Забелязала ли си колко различни могат да бъдат мирогледите на различите хора относно бременността? При едни веднага се появява мисълта за токсикоза и отоци по време на бременност, при други – чувството на радост и неизмерно щастие. Защото това не е просто възможност да станеш майка, ти създаваш нов живот…

Но учудващото е друго. Оказва се, че е лесно да промениш мирогледа си, трябва само да усвоиш елементарните умения да релаксираш. А правилното дишане по време на бременност помага за това. Когато се научиш да се бориш със стреса, дребните неприятности ще отидат на втори план и ще можеш да се съсредоточиш върху основното.

Защо е полезно правилното дишане при бременност?

Ако говорим терминологично, дишането е процес на насищане на клетките с кислород и отделяне на въглерод. От научна гледна точка, животът е невъзможен без дишането и е така. Всъщност дори учените не отричат, че освен биологичните процеси, то дава нещо повече.

Древните източни мъдреци са смятали, че при вдишване получаваме висша космическа енергия, а при издишване се освобождаваме от излишното. Но няма да философстваме, достатъчно е и твърдението на съвременните психотерапевти, че ако успеем да се научим да дишаме правилно по време на бременност, ще можем да контролираме емоциите си.

Не забравяй, че развитието на бебето по време на бременност става с изключително бързи темпове и детето ти от много рано започва да възприема емоциите ти. Дали страх, гняв, дали радост, вие изживявате всичко заедно. Затова е просто необходимо да усвоиш правилното дишане.

Разбира се, има изключения. Понякога и отрицателните емоции могат да са приятни (съпричастност, състрадателност). Не се бори с тях. Така организмът ти се пренастройва хормонално и психологически. Това обостря усещанията и развива майчинска интуиция.

Друго нещо е агресията или чувството за вина, които причиняват много неудобства както на теб, така и на бебето ти. Ето в тези случаи трябва да можеш да се успокояваш и да даваш на детето си да разбере, че то няма нищо общо. Разбира се, за целта ще помогне правилното дишане.

Основи на правилното дишане по време на бременност

Седни удобно и така, че нищо да не те разсейва. Постави дясната си ръка върху гърдите си (енергийният емоционален център), а лявата – на корема си (центърът на жизнената сила). Затвори очи. Опитай се да не мислиш за нищо и се концентрирай върху това какво усещаш. Усети тялото си и това на бебето.

Вдишай дълбоко през носа. При това първо изпълни гърдите си с въздух, а след това корема. На вдишването можеш да броиш наум до 4. След това издишай всичко наведнъж. Само че в обратния ред – първо от корема, после от гърдите. Още веднъж задръж дъха си и повтори цикъла.

Продължителността на това дихателно упражнение не е ограничена. Можеш да го правиш колкото поискаш. Единственото нещо е да не забравяш да следиш всичките ти мускули да са отпуснати. Независимо от това какви умения имаш, ефектът на релаксация ще е налице във всеки случай.

Ако правилното дишане по време на бременност се окаже ефективно за теб или ако просто ти харесва, можеш да се поинтересуваш относно курсовете за бъдещи майки. На тях ще разбереш как да се подготвиш за раждането, ще те научат на видовете дишане, които ще ти помогнат не само да релаксираш, а и ще помогнат да се намали болката при раждането.