Рибата по време на бременност е просто незаменима. В нея се съдържа огромно количество витамини, минерали и мастни киселини. Ако менюто на бъдещата майка се разнообразява с морски продукти, настроението ѝ ще се подобри, а от умората няма да остане и следа.

Рибата е много важна за развитието на бебето по време на бременността. Тя осигурява на бебето цял комплекс от полезни вещества. При това рибата е необходима както през 1-ви триместър – за формиране органите на детето, така и във втори и трети триместри – за по-нататъшното им развитие.

Йод. През бременността рибата осигурява допълнителна доза йод на щитовидната жлеза, която през този период работи в усилен режим. А точно тя отговаря за производството на хормони за целия организъм. Точно те ти осигуряват бодрост. Не забравяй и за фосфора, който е просто необходим през бременността.

Този елемент е необходим и за развитието на организма на бебето.

  • Йодът е необходим за правилното формиране на нервната система и скелета на бебето. Между другото, в щитовидната жлеза той започва да се натрупва още от 15-та седмица бременност.
  • Във втория триместър йодът е необходим за развитието на невроните в кората на главния мозък и слуха. Според специалистите интелектуалните способности на бебето завият от това дали майката е консумирала достатъчно риба през бременността.
  • Достатъчното количество йод ще осигури високи показатели на новородените по скалата на Апгар. Плюс това, бебето ще има добър имунитет.

Рибеното масло се използва отдавна за повишаване защитните сили на организма. Само че сега не трябва да го консумираш с лъжиците, можеш да си купиш рибено масло на капсули без мирис и вкус. Не е изключено лекарят ти да ти изпише такъв продукт. Но е най-добре да си осигуриш достатъчно йод от хранителния си режим.

Когато си купуваш риба, избирай морска, която ще ти осигури рибено масло.

Този продукт се цени високо заради съдържанието на полиненаситени мастни киселини омега-3 в него. Целият проблем е в това, че организмът ти не може да ги произвежда самостоятелно и може да ги получи само от храната, която консумираш.

Обърни внимание на това, че през последния триместър от бременността ти развитието на мозъка на бебето е много активно. Около 20% от теглото му са полиненаситени мастни киселини.

Според последните научни изследвания киселините омега-3 защитават бебето от появата на астма. При това вероятността да се предаде наследствено намалява със 70%, ако майката се е глезила с риба през бременността.

Освен всичко друго, рибеното масло, по-точно съдържащите се в него вещества, влияят на развитието на зрението на бебето.

Е, уточнихме колко е важна рибата по време на бременност, сега да кажем няколко думи за това коя риба е за предпочитане.

Както казахме по-нагоре, най-полезна ще е морската риба. Тя съдържа много витамини и аминокиселини, включително таурин, който регулира кръвното налягане и нивото на захар в кръвта.

Според диетолозите най-полезните сортове риба за бременните жени са: тон, скумрия, сьомга и сардини.

Към суровата риба трябва да се отнасяш с повишено внимание. Не се препоръчва да консумираш сурова риба по време на бременността. Затова, ако си привърженик на японската кухня, избери си суши без риба.

Много е полезно, особено по време на бременност, да готвиш рибата на пара. Може също да я печеш във фолио или да я задушаваш. За бебето това ще е много полезно.