка. То се прави така: легни по гръб, постави под кръста и седалището си възглавничката, за да бъде тазът ти по-високо от главата ти с 20-30 см, и стой така 10-15 минути.

Това упражнение при седалищно предлежание може да се окаже много ефективно. Защото в тази поза бебето опира с глава дъното на матката и изпитва известен дискомфорт. В резултат на това то може да се обърне наобратно, тоест в главично предлежание, което всъщност е целта. Това упражнение се прави 2-3 пъти на ден, разбира се, преди хранене.

Коленно-лакътна поза

Изходното положение се разбира от името на това упражнение – на същата тази постелка, застани на четири крака така, че опората да е върху коленете и лактите ти. Наклони главата и раменете си малко напред, за да не се чудиш колко, събери дланите си и ги докосни с чело. Обърни внимание, че при правилно положение тазът ти, гърбът ти и раменете ти ще са в една линия, с наклон към главата. Упражнението се прави 2-3 пъти дневно по 15 минути.

Ако правиш тези упражнения при седалищно предлежание регулярно, най-вероятно ще си решиш бързо проблема. И още един малък съвет от специалистите – ако бебето не иска да се обърне изобщо, най-добре спи на тази страна, където е главата му. Ако темата ти е интересна, препоръчваме ти да се запознаеш и със статията ни „Гимнастика за бременни – комплекс от упражнения при бременност“.