Някои бъдещи майки си задават въпроса дали могат да спортуват, докато са бременни. Отговорът може да е само един – трябва! Точно сега сърдечно-съдовата и дихателната ти системи изискват повишено внимание. А за целта ще ти помогнат спортните занимания.

Има много различни упражнения, които повишават издръжливостта на сърцето. Ако допълниш обикновената си тренировка за мускулите на гърба и корема с тях, ще получиш двойна полза.

Само не се престаравай. Ако преди бременността си си ограничавала физическата си активност с ходенето до работа и обратно, не трябва да се опитваш да усвоиш веднага всички упражнения. Започни с дихателните и с гимнастика в спортна зала, не по-често от 3-4 пъти седмично. Колкото се може по-често се разхождай пеша.

Кои упражнения са най-полезни и ефективни по време на бременност?

На първо място, басейн. Упражненията в басейн се ценят високо, защото във водата основното натоварване е върху мускулите. Съответно ставите на краката и гръбнака могат да си починат. Освен това при плуване се задействат най-различни групи мускули, които се натоварват трудно при обикновените физически упражнения. Естествено се подобрява циркулацията на кръвта и се тренира сърдечно-съдовата система.

Не по-малко полезни са пилатес и йога. Първото позволява да се отдели достатъчно внимание на мускулите на гърба и корема, второто – да се научиш да контролираш тялото и съзнанието си по-добре.  Ако се интересуваш, можеш да намериш допълнително информация в интернет. Между другото, специално за бременни, които са решили да спортуват, са разработени цели методики

Както виждаме, спортът по време на бременност е полезен, за разлика от застоялия начин на живот и бездействието. При това съвсем не е задължително да чакаш времето за тренировката, ако имаш възможност, можеш да си направиш лека физзарядка на работното място.

Трябва да увеличиш времето за разходки, доколкото ти е възможно. Продължителното ходене на свеж въздух или бягането в тръс укрепват прекрасно съдовете и сърцето. При бягане избери оптимално темпо, все пак не се подготвяш за маратон.

И помни, че спортът по време на бременност е полезен, но и трябва да е с мярка. Колкото по-напреднала е бременността, толкова по-ниско трябва да е натоварването. Преумората сега не е опция. И не забравяй да попълваш загубата на течности, за да не се обезводниш.