Преди да започнеш да се лекуваш, ти препоръчваме да разбереш какви са причините за запек по време на бременността. Точно тази информация ще ти помогне да разбереш как да се избавиш от този проблем и какво да предприемеш по този въпрос. Защото в някои случаи не може да се направи много и трябва просто да изчакаш, докато организмът ти се адаптира.

От друга страна, запекът при бременност може и трябва да се лекува. Дори и да не е опасно, е доста дискомфортно…

Е, как да се избавиш от този проблем? Всички препоръки, които ще ти дадем по-долу, всъщност са много елементарни, но това не значи, че не са ефективни. Ако ги използваш комплексно, бързо ще подобриш състоянието си.

Подобряване на хранителния режим

Разбира се, че ако запекът е причинен от уголемяването на матката, няма как да се излекуваш с правилно хранене. От друга страна, стомахът ти ще работи много по-лесно, ако се храниш системно. Освен това медиците подчертават, че отделителната функция при човека е условно-рефлекторна, а това означава, че е по-лесно да се случва по едно и също време.

Преразглеждане на менюто

Ако не знаеш как да започнеш да лекуваш запек при бременност и ти е необходима помощ веднага, опитай на закуска да изпиеш чаша кефир, в който трябва да има лъжичка трици. Това е наистина добър начин да се избавиш от запека, но не бива да злоупотребяваш с него.

Ако трябва да лекуваш запеци по време на бременност, не забравяй и за плодовете със семена, такива като киви и смокини, те също могат да са много ефективни.

Добавки с желязо и протеини

За лечение на анемия по време на бременност лекарите често предписват препарати с желязо, които също водят до запек. Аналогичен ефект оказва и многото животински протеин. Разбира се, че не трябва да спираш да приемаш предписаните от лекаря ти продукти, но можеш да си организираш качествено хранене, за да сведеш риска от анемия до минимума. А ако запеците все пак са започнали да те притесняват, опитвай се да получаваш повече протеини от растителни и кисело-млечни продукти, а не от месото.

Как да лекуваш сериозните запеци при бременност?

Ако проблемите с изхожданията са чести и са сериозни, не пречи да опиташ вкъщи смес от сушени кайсии и сини сливи. За лечение на запека опитай следното: от вечерта сипи в термос чаша от сместа и я залей с гореща вода, а през деня пий от тази тинктура. Останалите плодове не ги изхвърляй, по-добре ги изяж след вечеря. Резултатът най-вероятно ще те зарадва.

Активен начин на живот

Движи се, разхождай се повече, прави гимнастика за бременни, плувай… Всичко това не само ще ти помогне да останеш във форма, а и ще стимулира много добре активната работа на храносмилателната ти система, което означава, че ще лекува достатъчно ефективно запека.

Ако всичките ти опити да излекуваш запека не дадат резултат в рамките на няколко дни, ще помогне слабително средство, подходящо за бременни жени. Но трябва да използваш такова средство само след като се съгласуваш с лекаря си.