Все по-често се срещат млади майки или жени, които ще стават скоро майки, които питат и искат отговори на различни въпроси и проблеми. Ние се опитваме да отговорим на повечето въпроси под формата на статии, тъй като може да е интересно за всички наши читатели. И ето, продължаваме да отговаряме на въпросите, които задават жените. Сега ще разгледаме въпроса защо жените ги сърби коремът по време на бременност.

Макар че сърбежът е често срещано явление по цялото тяло, все пак сърбежът по корема е най-често срещаният сърбеж. Първата причина, поради която те сърби коремът, е проста и се подразбира – в теб расте бебе, при което расте бързо, коремът ти става по-голям, а кожата ти се разтяга. Разбира се, това не може да не предизвика някаква реакция. Но можеш да се бориш с това, при което съвсем ефективно. Когато те сърби коремът, трябва да го намажеш с разтворен във вода ябълков оцет, пропорциите са 1 с.л. оцет на 1 литър вода.

Втората стъпка е да мажеш кожата на корема си с крем, особено след баня. Между другото, това е и добра профилактика на стрии, които могат да се появят заради бременността.

Има още една причина, поради която може да те сърби коремът по време на бременност – матката ти постепенно се уголемява и достигайки определен размер, започва да притиска вътрешните ти органи. Към третия триместър може да притиска доста черния ти дроб и жлъчните пътища, което води до нарушено оттичане на жлъчка. Това предизвиква сърбеж.

В този случай може да помогне хомеопатията. Но не ти препоръчваме да приемаш каквито и да е лекарства, без да се консултираш преди това със специалист.

Затова няма да дадем никакви конкретни имена на лекарства. Ако се появи този проблем при теб, кажи на лекаря си, че те сърби коремът, и той ще ти помогне да решиш този проблем.