Захранването е първото запознаване на детето с нов тип храна. Едно от условията за въвеждане на твърда храна в менюто на бебето е да прояви интерес към храната „за възрастни“. Захранването става в малки дози (1/2 чаена лъжичка, ако е сок – няколко капки, разредени с вода).

За първи път храната „за големи“ става интересна за бебетата обикновено на възраст около 6 месеца, когато бебето се опитва да опита от твоята храна, протягайки ръчички към чинията ти. Ако бебето ти е започнало да се държи така, значи е готово за въвеждане на твърда храна. Но не забравяй, че захранването не замества храненията през деня, целта му не е да нахрани детето, а да го запознае с новата храна, да го научи да дъвче.

Всяко дете е индивидуално, затова времето за захранване може да е много различно при различните деца. Ако бебето не е готово, не бързай, по-добре да се храни по-дълго с кърма или адаптирано мляко, но да е здраво, отколкото да развие дисбактериоза, алергия, гастрит.

Основни признаци, че детето е готово да бъде захранено:

  1. Ако бебето е болно или не се чувства добре, не бързай, най-добре изчакай, докато оздравее, едва след това въведи твърдата храна. Но я въведи няколко дни преди или след ваксина.
  2. Теглото на бебето се е удвоило от раждането му, при това е достигнало 6 килограма – това значи, че храносмилателната му система е готова за нова храна.
  3. Бебето държи главата си добре, може да я наклони назад, когато се наяде, или да я наведе напред, търсейки още, ако е гладно.
  4. Бебето вече може да стои седнало самостоятелно или с минимална помощ.
  5. При бебето вече е изчезнал избутващият рефлекс. То трябва да яде само, а не от биберон, за да може храната да се обработва от слюнката му – това играе огромна роля в храносмилането.
  6. Трябва да може да преглъща храната.
  7. Ако бебето не се наяжда с 10-12 кърмения на денонощие, а ако е на адаптирано мляко – яде 900-1000 мл на ден и иска още.
  8. През последните няколко дни постоянно намалява времето между кърменията.
  9. Бебето държи в ръка някакъв предмет уверено и може да се опитва да го пъхне в устата си.
  10. Детето трябва да прояви жив интерес към твоята храна. То трябва да се опитва да стигне до храната и да си я сложи в устата. На детето трябва да му е интересна самата храна, а не просто да седи с големите на масата и да копира техните действия.