Вече разгледахме „Какви витамини трябва да приемаш по време на бременност?“. Сега ще продължим да развиваме тази тема и ще разгледаме най-важните минерали за бременни жени.

Цинк

Лошо храносмилане, умора, слаб имунитет – всичко това причинява дефицитът на цинк. А най-лошото е, че той може да доведе до по-сериозни усложнения – забавяне растежа на плода, силна токсикоза и трудно раждане.

За да го получиш в достатъчни количества, наблегни на месото, рибата, кашите, яйцата, орехите, млечните продукти, морковите и черния хляб. А кафето и рафинираната захар ще трябва да ограничиш, тъй като те влошават усвояването на цинк.

Желязо

Дори и минималният дефицит на желязо провокира отслабване на имунитета и повишаване на умората. Недостигът на желязо в по-сериозни количества може да доведе до развитие на малокръвие при бебето.

Желязо се съдържа в: месо, език, черен дроб, бъбреци, жълтъци, чесън, ръжен хляб, фасул, тиква, спанак, цвекло, фъстъци.

Обърни внимание! Желязото се усвоява много по-добре от животинската храна (30%), отколкото от растителната (10%). Особено в съчетание с витамин Ц (зеле, портокали).

Калций

На първо място, това е строителен материал за изграждането на костите и зъбите. Ако не искаш да разбираш какво е да лекуваш млечните зъби на детето си, осигури си го в достатъчни количества. Калцият е необходим и за правилното функциониране на нервната система и предотвратява появата на алергии.

Калций се съдържа в: риба, месо, мляко, извара, сирене, броколи, семки. Усвоява се перфектно в комбинация с витамин Д.

Йод

Осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Необходим е и за работата на мозъка, повишаването на имунитета и поддържането на хормонален баланс. Особено важен е през първите 6 месеца от бременността, тъй като отговаря за развитието на интелекта на детето. При дефицит на йод се нарушава работата на щитовидната жлеза и обмяната на веществата.

Йод се съдържа в: морна риба, морски продукти, печурки, спанак.

Обърни внимание! Йодът се усвоява недобре с веществата, които се съдържат в цвеклото, зелето и ряпата. Затова не ги консумирай заедно със съдържащи йод продукти.

Магнезий

Той нормализира състоянието на нервната система, помага да се намали стресът и намалява мускулните и ставните болки. Необходим е за синтезирането на протеини, за нормалното кръвосъсирване и за усвояването на калция. Магнезият предотвратява преждевременно раждане и забавяне в развитието на плода.

Магнезий се съдържа в: каши, пълнозърнест хляб, банани, сини сливи, бадеми, магданоз, фъстъци, лешници, сушени кайсии, какао.

Обърни внимание! Голямото количество мазнини затруднява усвояването на магнезий. Имай го предвид при съставянето на менюто си.